|
Co łaska ? czyli ile kosztuje ślub w kościeleCo łaska ? czyli ile kosztuje ślub w kościele
... koło 1.000 to jeszcze mało, ja zostawiłam 1.500zł
![]() ![]()
EkspertWeselny.pl poleca
Co łaska ? czyli ile kosztuje ślub w kościele
Kasiunia to tak będzie i z nami wyłożymy 1500 zł jak nie więcej.. kosmos
![]()
Ale tyle u Was ksiądz sobie życzy ![]() ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
My mieliśmy spotkanie z organistą i tyle sobie zazyczył w sumie dla księdza, siebie i kościelnego...
![]() ![]()
Niestety, tyle kosztuje ślub w cerkwi
![]()
Ksiądz nie bawił się w domysły i powiedział: "Dla mnie 600 zł". Kościelny 100 zł, kwiaty i dekoracje 300 zł, organista 150 zł, skrzypce 150 zł. Razem 1300 zł. Ile by nie kosztowało - warto było, bo wszystko wyszło przepięknie
![]() ![]()
Wicky 1300zł to sporo, ahh te koszty...
Niom dużo. Ale przynajmniej w tej cenie mieliśmy dekorację Kościoła i kwiaty i mieliśmy problem z głowy, niż mielibyśmy sami załatwiać
![]() ![]()
W tradycji prawosławnej cerkwi w dniu ślubu raczej się nie zdobi
..więc Wicky plus, że mieliście dekoracje,kwiaty itp. wliczoną w cenę ![]()
i dlatego powinien być cennik. jestem niestandardową katoliczką, uważam, że parafia musi się z czegoś utrzymywać, każdy to wie ale ceny powinny być takie aby każdego było stać a potem mieliby się z tego rozliczyć fiskusem a c. każdy by wiedział ile kosztuje ślub i nie musiałybyśmy się wszystkie martwić tym ile wyjdzie na samym księdzu...
Beata popieram, taki cennik na pewno uprościł by życie, wszystko było by jasne i klarowne.
![]()
A dajcie spokój, jak słyszę kto ile zostawił za ceremonie to aż nie wierzę wrrr...
a my bedziemy mieć w Klsztorze oo. Dominikanów w Tarnobrzegu i oni mówią: "co łaska", dasz 1000zł bedzie, dasz 300zł też bedzie, dajesz tyle na ile Cię stać, a zresztą u nas jak przeor ma swoich "noatatkach", że np. rodzina wielodzietna, albo że bez ojca, to inaczej na to patrzy i bierze mniej albo w ogóle. Nie wiem jak to jest z organistą ale trzeba sie dopytać.
No bo takie powinno być podejście duchownych. Podejść wyrozumiale do każdej pary, wczuć się w ich sytuację, bo jednego stać by dać 2000zł za mszę, a drugiego nie. Poza tym kościół nie powinien być instytucja nastawioną na zysk, tylko być powołany do wyższych, społecznych, duchowych celów. Trochę serca i życzliwości, a na pewno można się pogadać
doskonale ujęte w jednym zdaniu
Z reguły ojcowie są mniej 'pazerni' niż księża i bardziej normalnie podchodzą do ludzi więc fajnie, że ktoś taki będzie Ci udzielał ślubu
ja też się bardzo cieszę
Bo nic lepiej nie pasuje lepiej, jak to, że człowiek z powołaniem uprawia swój zawód i wykonuje swe zadania
Uuuuuuu przeczytałam te wszystkie kwoty "co łaska" i normalnie jakby mi jakiś kołek w gardle stanął.....
My mamy zamiar prosić dobrego kolegę mojego Artura, jeszcze z czasów liceum, by Nam ślubu udzielił
Tak naprawdę to "co łaska" zależy od księży w parafiach właśnie, bo o ile np rozumiemy, że należy opłacić dekoracje w kościele, organiste, kościelnego i samego księdza też jakoś tam symbolicznie to jednak powinny być ustalane jakieś granice... Jeżeli Wasz kolega udzieli Wam slubu możesz pewnie liczyc na to, że przyoszczędzicie. Jednak warto pamiętać, że ksiądz nie ma prawa odmówić ślubu albo strzelać fochem bo dostanie 500 zł mniej niz od innych. Tylko my, te niby "zagubione owieczki" (
Nie sądzę. Nawet jeśli chcecie brać ślub w parafii w której Wasz kolega jest proboszczem, to za pewne nie jest to Wasza parafia a w Waszej parafii musicie uiścić opłatę zarówno za wydanie licencji jak i nawet za pozwolenie na ślub w innej parafii. Jeżeli chcecie aby Wasz kolega udzielał ślubu w Waszej parafii (w której on nie jest księdzem) to musicie dokonać i tak wszystkich opłat za ślub. Mojej kuzynce udzielał ślubu przyjaciel i to wyglądało tak, że mszę odprawiał ksiądz z parafii kuzynki, a kazanie i udzielenie ślubu należało do przyjaciela. Mało tego, oni musieli dokonać opłaty za to, że inny ksiądz gościnnie udzielał tego ślubu... ![]()
Zgadzam się ![]() ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
U nas na szczęście ksiądz nie określił ile wynosi "co łaska"
Ślub,dekoracje i muzyka w kościele wyniosł u nas 750zł.
To jeżeli już podliczacie to wszystko razem to my daliśmy ok 1000 zł. Z czego organiste i skrzypaczkę mieliśmy w prezencie od znajomych
No ceny jak za wszystko co związane jest ze słowem "ślubne" są spooooore ![]() ![]() "Całym sercem - aż do końca świata 05.09.2009" ...czekamy na cud...
Każdy chce zarobić..
![]()
Kurcze a ja myślałam, że jak ślubu udziela jakiś ksiądz z rodziny to zniżka jest jak nic...
A ja Wam powiem, że moja koleżanka z Aberdeen, która nota bene bierze ślub w ten sam dzień, zapłaciła przy spisywaniu protokołu i dała 350 zł. Powiedzieli, że tylko tyle mają, bo sami płacą za ślub i sami się utrzymuję. Finito, ksiądz ani słowa nie powiedział ;]
Czyli postawiła sprawę jasno
Ja nie wiem ile będzie kosztowało nas wystawienie licencji... ![]()
A opłata za licencję to nie jest opłata za zapowiedzi? A za zapowiedzi powinna chyba być symboliczna jeśli nie ma cennika...
Powrót do Kościół / USC - ustalenia Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości |