Kiedy zapraszać gości na wesele i roznosić zaproszenia ?

Ręcznie robione, ze zdjęciem, tradycyjne.

Re: Kiedy zapraszać ??

Post przez Madzia » 10 cze 2009, 07:33

Ann no to super bo to jest miłe jak przyjdą ludzie z pracy :)
zobaczymy jak będzie u mnie chciaz mają kilkanaście km do przejechania ale się zobaczy później
Obrazek
Madzia
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: Żonka :)

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Re: Kiedy zapraszać ??

Post przez Ann » 10 cze 2009, 13:19

Nie no tylko na ślub.
Ślubowaliśmy 27 czerwca 2009r. :)
Obrazek
Ann
Administratorka
Administratorka

Status rodzinny: Żonka
Data ślubu: 27 czerwca 2009
Miejsce ślubu: Janówek Pierwszy

Kiedy zapraszać ??

Post przez Natalia » 16 cze 2010, 15:41

Mam mały problem i zastanawiam się jak go rozwiązać...
ślub mamy 30 kwietnia, wszystkim gościom zapewniamy nocleg w ośrodku w którym mamy wesele. Do końca stycznia musimy zarezerwować pokoje dla gości, dlatego planowałam wysłać zaproszenia ślubne pod koniec listopada. Tylko zastanawiam się czy to nie jest za wcześnie - to 5 miesięcy przed ślubem :roll: Ile powinnam dać gościom czasu na potwierdzenie obecności ??
Kurcze na 3 miesiące przed weselem potwierdzać swoją obecność na 100% ... Boje się, że goście się "przestraszą" i zrezygnują z przyjazdu :?
Obrazek
Natalia
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: Mężatka :)
Data ślubu: 30 kwietnia 2011

Kiedy zapraszać ??

Post przez Wicky » 16 cze 2010, 16:30

To faktycznie rzadkość. Szkoda, że właściciele ośrodka o tym nie pomyśleli :/ A nie możecie jakoś się dogadać ??

My zacznie zapraszać w połowie lipca :) O potwierdzenie obecności będziemy prosić do 15 września aby w razie czego doprosić kilka osób. Natomiast catering chce znać liczbę gości na dwa tygodnie przed ślubem.
Obrazek
Obrazek
Wicky
Members
Members

Kiedy zapraszać ??

Post przez Natalia » 16 cze 2010, 16:39

No oni twierdzą, że jak nie zapełnimy wszystkich pokoi to będą chcieli wynajmować je wczasowiczom, poniekąd rozumiem ale dla mnie to już jest problem.
Obrazek
Natalia
Przyjaciel
Przyjaciel

Kiedy zapraszać ??

Post przez Kesja » 17 cze 2010, 07:28

Dlatego o takie rzeczy należy pytać znacznie wcześniej,zanim zdecyduje się na salę,bo potem właśnie takie problemy powstają. Kiepska sytuacja,skoro nie macie wyboru to musicie wysłać 5 miesięcy przed ślubem , no chyba,że uda się przekonać właściciela.
Najlepiej wysyłac zaproszenia 3 miesiące przed ślubem.Przynajmniej ja spotkałam się z takim zwyczajem i u nas też było tak samo.My mieliśmy wesele 25 kwietnia,zaproszenia wysyłaliśmy w lutym a do 25 marca prosiliśmy o potwierzenie.
Teraz mamy wesele kuzynki 14 sierpnia i trzeba potwierdzić swoją obecność do 14 lipca.
Kesja
VIII
VIII

Status rodzinny: yonatz

Kiedy zapraszać ??

Post przez Natalia » 17 cze 2010, 07:43

Wszystkie ośrodki które odwiedzaliśmy chciały rezerwować pokoje dla gości dużo wcześniej, niż 3 miesiące (2 chciały od razu przy podpisaniu umowy), dlatego myślałam że te 3 miesiące będzie ok... Muszę pojechać i porozmawiać z nimi, może coś z tego wyjdzie.
My zdecydowaliśmy się na wesele na Kaszubach, a wiadomo - w weekend majowy ludzie sobie jeżdżą nad jeziorka, także każdy chce zarobić jak najwięcej. Chociaż ja bym nie chciała odpoczywać w ośrodku w którym jest wesele :P
Obrazek
Natalia
Przyjaciel
Przyjaciel

Kiedy zapraszać ??

Post przez Kesja » 17 cze 2010, 08:03

No to fakt ,ze to ciężkie rejony,my mieliśmy na Mazurach,też nad jeziorem,ale plusem był fakt,że właściciel sali jest znajomym naszych rodziców.
Natalia jesteś z Sopotu?Ja mieszkam w Gdyni:)
Kesja
VIII
VIII

Status rodzinny: yonatz

Kiedy zapraszać ??

Post przez Jagusia » 17 cze 2010, 15:43

Natalia, 5 miesięcy to rzeczywiście bardzo wcześnie, ale może goście zrozumieją i potwierdzą przybycie równie sprawnie i szybko - przeciesz nie macie innego wyjścia :roll:
Obrazek
....miłość nie ustaje....
Jagusia
Members
Members

Status rodzinny: żonka :)
Data ślubu: 5 września 2009

Kiedy zapraszać ??

Post przez margolcia » 23 cze 2010, 18:44

Natalia zrób tak jak musisz. Goście zrozumieją jak im wyjaśnisz, ze w styczniu musisz dać odpowiedź dla właściciela ośrodka. Poza tym chyba wybaczą Ci to, jak się dowiedzą, ze mają zapewniony nocleg i w ogóle ;) Ja bym tam nic nie miała przeciwko jakby mi ktoś dał wcześniej zaproszenie ;)
margolcia
VIP
VIP

Kiedy zapraszac gosci Opinie

Post przez foczka22 » 16 wrz 2010, 14:13

Czesc.

Chcialam zapytac was co myslicie o daniu zaproszen 8 miesiecy wczesniej dla mnie to troche glupota ale rodzina mowi zebysmy dali teraz jak bedziemy w polsce po ustaleniu wszystkiego z ksiedzem zewzglendu na to ze juz potem nie bedziemy razem w polsce jedynie tydzien przed samym slubem a w miedzy czasie moze jedno z nas poleci do polski jesli bedzie taka potrzeba. Co o tym sadzicie?
foczka22
Nowy User
Nowy User

Post przez 4eDsyUi » 16 wrz 2010, 15:02

Ja bym z zaproszeniami poczekała bo można je zamówić przez internet jakieś 4 miesiące przed slubem i rozesłac pocztą, nic nie stoi na przeszkodzie. Ale żeby rodzina i przyjaciele byli świadomi tego kiedy i gdzie się pobieracie, można im wysłać kartki 'przypominajki', tak żeby sobie datę zarezerwowali, z adnotacją, że właściwe zaproszenia będą wręczone/wysłane jakoś 3 mies. przed ceremonią :)
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: panna

Post przez foczka22 » 16 wrz 2010, 15:22

Jestem podobnego zdania ze to bardzo wczesnie. Ale moj przyszly maz slucha swojej rodziny i mowi ze potem kto bedzie wypisywal te zaproszenia jak nas tam nie bedzie i ze to my powinnismy je wreczyc osobiscie. I juz chce zamawiac zaproszenia bo za 2 tygodnie bedziemy w polsce jedynie na tydzien i zeby zdazyly dojsc. Moze ludzie se pomysla jakie glupki nie wiem nie znam jego rodziny tak jak mowilam juz w innym temacie. Bylam przekonana ze jego siostra bedzie mowic ze zawczesnie na dawanie juz zaproszen ale wrecz przeciwnie bylo bylam bardzo zaskoczona bo ona raczej nalezy do takich osob nie przesadzajacych z roznymi rzeczami. A tu sama powiedziala zeby teraz dac i koniec. Moim skormnym zdaniem to za wczesnie. ale wszyscy juz chyba zdecydowali. Ja to mysle w sumie sie boje ze tyle wczesniej ze ludzie moga o tym zapomniec za pare miesiecy.
foczka22
Nowy User
Nowy User

Post przez 4eDsyUi » 16 wrz 2010, 23:51

Sami możecie powypisywać tam gdzie mieszkacie, fakt, koszta mogą być nieco wyższe przez poczte ale nie aż tak bardzo. Jeśli macie to robić teraz to lepiej bez personalizacji i szczególów bo niestety umowy umowami ale może się zawsze coś zmienić...
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez AiM » 17 wrz 2010, 11:19

A ja chyba był dała teraz na Waszym miejscu. Jeżeli macie już konkretny termin, miejsce, godzine itd itp. to był raczej dała, bo jakoś ja wolę dać/otrzymać osobiście ;) Powiedziałabym, że tak wcześnie, bo później już nie będziecie w kraju :) Ostatnio spotkałam sie z tym, że znajomi wysłali zaproszenie do wujka mieszkającego 10 km od ich miejsca zamieszkania, a drugiemu przekazali przez rodziców :roll: Dla mnie to stanowczo odpada, bo jeżeli ja bym takie dostała, to bym się poważnie zastanowiła nad tym, czy pójdę :roll: U Was jest inny przypadek - nie będziecie w kraju, więc albo dacie teraz, albo zostaje Wam poczta :) Myślę, że i jedną i drugą decyzję Wasi goście zrozumieją :)
Obrazek

Obrazek

"Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
AiM
Members
Members

Status rodzinny: 1+1=3 :)))
Data ślubu: 18 lipca 2009

Post przez 4eDsyUi » 17 wrz 2010, 12:01

To chyba tylko u nas się tak przyjęło, że osobiście się wręcza zaproszenia, tymczasem wszędzie poza Polską przyjęte jest wysyłanie pocztą. Poza tym gdyby 'wyręczyć się' rodzicami, bo jest taka a nie inna sytuacja to rodzina też powinna zrozumieć i nie strzelać focha :lol:
Jeśli ma to jakoś bardzo uspokoić Twojego Przyszłego (nie innych ludzi) to może i dajcie, ja też niekiedy bywam paranoiczką w pewnych ślubnych sprawach :lol:
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez AiM » 17 wrz 2010, 13:25

ecomobile napisał(a):wszędzie poza Polską przyjęte jest wysyłanie pocztą

:shock: Serio ?? Ale nawet najbliższej rodzinie, która mieszka np obok, wysyła się pocztą ??

ecomobile napisał(a):gdyby 'wyręczyć się' rodzicami, bo jest taka a nie inna sytuacja to rodzina też powinna zrozumieć i nie strzelać focha

Co innego jak jest jakaś sytuacja wyjątkowa, a co innego, jak ktoś jest wygodny i mu się nie chce jechać :roll: Ja niestety mówię o tym drugim przypadku :roll:
Obrazek

Obrazek

"Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
AiM
Members
Members

Status rodzinny: 1+1=3 :)))
Data ślubu: 18 lipca 2009

Post przez 4eDsyUi » 17 wrz 2010, 15:56

Jak ktoś jest po prostu wygodny to masz zdecydowanie słuszność. My zaproszenia będziemy zamawiać w styczniu ale wysyłać w maju, będą czekały z naklejonym znaczkiem i poprosimy rodziców aby je tylko wrzucili do skrzynki :) Ale wcześniej rzecz jasna się upewnimy, że wszyscy goście będą znali datę :)
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez margolcia » 17 wrz 2010, 22:25

O ja tego też nie wiedziałam, że za granicą jest moda na wysyłanie zaproszeń pocztą... ;)

Beata myślę, ze każdy zrozumie to, że jesteście za granica i jest to fizycznie niemożliwe żebyście osobiście zapraszali gości. Myślę, że każdy przyjmie zaproszenie z chęcią. :]

Foczka jeśli narzeczony chce koniecznie osobiście wręczyć zaproszenia, to niech mu będzie. Nie bój się, na pewno każdy będzie pamiętał o waszym ślubie i będzie czekał na nie ;) Poza tym cała rodzinka często rozmawia na temat ślubów w rodzinie, wiec raczej masz zapewnione, że temat będzie poruszany i nie zaginie ;)
margolcia
VIP
VIP

Post przez Natalia » 7 lis 2010, 11:36

Wczoraj byliśmy w naszym ośrodku. Uzgodniliśmy, że mamy podać ostateczną liczbę gości do 10 kwietnia czyli ok 3 tygodnie przed weselem :] :]

Ale mimo to poprosimy gości aby potwierdzili swoją obecność do końca stycznia - będziemy wiedzieli na jakie koszta mamy się nastawić :)
Obrazek
Natalia
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez Kasiunia » 8 lis 2010, 14:07

Natalko, to Wy już roznosicie zaproszenia ?? :)
Obrazek
Obrazek
Kasiunia
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: zaręczona

Post przez margolcia » 8 lis 2010, 15:57

Zostało w sumie niecałe pół roku, a czas tak szybko leci, że niedługo trzeba te zaproszenia roznieść. Natalka kiedy zaczynacie ??
margolcia
VIP
VIP

Post przez Natalia » 8 lis 2010, 18:12

Zaczynamy w Święta Bożego Narodzenia :) Czyli na 4 miesiace przed, to chyba nie za wcześnie ??
Obrazek
Natalia
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez BasiaTomek » 8 lis 2010, 18:25

Niby nie za wcześnie :). Natalia tylko, mam zapytanie skąd tak wczesne potwierdzanie przybycia na wesele - do końca stycznia?
Obrazek
BasiaTomek
Przyjaciel
Przyjaciel

Data ślubu: 5 sierpnia 2011
Miejsce ślubu: Białystok

Post przez Natalia » 8 lis 2010, 19:33

Tak nas prosili w ośrodku, teraz uzgodniliśmy inny termin (do 10 kwietnia musimy podać dokładną ilość gości) ale że zaproszenia już są przygotowywane to nie chcemy kombinować.
Praktycznie wszyscy goście są przyjezdni więc też muszą wcześniej zaplanować to czy będą mogli przyjechać, załatwić urlopy itd więc mam nadzieje, że do końca stycznia będą już mogli potwierdzić swoją obecność.
Obrazek
Natalia
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez BasiaTomek » 9 lis 2010, 11:06

Rozumiem :), bo wiesz z reguły jest zazwyczaj tak, że prosi się o potwierdzenie do miesiąca przed weselem :), ale z drugiej strony każda Para Młoda ustala datę potwierdzenia tak jak im pasuje :)
Obrazek
BasiaTomek
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez Natalia » 9 lis 2010, 11:12

Z jednej strony na miesiąc przed, ale ze względu na to że mamy większość rodziny dość daleko (my z 3miasta, rodzina najbliżej ze Szczecina a tak to Kraków, Rzym, Londyn, Seszele :roll: ) musimy ich poinformować sporo wcześniej o weselu, a tak to wiadomo każdy rzuci zaproszenie w kąt i powie "a to tyle czasu to odpowiemy później, na ostatnią chwilę" a potem zapomną dlatego postanowiliśmy że zostawimy ten termin potwierdzenia swojej obecności. Oczywiście wiem, że coś może komuś wypaść albo że niektórzy nie będą mogli odpowiedzieć do tego terminu, ale przynajmniej większość mam nadzieje że nam odpowie :)
No zobaczymy jak to wyjdzie, jak źle to przynajmniej będę mogła komuś potem odradzić taki pomysł 8-)

Basiu a kiedy Wy zapraszacie ?? I na ile wcześniej goście mają dać odpowiedź ??
Obrazek
Natalia
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez BasiaTomek » 9 lis 2010, 11:21

Jasna sprawa :)
My ustaliliśmy, że skoro wesele mamy 5 sierpnia, to będziemy prosić o potwerdzenie do 1 lipca, myśle, że tak będzie dobrze.. :) ..a zaproszenia będziemy roznosić w maju.
Obrazek
BasiaTomek
Przyjaciel
Przyjaciel

Post przez margolcia » 9 lis 2010, 18:49

Natalka chyba lepiej byłoby dać czas do końca lutego, ale jeśli tak sprawa się u Was przedstawia, że macie zaproszenia już gotowe, gości z całego świata, no i Ty będziesz spokojniejsza w tej sytuacji, to niech zostanie ten styczeń. Może taki sposób dobrze tu się sprawdzi ;) I nie martw się, bo goście na pewno będę pamiętali o waszym ślubie i będą z niecierpliwością na niego czekali :]
margolcia
VIP
VIP

Post przez Jolanta » 10 lis 2010, 22:10

Natalia widzę, że rozważyliście dobrze całą sytuację. Więc roznoście zaproszenia w grudniu, proście o potwierdzenie do końca stycznia i o nic się nie martw ;)
Jolanta
VI
VI

Poprzednia stronaNastępna strona