zobaczymy jak będzie u mnie chciaz mają kilkanaście km do przejechania ale się zobaczy później
|
Kiedy zapraszać gości na wesele i roznosić zaproszenia ?
Re: Kiedy zapraszać ??
Ann no to super bo to jest miłe jak przyjdą ludzie z pracy
zobaczymy jak będzie u mnie chciaz mają kilkanaście km do przejechania ale się zobaczy później
EkspertWeselny.pl poleca
Kiedy zapraszać ??
Mam mały problem i zastanawiam się jak go rozwiązać...
ślub mamy 30 kwietnia, wszystkim gościom zapewniamy nocleg w ośrodku w którym mamy wesele. Do końca stycznia musimy zarezerwować pokoje dla gości, dlatego planowałam wysłać zaproszenia ślubne pod koniec listopada. Tylko zastanawiam się czy to nie jest za wcześnie - to 5 miesięcy przed ślubem Kurcze na 3 miesiące przed weselem potwierdzać swoją obecność na 100% ... Boje się, że goście się "przestraszą" i zrezygnują z przyjazdu ![]()
Kiedy zapraszać ??
To faktycznie rzadkość. Szkoda, że właściciele ośrodka o tym nie pomyśleli
My zacznie zapraszać w połowie lipca ![]() ![]()
Kiedy zapraszać ??
No oni twierdzą, że jak nie zapełnimy wszystkich pokoi to będą chcieli wynajmować je wczasowiczom, poniekąd rozumiem ale dla mnie to już jest problem.
![]()
Kiedy zapraszać ??
Dlatego o takie rzeczy należy pytać znacznie wcześniej,zanim zdecyduje się na salę,bo potem właśnie takie problemy powstają. Kiepska sytuacja,skoro nie macie wyboru to musicie wysłać 5 miesięcy przed ślubem , no chyba,że uda się przekonać właściciela.
Najlepiej wysyłac zaproszenia 3 miesiące przed ślubem.Przynajmniej ja spotkałam się z takim zwyczajem i u nas też było tak samo.My mieliśmy wesele 25 kwietnia,zaproszenia wysyłaliśmy w lutym a do 25 marca prosiliśmy o potwierzenie. Teraz mamy wesele kuzynki 14 sierpnia i trzeba potwierdzić swoją obecność do 14 lipca.
Kiedy zapraszać ??
Wszystkie ośrodki które odwiedzaliśmy chciały rezerwować pokoje dla gości dużo wcześniej, niż 3 miesiące (2 chciały od razu przy podpisaniu umowy), dlatego myślałam że te 3 miesiące będzie ok... Muszę pojechać i porozmawiać z nimi, może coś z tego wyjdzie.
My zdecydowaliśmy się na wesele na Kaszubach, a wiadomo - w weekend majowy ludzie sobie jeżdżą nad jeziorka, także każdy chce zarobić jak najwięcej. Chociaż ja bym nie chciała odpoczywać w ośrodku w którym jest wesele ![]()
Kiedy zapraszać ??
No to fakt ,ze to ciężkie rejony,my mieliśmy na Mazurach,też nad jeziorem,ale plusem był fakt,że właściciel sali jest znajomym naszych rodziców.
Natalia jesteś z Sopotu?Ja mieszkam w Gdyni:)
Kiedy zapraszać ??
Natalia, 5 miesięcy to rzeczywiście bardzo wcześnie, ale może goście zrozumieją i potwierdzą przybycie równie sprawnie i szybko - przeciesz nie macie innego wyjścia
Kiedy zapraszać ??
Natalia zrób tak jak musisz. Goście zrozumieją jak im wyjaśnisz, ze w styczniu musisz dać odpowiedź dla właściciela ośrodka. Poza tym chyba wybaczą Ci to, jak się dowiedzą, ze mają zapewniony nocleg i w ogóle
Kiedy zapraszac gosci Opinie
Czesc.
Chcialam zapytac was co myslicie o daniu zaproszen 8 miesiecy wczesniej dla mnie to troche glupota ale rodzina mowi zebysmy dali teraz jak bedziemy w polsce po ustaleniu wszystkiego z ksiedzem zewzglendu na to ze juz potem nie bedziemy razem w polsce jedynie tydzien przed samym slubem a w miedzy czasie moze jedno z nas poleci do polski jesli bedzie taka potrzeba. Co o tym sadzicie?
Ja bym z zaproszeniami poczekała bo można je zamówić przez internet jakieś 4 miesiące przed slubem i rozesłac pocztą, nic nie stoi na przeszkodzie. Ale żeby rodzina i przyjaciele byli świadomi tego kiedy i gdzie się pobieracie, można im wysłać kartki 'przypominajki', tak żeby sobie datę zarezerwowali, z adnotacją, że właściwe zaproszenia będą wręczone/wysłane jakoś 3 mies. przed ceremonią
Jestem podobnego zdania ze to bardzo wczesnie. Ale moj przyszly maz slucha swojej rodziny i mowi ze potem kto bedzie wypisywal te zaproszenia jak nas tam nie bedzie i ze to my powinnismy je wreczyc osobiscie. I juz chce zamawiac zaproszenia bo za 2 tygodnie bedziemy w polsce jedynie na tydzien i zeby zdazyly dojsc. Moze ludzie se pomysla jakie glupki nie wiem nie znam jego rodziny tak jak mowilam juz w innym temacie. Bylam przekonana ze jego siostra bedzie mowic ze zawczesnie na dawanie juz zaproszen ale wrecz przeciwnie bylo bylam bardzo zaskoczona bo ona raczej nalezy do takich osob nie przesadzajacych z roznymi rzeczami. A tu sama powiedziala zeby teraz dac i koniec. Moim skormnym zdaniem to za wczesnie. ale wszyscy juz chyba zdecydowali. Ja to mysle w sumie sie boje ze tyle wczesniej ze ludzie moga o tym zapomniec za pare miesiecy.
Sami możecie powypisywać tam gdzie mieszkacie, fakt, koszta mogą być nieco wyższe przez poczte ale nie aż tak bardzo. Jeśli macie to robić teraz to lepiej bez personalizacji i szczególów bo niestety umowy umowami ale może się zawsze coś zmienić...
A ja chyba był dała teraz na Waszym miejscu. Jeżeli macie już konkretny termin, miejsce, godzine itd itp. to był raczej dała, bo jakoś ja wolę dać/otrzymać osobiście
![]() ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
To chyba tylko u nas się tak przyjęło, że osobiście się wręcza zaproszenia, tymczasem wszędzie poza Polską przyjęte jest wysyłanie pocztą. Poza tym gdyby 'wyręczyć się' rodzicami, bo jest taka a nie inna sytuacja to rodzina też powinna zrozumieć i nie strzelać focha
Jeśli ma to jakoś bardzo uspokoić Twojego Przyszłego (nie innych ludzi) to może i dajcie, ja też niekiedy bywam paranoiczką w pewnych ślubnych sprawach
Co innego jak jest jakaś sytuacja wyjątkowa, a co innego, jak ktoś jest wygodny i mu się nie chce jechać ![]() ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
Jak ktoś jest po prostu wygodny to masz zdecydowanie słuszność. My zaproszenia będziemy zamawiać w styczniu ale wysyłać w maju, będą czekały z naklejonym znaczkiem i poprosimy rodziców aby je tylko wrzucili do skrzynki
O ja tego też nie wiedziałam, że za granicą jest moda na wysyłanie zaproszeń pocztą...
Beata myślę, ze każdy zrozumie to, że jesteście za granica i jest to fizycznie niemożliwe żebyście osobiście zapraszali gości. Myślę, że każdy przyjmie zaproszenie z chęcią. Foczka jeśli narzeczony chce koniecznie osobiście wręczyć zaproszenia, to niech mu będzie. Nie bój się, na pewno każdy będzie pamiętał o waszym ślubie i będzie czekał na nie
Wczoraj byliśmy w naszym ośrodku. Uzgodniliśmy, że mamy podać ostateczną liczbę gości do 10 kwietnia czyli ok 3 tygodnie przed weselem
Ale mimo to poprosimy gości aby potwierdzili swoją obecność do końca stycznia - będziemy wiedzieli na jakie koszta mamy się nastawić ![]()
Zostało w sumie niecałe pół roku, a czas tak szybko leci, że niedługo trzeba te zaproszenia roznieść. Natalka kiedy zaczynacie
Zaczynamy w Święta Bożego Narodzenia
![]()
Niby nie za wcześnie
![]()
Tak nas prosili w ośrodku, teraz uzgodniliśmy inny termin (do 10 kwietnia musimy podać dokładną ilość gości) ale że zaproszenia już są przygotowywane to nie chcemy kombinować.
Praktycznie wszyscy goście są przyjezdni więc też muszą wcześniej zaplanować to czy będą mogli przyjechać, załatwić urlopy itd więc mam nadzieje, że do końca stycznia będą już mogli potwierdzić swoją obecność. ![]()
Rozumiem
![]()
Z jednej strony na miesiąc przed, ale ze względu na to że mamy większość rodziny dość daleko (my z 3miasta, rodzina najbliżej ze Szczecina a tak to Kraków, Rzym, Londyn, Seszele
No zobaczymy jak to wyjdzie, jak źle to przynajmniej będę mogła komuś potem odradzić taki pomysł Basiu a kiedy Wy zapraszacie ![]()
Jasna sprawa
My ustaliliśmy, że skoro wesele mamy 5 sierpnia, to będziemy prosić o potwerdzenie do 1 lipca, myśle, że tak będzie dobrze.. ![]()
Natalka chyba lepiej byłoby dać czas do końca lutego, ale jeśli tak sprawa się u Was przedstawia, że macie zaproszenia już gotowe, gości z całego świata, no i Ty będziesz spokojniejsza w tej sytuacji, to niech zostanie ten styczeń. Może taki sposób dobrze tu się sprawdzi
Natalia widzę, że rozważyliście dobrze całą sytuację. Więc roznoście zaproszenia w grudniu, proście o potwierdzenie do końca stycznia i o nic się nie martw