|
Jak odmówić zaproszenia na wesele
Kolega zaprosił mnie ja wesele jako osobę towarzyszącą. Ja nie chce z nim iść, gównie dlatego, że on "czuje do mnie miętę", a ja do niego nie. I wiem, że jak się zgodzę i pójdę to narobię mu tylko niepotrzebnie nadziei, a tego nie chcę. Poza tym nie będę na tym weselu znała kompletnie nikogo, będę się głupio i nieswojo czuła. Zdana tylko na mego kolegę... Jak mam mu odmówić ? Co mam powiedzieć, kompletnie nie wiem... ? Dodam, iż nie chcę go urazić mocno, bo znamy się już długo i jako kolega jest fajny. Jednym słowem ta sytuacja jest bardzo niezręczna dla mnie.
EkspertWeselny.pl poleca
Jeżeli to dobry kolega to przede wszystkim nie będzie Cie specjalnie namawiał.
Ja bym była szczera i powiedziała, że to trochę niezręcznie dla Ciebie iść z nim na wesele jeśli nic Was, poza koleżeństwem, nie łączy. Byłoby inaczej, gdybyś znała parę młodą i była zaproszona osobno, wtedy nie byłoby problemu jak mniemam. Szczerość nie powinna go urazić jeśli się dobrze znacie i przyjaźnicie.
No pewnie jest Ci niezręcznie, bo zakochany chłopak czasem może się trochę za bardzo narzucać. Zawsze możesz wymyślić jakąś historyjkę, ale nie wiem czy warto. Lepiej powiedz szczerze, że nie znasz nikogo i będzie Ci niezręczniej. No i może warto porozmawiać o tym, iż nie widzisz dla was wspólnej przyszłości. Po co on ma biegać za Tobą, skoro nic z tego nie wyjdzie. Im wcześniej to sobie wyjaśnicie, tym szybciej on znajdzie partnerkę na wesele, ale może też i na życie.
Ja też myślę, żeby prosto z mostu przeprowadzić rozmowę. Tym bardziej, żeby chłopak nie miał nadziei na coś więcej...
A jak nie dasz rady tego zrobić z jakiś przyczyn, to możesz powiedzieć np. że w tym terminie masz inne wesele, czy wyjazd rodzinny na wakacje, rodzinną uroczystość z okazji imienin babci, egzaminy, brak kasy na sukienkę... Powód zawsze się znajdzie, tylko musi być w miarę wiarygodny. Sama zdecyduj czy lepiej jakąś wymyśloną historię opowiedzieć, czy być szczerym, bo jak piszesz to dobry kolega.
No z tą wymówką może nie ryzykuj. Bo jak zakochany, to jeszcze powie, że sam Ci kupi sukienkę
Podobno na facetów 'odstraszająco' działa kiedy im się powie 'zostańmy przyjaciółmi'. Co do sukienki to tak, jeszcze zachce Ci kupić i wtedy nie będzie odwrotu ;]
Już wiele razy mówiłam mu, że nie ma szans na naszą wspólną przyszłość. I wierzcie mi, mam wrażenie, że do niego nic nie dociera