Co wpływa na wybór fotografa

Piękne zdjęcia i świetny film to pamiątka na całe życie. Warto ten dzień utrwalić.

Post przez Anuś » 1 gru 2008, 13:25

Dziewuszki mam do Was pytanie:
Od czego zależy, że wybieracie tego a nie innego fotografa ?? ??
Pytam, ponieważ jak wicie mój Misio jest fotografem i chcemy ruszyć ze stroną internetową.
Póki co robił zdjęcia z polecenia, ale chcielibyśmy jakoś tak wiecie rozszerzyć jego umiejętności na szerszą skalę.
Jestem ciekawa jak to jest przez Was spostrzegane :)

Dziękuję z góry za wszystkie wypowiedzi :)
Obrazek

Obrazek
Anuś
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: jeszcze Panna :)
Data ślubu: 27 czerwca 2009
Miejsce ślubu: Warszawa - Powiśle

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Re: Fotograf

Post przez Madzia » 1 gru 2008, 13:30

Anus chyba największa uwagę zwracam na estetyke zdjęć jak sa obrobione, jakie są kolry czy zywe, czy raczej takie mętne ....i czy fotograf ma fajne pomysł jak urozmaicić tą sesję ślubną :) i oczywiście ważna jest też strona www, musi być zachęcająca do obejrzenia :)
Obrazek
Madzia
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: Żonka :)

Post przez Anuś » 1 gru 2008, 13:36

Madzia napisał(a):Anus chyba największa uwagę zwracam na estetyke zdjęć jak sa obrobione, jakie są kolry czy zywe, czy raczej takie mętne ....i czy fotograf ma fajne pomysł jak urozmaicić tą sesję ślubną :)

co to znaczy mętne czy żywe bo tak naprawdę to zależy od chwili, od pary (myślę, ze taka kwestia jest do dogadania (każdy woli coś innego) i tak samo z urozmaiceniem, jak tu czytam to jedni chcę w szpitalu, inni na mostach itd Wydaje mi się, że fotografem można się dogadać w tym temacie :)
przynajmniej mój jest otwarty na propozycję :)

Piszcie piszcie jestem ciekawa waszych wypowiedzi
Obrazek

Obrazek
Anuś
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez Madzia » 1 gru 2008, 13:57

Anuś napisał(a):
Madzia napisał(a):Anus chyba największa uwagę zwracam na estetyke zdjęć jak sa obrobione, jakie są kolry czy zywe, czy raczej takie mętne ....i czy fotograf ma fajne pomysł jak urozmaicić tą sesję ślubną :)

co to znaczy mętne czy żywe bo tak naprawdę to zależy od chwili, od pary (myślę, ze taka kwestia jest do dogadania (każdy woli coś innego) i tak samo z urozmaiceniem, jak tu czytam to jedni chcę w szpitalu, inni na mostach itd Wydaje mi się, że fotografem można się dogadać w tym temacie :)
przynajmniej mój jest otwarty na propozycję :)

Piszcie piszcie jestem ciekawa waszych wypowiedzi

Anuś z tym żywymy czy mętnym kolorem chodzi mi o to, że czasami jest świetne miejsce, młodzi w fajnych humorach itp o fotki wychodzą takie od niechcenia moze to też zależy od rodzaju sprzętu jakim posługuje się fotograf....może nie każdy sprzęt daje piekne kolorowe barwy ( ale co do sprzetu to sie nie znam na tym talko tak myśle, że tak jest ). Pewnie, ze co do miejsca to jest kwestia dogadania ale fajnie jak fotograf ma włąśne pomysł a nie tylko czeka na pomysł Młodych :)
Obrazek
Madzia
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Co wpływa na wybór fotografa

Post przez Ann » 1 gru 2008, 14:28

My wybraliśmy znajomą fotografkę. Byliśmy tylko u niej, widzieliśmy jej prace, były piękne, zachwyciły Nas i nie chcieliśmy szukać nikogo innego.
Ja przede wszystkim patrzę właśnie na zdjęcia. Fajnie jest gdy idziesz do potencjalnego fotografa, pokazuje Ci duży album z różnorodnymi zdjęciami. Mam na myśli np fotki w metrze, na starówce, na polanie, w zbożu, w wodzie itp itd. Fotograf wg mnie musi być elastyczny, musi być pewny siebie i wykazywać dużo inwencji twórczej. Moim zdaniem fotki owszem zależą od pary, ale przede wszystkim od fotografa. Jeżeli jest profesjonalistą musi stworzyć Młodym odpowiedni nastrój, bo mogą być speszeni, mogą nie wiedzieć co robić na sesji, jak się zachowywać. Fotograf musi rozładować atmosferę. Ważny też jest staż, ale Twój chyba zbyt dużego nie ma, jeśli chodzi o śluby i wesela tak ?? Niech się powoła na pocztę pantoflową. Ludzie często właśnie wybierają znajomych fotografów.
Fajnie jest, gdy oferują np wyjazd nad morze, właściwie wszędzie, tam gdzie Młodzi sobie zażyczą.
Strona www jest wizytówką fotografa, więc też musi być dobrze i atrakcyjnie zrobiona. Niech wybierze najładniejsze zdjęcia, kościół, plener, studio, jeżeli takie ma, jakiś reportaż, oczepiny itd. Ludzie lubią mieć wybór. Nie wiem czy ten Twój ma już jakieś foty tego stylu, ale może np namówić jakichś znajomych, wypożyczcie suknię, garniak itd. i pojeździjcie wszędzie gdzie się da. Niestety to kosztuje, ale może warto.
Fotki muszą być też i żartobliwe.
Ślubowaliśmy 27 czerwca 2009r. :)
Obrazek
Ann
Administratorka
Administratorka

Status rodzinny: Żonka
Miejsce ślubu: Janówek Pierwszy

Post przez MagdaM » 1 gru 2008, 14:45

Ja patrze przede wszystkim na wyglad zdjec, jaka maja forme kolory czy maja to cos. Musza byc troche magiczne czasem nietypowe, napewno dobrze wykadrowane :D
Kolejne to patrze na obrobke zdjec a jesli to fototgraf slubny to np, jakie miejsca ma na plenery czy nie sa wszystkie na jedno kopyto.
A potem patrze na cene...

Niestety to tez powoduje ze ciagle mam dylemat kogo wybrac - ale to inny temat ;)
Obrazek
MagdaM
Moderator
Moderator

Status rodzinny: Żona Męża swego:)
Data ślubu: 29 maja 2010
Miejsce ślubu: Krakow/Myslenice

Post przez Anuś » 1 gru 2008, 15:14

Staż ma i to nie tylko w zdjęciach ślubnych. :)
Właśnie taka poczta pantoflowa mniej więcej działa, ale chcielibyśmy coś więcej (dlatego was pytam co i jak)
Obrazek

Obrazek
Anuś
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez Ann » 1 gru 2008, 16:06

To super, że ma :D Fotki też widziałam, mi się podobają. Stronka to jednak jedna z podstawowych rzeczy i fajnie, że chcecie ją zrobić. Później 3ba będzie ją zareklamować. Myślę, że na pewno trafi w czyjś gust, bo każdy ma inny.
Ślubowaliśmy 27 czerwca 2009r. :)
Obrazek
Ann
Administratorka
Administratorka

Status rodzinny: Żonka
Miejsce ślubu: Janówek Pierwszy

Post przez Koneko » 1 gru 2008, 17:02

Może to zabrzmieć dziwnie,ale dla mnie ważny a propos strony był sposób przeglądania zdjęć, żeby nie trzeba było pojedynczo otwierać i zamykać tylko było przewijanie i oczywiście żeby się szybko ładowały. Tak poza tym to oryginalność, coś co odróżnia zdjęcia danego fotografa od innych, specyficzne kadrowanie i niepowtarzanie pomysłów w miarę możliwości,a oczywiście elastyczność i kreatywność.
Obrazek
Koneko
Przyjaciel
Przyjaciel

Data ślubu: 1 sierpnia 2009

Post przez Lauretta » 1 gru 2008, 17:24

Właściwie wszystko, na co zwracałam uwagę przy wyborze, dziewczyny już wymieniły ;)

Dodam tylko tyle, że naprawdę warto popracować nad stronką, żeby była estetyczna, ciekawa. Zazwyczaj najpierw w necie ludzie szukają ofert, przeglądają zdjęcia i wybór zależy w głównej mierze od tego, co na tej stronce zobaczą.
Widziałam naprawdę sporo stron i niektóre były tak zrobione, że nawet nie chciało mi się za bardzo oglądać zamieszczonych fotek ;) Pierwsze wrażenie jest bardzo ważne.
Obrazek
Lauretta
Members
Members

Status rodzinny: mężatka

Post przez Emilka » 1 gru 2008, 18:47

Ja oprócz tego dodałabym jeszcze,że warto aby na stronie był podany cennik,a nie na wszystkich to jest (a nie ukrywajmy,że dla większości jest to również ważny aspekt)
Obrazek
Emilka
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: mężatka

Post przez Anuś » 2 gru 2008, 08:46

Dzięki dziewuszki za wypowiedzi.
Co do strony to fakt zdjęcia będą się przewijać. :)
Mój Łukasz pierwszy raz będzie sam robił taką stronę i chyba mu nieźle idzie :)
Nie jest on grafikiem od stron www ale mam nadzieję, ze stronka będzie się podobać :)
Obrazek

Obrazek
Anuś
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez Madzia » 2 gru 2008, 08:54

Co do cennika to nie wiem bo zawsze jak go nie ma a fotki Nam sie podobają to można zadzwonić....i sie " dogadywać" a tak jak zobaczysz że jest wyskoa cena to nawet jak fotki się podobaja to większość soboie odpóści...no chyba, że napisac można cena do uzgodnienia :)
Obrazek
Madzia
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez Monix » 2 gru 2008, 10:00

zgadzam sie z Annie liczy sie atmosfera na "planie zdjęciowym" wiadomi jak jest miło lepiej sie pracuje

ja dodoałabym fleksyjnośc i otwartość na opinie i zdanie młodych oraz wybór miejsc - ale jednoczesnie gotowośc do porad- ni każda para wie gdzie fajne wychodzą

ale mówia o elastyczności bo widziałam kilka stron gdzie sa zdjęcia róznych par z tych samych miejsc/ w tych samych pozach etc.

- moim zdaniem Anuś mozecie poprosić zadowolonych klientów o referencje i zmaieścic je na strnie- jak wiemy poczta pantoflwa jest ok i wszystkie siegamy jej porad - a nowa stronka moze zachęcic i cos w stylu komentarzy na allegro - jezlei podobają się nam 2 rzeczy o różnych ludiz to wybyerzemy tego który ma więcej pochlebnych komentarzy

mysle ze tez wazna jest jasność sytuacji czyli np przykladowa oferta razem z cenami i zakresem działania

"jesteś wszystkim.....wszystko jest Tobą"
Monix
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: słowo sie rzekło;)

Post przez tenjedendzien » 18 mar 2010, 10:18

Fajny temat, właśnie jestem po robieniu własnej strony ;) dla mnie najważniejsza była estetyka i sposób wyświetlania zdjęć. Niestety przez wygląd galerii ucierpiały zdjęcia ponieważ podgląd ma stałą wysokość i szerokość. Nie mogę przez to pokazać pełnych kardów, ale wyszedłem z założenia że to tylko portfolio poglądowe. Ja dopiero zaczynam zajmować się zdjęciami ślubnymi więc dla mnie strona jest puki co najważniejsza. Z polecenia działać będę pewnie najwcześniej za rok, a może dłużej :(

Dla mnie ważne było tez to żeby unikać flasha, udało się w 100% ;)

Myśleliście żeby zlecić komuś wykonanie strony? Ja mam duże doświadczenie jako grafik i wiem że zrobić coś dla siebie to najgorsze co może być. Nie raz już nic z tego nie wychodziło. Zawsze jest mnóstwo pomysłów, które się szybko zmieniają, a przy tym jest mały obiektywizm. Ja dalej nie jestem pewny co do swojego wytworu i czasem mam takie chwile, że bym wszystko zmienił :(
tenjedendzien
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: Żonaty
Data ślubu: 16 stycznia 2010
Miejsce ślubu: Wrocław

Post przez boryna » 4 wrz 2010, 22:33

Na wybor fotografa wplywa kilka czynnikow. Przede wszystkim obecny dorobek danego kamerzysty, dzieki czemu mozna sprawdzic jaki jest dobry, nastepnie jak dlugo juz pracuje w ten sposob, niestety zdarza sie, ze zbyt doswiadczeni kamerzysci, albo raczej ze zbyt duzym stazem pracy, robia zdjecia na odwal sie, bo juz im sie nie chce..Pozniej sprawdza sie informacje na jego temat, czyli ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie, a nastepnie cena - ona jest najmniej wazna. Nam sie udalo znalezc dobrego fotografa z VanHeldenStudio i jestesmy bardzo zadowoleni!
boryna
Nowy User
Nowy User

Post przez Ariene » 20 wrz 2010, 14:03

... co ma kamerzysta do wyboru fotografa ??
Ariene
Nowy User
Nowy User

Post przez kingaa » 16 kwi 2011, 02:38

Pierwsza rzeczą było zapytanie o radę znajomych i obejrzenie ich zdjęć. Poszperałam także w internecie i dość szybko wybrałam fotografa, którego prace mi się podobały.
Obrazek
kingaa
I
I

Status rodzinny: panna

Post przez panpixel » 29 kwi 2011, 09:10

Na wybór dobrego fotografa ślubnego moim zdaniem wpływają fotografie, ale nie te z pleneru nie z kościoła, gdzie wcale nie jest tak trudno zrobić dobrą fotografię, tylko te reportażowe. Reportaż ślubny to jest prawdziwe wyzwanie dla fotografa i tutaj trzeba zwrócić uwagę, jak fotograf zatrzymuje te chwile, jak kadruje. Pozdrawiam.
panpixel
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: Żonaty

Post przez natkabak » 9 sie 2011, 22:29

Ja zwracałam uwagę na
- emocje w fotografiach, kolory i jakość,
-poza tym nie ukrywam, że ta dwójka, która robiła foty u moich znajomych i widziałam nie tylko najlepsze zdjęcia ale też całość oddawaną klientom.
-jest ich dwoje czyli mają dwa różne punkty widzenia.
- robią plenery nie w dniu slubu tylko kiedy Młodzi mają czas.

to zaważyło bo w sumie to nie są jakoś znani na dolnym śląsku ale widać różnice miedzy tym co oddali moim znajomym dwa lata temu a tym jaki reportaż oddali mojej przyszłej świadkowej w tym roku:) progress!

Mój slub jest za rok więc mam nadzieje, że jeszcze się rozwiną do tego czasu :D

Zwracajcie też uwagę na fotoksiążke lub album. ja osobiście nie nawidze kiczu, musi byc klasa.
natkabak
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: Panna
Data ślubu: 4 sierpnia 2012
Miejsce ślubu: Legnica