|
Ceremonia ślubu koscielnego, zaślubin
Witam wszystkich! Czy ktoś mógłby mi opowiedzieć jak wygląda ceremonia ślubu w kościele, tak krok po kroku ? W lutym wychodzę za mąż i już trochę się tym stresuje. Dawno nie byłam na żadnym ślubie i nie pamiętam jak to szło poklei. Boje się, że coś zrobię nie tak, że nie będę wiedziała kiedy mam wstać, a kiedy uścisnąć, kiedy się przeżegnać itp. Proszę o jakieś informacje !
EkspertWeselny.pl poleca
Przebieg ceremonii ślubu kościelnego wszędzie wygląda podobnie, a mianowicie:
1. Na kilka minut przed rozpoczęciem ceremonii musicie czekać przed wejściem do Kościoła, a tuż za Wami mają ustawić się Wasi świadkowie. Goście powinni w tym czasie już czekać w środku i zajmować miejsca. Jest taka zasada, iż rodzice młodych siadają w pierwszym rzędzie. Gdy usłyszycie pierwsze takty dzwonów, wszyscy zgromadzeni muszą wstać i skierować uwagę w Waszą stronę. 2.Wejście do środka Kościoła można zorganizować na 3 różne sposoby: a) Możecie sami podejść do ołtarza, zaraz po tym jak pojawi się na nim Ksiądz. W tej sytuacji ksiądz przywita Was dopiero przy ołtarzu. b) W drugim przypadku podchodzi do Was Ksiądz lub Księża i ministranci. Po przywitaniu prowadzą Was do ołtarza. Ten wariant jest najczęstszy. c) Natomiast trzecim, nowym, coraz bardziej popularnym zwyczajem jest poprowadzenie panny młodej do ołtarza przez ojca. Pan młody ze świadkiem powinien czekać na pannę młodą przy ołtarzu. Po wyjściu Księdza ojciec prowadzi swą córkę i przekazuje jej rękę Panu młodemu. Pan młody powinien przywitać się z narzeczoną całując ją w rękę, a potem powinien podać dłoń przyszłemu teściowi. Dopiero na końcu narzeczonych wita Ksiądz. Powinniście ustalić z księdzem jaki rodzaj wejścia u Was będzie, zapytać jaki zwyczaj jest w tym kościele i ewentualnie poprosić o inna opcję, która wam pasuje. 3. Po dotarciu pod ołtarz para młoda zajmuje swoje ustawione centralnie miejsca. Miejsce świadków jest za Wami lub z boku. Po zakończeniu pieśni wstępnej, ksiądz rozpoczyna mszę świętą, która jest bardzo podobna do zwykłej mszy, a różnią się one jedynie częścią zaślubin oraz czytaniami. I nie bój się, iż nie będziesz wiedziała kiedy siadać, a kiedy wstać itp. Księdz po prostu będzie was na bieżąco informował i mówił: "wstańmy" lub "a teraz usiądźmy". 4. Liturgia słowa Ma na celu podkreślenie znaczenia małżeństwa, jego zadań i obowiązków. Ta liturgia może się składać z trzech czytań, z których pierwsze jest ze Starego Testamentu. Wspaniałym zwyczajem, jednak coraz rzadziej spotykanym, jest czytanie przez członków rodziny fragmentów Pisma Świętego podczas liturgii. Można o to poprosić rodziców, świadków lub inną bliską i wyjątkową osobę. Należy to wcześniej koniecznie uzgodnić z Księdzem. 5. Liturgia sakramentu Gdy Ksiądz wygłosi homilię, następuje część związana ze złożeniem przysięgi. Ksiądz prosi młodych, aby wstali i podeszli blisko do ołtarza. Po podejściu do Księdza, młodzi stają naprzeciwko siebie. Potem Ksiądz zadaje pytania dotyczące zgody na małżeństwo, woli wytrwania w wierności oraz gotowości na przyjęcie i wychowanie potomstwa. To brzmi miej więcej tak: "Imię i imię...: Czy chcecie dobrowolnie i bez żadnego przymusu zawrzeć związek małżeński? Czy chcecie wytrwać w tym związku w zdrowiu i chorobie, w dobrej i zlej doli, aż do końca życia? Czy chcecie z miłością przyjąć i po katolicku wychować potomstwo, którym was Bóg obdarzy?" 6. Następnie wszyscy śpiewają hymn do Ducha Świętego. Potem Ksiądz prosi młodych, aby podali sobie prawe dłonie, które przewiązuje końcem stuły (szarfy o długich końcach, noszonej przez księdza na szyi). Potem młodzi powtarzają za Księdzem słowa przysięgi małżeńskiej. Zaczyna pan młody. Tekst przysięgi Ja ... (imię) biorę sobie Ciebie ... (imię Panny Młodej/Pana Młodego) za żonę/męża i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz, że Cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący, w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci. Kapłan wypowiada teraz słowa potwierdzenia małżeństwa i zdejmuje stułę z rąk młodych. 7. Następnie Ksiądz błogosławi obrączki i prosi o ich nałożenie, jako znak miłości i wierności małżeńskiej. Mąż jako pierwszy nakłada obrączkę żonie, na serdeczny palec prawej ręki. Obrączkę może wcześniej pocałować. Podczas nakładania wypowiada słowa: Żono przyjmij tę obrączkę jako znak mojej miłości i wierności, w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Potem to samo robi potem żona. 8. Liturgia sakramentu kończy się modlitwą powszechną za Was jako nowożeńców, Waszą rodzinę i bliskich oraz potrzeby całego Kościoła. 9. Potem odprawiana jest Liturgia Eucharystyczna w tradycyjny sposób, a cała Msza święta kończy się uroczystym błogosławieństwem na nową drogę życia. 10. Wyjście z kościoła Przed wyjściem z Kościoła można się pomodlić przy bocznym ołtarzu. Potem przez nawę główną młode małżeństwo udaje się do drzwi wyjściowych, gdzie już czekają goście, którzy sypią ryżem, monetami lub płatkami kwiatów. Następnie wszyscy goście składają życzenia i dają ewentualne prezenty. Roksana nie bój się, bo naprawdę nie ma czym się przejmować. Na pewno świetnie sobie poradzisz w tej sytuacji, wszyscy przez to przechodzą. A jak masz jakieś obawy to zawsze możesz z księdzem porozmawiać
U mnie też ceremonia przebiegała podobnie. A co do wejścia do kościoła, to nas ksiądz przywitał i poprowadził do ołtarza. Roksana nie martw się o nic, naprawdę nie masz powodów. U nas ksiądz mówił co mamy robić, kiedy wstać itp. Ja też się obawiałam przed swoim kościelnym, ale teraz wiem, że w ogóle, w ogóle nie było o co
Wow dzięki Zuziu, nie spodziewałam się aż tak dokładnego opisu
Nam Kościelny w czasie mszy pokazywał ręką kiedy mamy uklęknąć, kiedy wstać itd.
![]() ![]()
Zawsze można pójść do księdza zawczasu i go zapytać, na pewno zrozumie jeśli jest jakiś normalny bo niejedną zdenerwowaną pannę młodą widział w życiu
Powrót do Kościół / USC - ustalenia Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości |