Fotograf na calym weselu? Co o tym sadzicie.

Piękne zdjęcia i świetny film to pamiątka na całe życie. Warto ten dzień utrwalić.

Fotograf na calym weselu? Co o tym sadzicie. Fotograf na calym weselu? Co o tym sadzicie.

Post przez foczka22 » 24 wrz 2010, 11:51

Czesc. Chcialam sie dowiedziec co sadzicie o tym zeby na slubie i weselu byl tylko kamerzysta czy jestescie za tym aby zamowic i kamerzyste i fotografa? I jesli sie orientujecie to ile kosztuje fotograf na cala noc? Pytam bo sama sie nad tym zastanawiam bardzo chcialabym miec profesionalne zdjecia z wesela jak takze film. Ale wiem ze fotograf to kolejne wieksze koszty i nie wiem co wbrac. Nazeczony uwaza ze pojedziemy na sesje pare zdjec i koniec a ja sama nie wiem z jednej strony ok ale drugiej tk jak mowie chcialabym tez miec zdjecia z calej imprezy wkoncu raz w zyciu tylko ma sie slub i wesele.
foczka22
Nowy User
Nowy User

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Post przez Wicky » 24 wrz 2010, 13:13

Ja może nie będę za dobrym doradcą, bo ja akurat wychodzę z założenia że wesele mam raz w życiu i chce mieć dużo pamiątek ;) Dlatego u nas będzie i fotograf i kamerzysta. Z tego co pamiętam fotograf będzie do oczepin (haha mi ciągle mało) a kamerzysta trochę dłużej.
Ale powiem Ci szczerze, że wszystko zależy od kosztów i od tego na ile sobie możecie pozwolić. My kamerzystę znaleźliśmy (zresztą dzięki jednej z naszych forumowych koleżanek ;) taniego ok. 1000zł, więc na fotografa mogliśmy wydać troszkę więcej.
Obrazek
Obrazek
Wicky
Members
Members

Status rodzinny: Mężatka :)

Post przez margolcia » 25 wrz 2010, 11:09

Wiadomo, że pieniądze są ograniczeniem. Ale ja chcesz mieć film i zdjęcia, to przejrzyj różne oferty w necie i wybierz takich co cenowo Ci odpowiadają. Nie zawsze Ci najdrożsi są najlepsi. Często tańsi specjaliści robią bardzo dobre zdjęcia "z duszą". Jeszcze możesz skorzystać z rad Beaty (na innym wątku są). A mianowicie możesz poszukać studentów fotografii, którzy oferują niższe ceny, ale robią świetne zdjęcia. Taki młody na początku chce zyskać jak najwięcej klientów, temu ceny ma niższe, ale za to dużo pomysłów, zapał, pasję, i na pewno bardzo będzie się starał by się pokazać. Bo to jego początki i musi dobrą reklamę sobie zrobić. Poszukaj takich osób, przejrzyj ich portfolio. Tak samo z kamerzystą. Pobiegaj po necie i przeszukaj liczne oferty ;)
margolcia
VIP
VIP

Post przez foczka22 » 27 wrz 2010, 11:35

Takie szukanie nie wiem bo ja pochodze z Wroclawia ale moj przyszly maz ze Strzegomia to godzinka drogi od wrocka i slub odbedzie sie w Strzegomiu .kamerzyste juz mamy bo jest jeden jedyny najlepszy w strzegomiu i niby kazdy go bierze i chwali a co do fotografi to mysle ze ich rowniez nie wielu tam jest i w tym caly problem. Bo jesli slub bylby we wrocku to tam napewno mnustwo jest osob do znalezienia ale jesli jest to mniejsza miescina to watpie w to :(
foczka22
Nowy User
Nowy User

Post przez Nikole » 27 wrz 2010, 13:53

To może popytaj wśród znajomych, którzy mieli ślub, jakiego fotografa mogliby ci polecić. Może akurat kogoś znajdziesz ze swojego otoczenia. Ewentualnie kogoś ze znajomych zaangażuj do robienia fotek ;)
Obrazek
Nikole
I
I

Post przez 4eDsyUi » 27 wrz 2010, 16:35

Foczko, ja też jestem z wro a ślub odbędzie się w Sulistrowiczkach ale to nie znaczy, że wezmę fotografa stamtąd tylko dlatego, że jest jeden i wszyscy go biorą. Jeśli masz go wziąć to dlatego, że jest najlepszy Waszym zdaniem, nie dlatego, że tak mówią inni.
Poza tym dziś mnóstwo ludzi ma samochody, Strzegom nie jest tak daleko, mogą dojechać, co najwyżej dopłacisz mu za paliwko.
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: panna

Post przez KASIAS » 13 lis 2010, 21:11

Ja pierwotnie też myślałam że fotograf/kamerzysta na całym weselu to fajna sprawa, ale od fachowców z branży dowiedziałam się iż duży błąd decydować się na to.

Chodzi o to że fotograf/kamerzysta po praktycznie 7-8 godzinach pracy jest bardzo zmęczony i nie ma już "oka" do tworzenia obrazu.

Uważam że najbardziej rozsądnie jest wynająć fotografa i kamerzystę max do godz. 2:00.
KASIAS
Nowy User
Nowy User

Post przez gocha86 » 14 lis 2010, 12:19

Nam też zależało żeby fotograf był dłużej niż do oczepin, chociaż nam odradzał, bo później goście jednak trochę gorzej juz wyglądają ;) (pewnie chodziło o ilość wypitego alko )i nie każdy jest zadowolony z tych zdjęć, ale przecież można mieć je dla siebie na pamiątkę i nie chwalić się nimi.Umówiliśmy się jednak że fotograf zostaje 2 godziny po oczepinach i dopłacamy tylko 100zł za to.
gocha86
Nowy User
Nowy User

Post przez BasiaTomek » 15 lis 2010, 11:21

My uzgodniliśmy z fotografem i kamerzystą, że zaszczycą nas swoją obecnością do ok. 02:00 8-) i myślę, że tak będzie w sam raz :), a póżniej impreza zamknięta hehe..
Obrazek
BasiaTomek
Przyjaciel
Przyjaciel

Data ślubu: 5 sierpnia 2011
Miejsce ślubu: Białystok

Post przez Kubafoto » 19 lis 2010, 22:20

Witam serdecznie, sam jestem fotografem ślubnym i całkowicie się zgadzam z przedmówcami z kilku powodów :)

po pierwsze oko faktycznie się męczy po kilku godzinach pracy

po drugie profesjonalny sprzęt fotograficzny sporo waży... np: mój nikon D700+obiektyw waży ok 2,5 Kg które trzeba trzymać na wysokości głowy :) po kilku godzinach pracy ręka może zacząć od ciężaru drgać...

no i po trzecie :) robiąc zdjęcia na ślubie i weselu do godziny 2 w nocy robię ok 1000 klatek a klienci dostają ok 250-300 najlepszych. Po prostu nie ma sensu aby fotograf był dłużej bo materiał, który zrobi do 2 w nocy jest tak obszerny, że nie będzie problemu z wyborem :)

Pozdrawiam wszystkich, to był mój pierwszy post :) mam nadzieję, że coś wniesie do tematu : )
Kubafoto
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: Kawaler

Post przez Catrina84 » 26 lis 2010, 16:19

nasz kamerzysta i fotograf to małżeństwo więc bedą razem do oczepin:) i myśle że wystarczy ;)
Catrina84
Nowy User
Nowy User

Data ślubu: 30 kwietnia 2011

Post przez Alaz » 21 gru 2010, 08:32

Myślę, że nie potrzeba fotografa na całe wesele. W końcu w pewnym momencie to tylko impreza i ludzie już też zmęczeni. Ale chcemy, żeby fotograf nam towarzyszył od samego początku przygotowań do powiedzmy tortu, etc. Żeby było i jedzenie i tańce i tort. Taki mini reportaż z przygotowań, ślubu i wesela
Alaz
Nowy User
Nowy User

Post przez Kat4rzyna » 27 gru 2010, 18:57

ja osobiście zostaję do końca oczepin i powiem szczerze, później nie ma sensu dłużej zostawać, dlaczego? bo tak w sumie goście przy kamerze i aparacie często się krępują, gdy wychodzimy troszkę atmosfera się rozluźnia, nikt nie krępuje się już pić i na ochotnika pójść wziąć udział w konkursie organizowanym przez orkiestrę/wodzireja, z drugiej strony cały dzień pod "ostrzałem" nie jest wcale taki prostu, trzeba ciut odpocząć od flesha do czasu pleneru. Często młoda już się przebiera i tak w sumie fotograf uwieczniałby jedzących i pijących ludzi. Sami oceńcie.
Kat4rzyna
Nowy User
Nowy User

Post przez joankagdansk » 18 lut 2011, 10:36

nasz fotograf był do oczepin i w sumie dobrze. po północy starszych gości juz nie było a reszta nie była juz w kondycji do zdjęć hihi ;)
joankagdansk
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: żonata

Post przez fotografslubny » 17 mar 2011, 03:49

ja bym wziela fotografa na caly dzien nawet przed slubem zeby uwiecznil przygotowania ;D
fotografslubny
Nowy User
Nowy User

Post przez ewelinka89 » 17 mar 2011, 07:40

Myślę, że fotograf jest ważniejszy niż kamerzysta.. Do albumu często się zagląda, wspomina.. Film tak naprawdę obejrzy się raz i potem do niego nie wraca.. Fotograf raczej powinien być do oczepin na weselu.. Potem już nie każdy wygląda dobrze, on może być zmęczony.. My kamerzysty nawet nie szukamy.
ewelinka89
Nowy User
Nowy User

Post przez kingaa » 16 kwi 2011, 02:37

My będziemy mieli film tylko z ceremonii i początku imprezy, ale fotograf ma być do końca :)
Obrazek
kingaa
I
I

Post przez duśka » 20 lip 2011, 23:53

U nas był tylko fotograf, bo nie chcieliśmy kamerzysty i dogadaliśmy się tak, że był do godz 3 rano. I bardzo się z tego cieszymy, zdjęcia mamy piękne, i bardzo chętnie je oglądamy :)
duśka
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: mężatka

Post przez natkabak » 9 sie 2011, 21:31

Moim zdaniem nie ma sensu trzymać fotografa tak długo. Dziewczyna która bedzie u mnie fotografowac oddaje około 500 zdjęć z tym ze robi tez przygotowania w tym. w sumie to ja wole nawet przygotowania niz foty z wesela po godzinie 2 w nocy bo w tedy ludzie są zwykle nie w stanie i chcą się bawic na luzie a nie stresować fotografem. Pytałam moją fotografkę o to czy nie moze zostać dlużej oczywiście zgodziła się. Próbuje mi to jednak wyperswadować, mimo, że to się wiąże z dopłatą. Fajnie, że nie wszystkim tylko chodzi o kasę ale tez o zadowolenie takich biednych zestresowanych przyszlych małzonków;)

Dobrze doradzacie z tymi studentami, Kasia też jest po studiach fotograficznych czy w trakcie, nie jest droga ale bardzo ugodowa a zdjęcia jak za ta cenę miodzio!! Naprawde wiele zalezy od fotografa bo czasem ktoś kto bedzie cała noc nie zrobi tak odjazdowych fot jak fotograf który pobedzie 2h na weselu. Warto obejrzeć foty zanim się zdecydujecie.
natkabak
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: Panna
Data ślubu: 4 sierpnia 2012
Miejsce ślubu: Legnica

Post przez natkabak » 9 sie 2011, 21:32

a sulistrowiczki sa cudne!!!!!!!
natkabak
Nowy User
Nowy User

Post przez BasiaTomek » 9 sie 2011, 23:58

Nasz fotograf towarzyszył nam do ok. 02:00 ;).
Obrazek
BasiaTomek
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez margolcia » 11 sie 2011, 07:14

Basiu to dzielnego miałeś fotografa ;)
margolcia
VIP
VIP

Post przez natkabak » 14 sie 2011, 21:37

na pewno musiał być dzielny, a jak zdjęcia?
natkabak
Nowy User
Nowy User

Post przez BasiaTomek » 16 sie 2011, 00:25

Oczekujemy na zdjęcia ;), a otrzymamy wszystkie jak załatwimy plener a puki co czekamy na ładną pogodę ;).
Obrazek
BasiaTomek
Przyjaciel
Przyjaciel