Ceremonia Ślubna bez urzędu

Ślub kościelny, cywilny, konkordatowy.

Post przez koza9 » 11 kwi 2010, 13:59

Moi Drodzy,

Trzy tygodnie temu wziąłem ślub z obcokrajowcem. Ponieważ ze względów formalnych zależało nam na czasie, ślub wzięliśmy szybko i bez większych ceremonii poza granicami Polski. Teraz chcielibyśmy powtórzyć ceremonię ślubną dla moich bliskich w Polsce. Niestety dowiedziałem się, że taka ceremonia nie może się odbyć w urzędzie stanu cywilnego, ponieważ po wpisaniu naszego zagranicznego aktu ślubu do polskiej księgi już jesteśmy małżeństwem zgodnie z polskim prawem. Ślub kościelny nie wchodzi w grę. W związku z zaistniałą sytuację mam pytanie. Czy jest możliwe zorganizowanie ceremonii ślubnej bez urzędnika z przysięgą itd.?

Będę wdzięczny za jakieś informacje na ten temat i wasze pomysły :-)

pozdrawiam,
Rafał
koza9
Nowy User
Nowy User

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Post przez margolcia » 11 kwi 2010, 17:46

Jeśli zawarliście małżeństwo poza Polska, to zgodnie z prawem UE tu tez jesteście traktowani jako małżeństwo. Więc cywilnego nie możecie wziąć ponownie.

Więc może zorganizujcie tylko przyjęcie weselne dla rodziny i znajomych Polaków. Może to się odbyć ze strojami, tortem, całą zabawą, a na początku sami możecie wygłosić słowa przysięgi jeśli chcecie. Rodzina powinna to zrozumieć, że inna sytuacja nie wchodzi w grę. Albo jakąś osobę podstawcie, która uda urzędnika stanu cywilnego. Ale de facto nie będzie to ślub, tylko przyjęcie weselne ;)

Jest jeszcze cos takiego jak odnowienie przysięgi małżeńskiej i do tego nie jest konieczna obecność księdza czy urzędnika USC. Na uroczystość małżonkowie mogą wybrać dowolne, nawet dość ekscentryczne miejsce i sami ułożyć treść przysięgi. Tylko, że zazwyczaj, to się robi po wielu latach dobrego pożycia małżeńskiego ;)
margolcia
VIP
VIP

Post przez koza9 » 13 kwi 2010, 16:02

Dzięki za odpowiedź. To odnowienie przysięgi małżeńskiej brzmi fajnie i w zasadzie spełniłoby nasze oczekiwania. Pytanie tylko, czy wiesz gdzie można znaleźć kogoś, kto będzie w stanie profesjonalnie poprowadzić taką ceremonię? Nie chciałbym angażować w to żadnego biura, które zajmuje się organizacją ślubów. Lokal, fotografa itd. sam jestem w stanie sobie załatwić. Jedyny problem to prowadzący ceremonię. Nie przychodzi mi nic do głowy gdzie kogoś takiego znaleźć.

Pozdrawiam,
Rafał
koza9
Nowy User
Nowy User

Post przez Renika » 10 maja 2010, 15:08

Mi się wydaje że moze to być dowolna bliska dla was obojga osoba, ktora was wspiera od początku związku i jest z wami. Choć nie jestem pewna

Obrazek
Od KoŁySkI aŻ pO gRóB jEdNa MiŁoŚć JeDeN cUd... KoChAm =**

Obrazek
Renika
IV
IV

Status rodzinny: mężatka
Data ślubu: 11 września 2010
Miejsce ślubu: Nawodna