Kredyt przed ślubem

Organizacja ślubu i wesela to ogromne koszty. Skąd wziąć na to wszystko pieniądze?

Kredyt przed ślubem

Post przez Lena » 10 wrz 2010, 22:11

Witam. Mój narzeczony wziął sam kredyt na mieszkanie, kiedy jeszcze nie byliśmy parą. Teraz mieszkamy razem w tym mieszkaniu, a za 8 miesięcy mamy ślub. W związku z tym, iż dzielimy koszty życia i utrzymania, dokładam się także do kredytu, bo i mieszkanie traktujemy jak wspólne. I tu me pytanie. Czy po ślubie mieszkanie stanie się naszą wspólną własnością? Czy zawarcie związku małżeńskiego spowoduje taki skutek (no i chociaż to, że dokładam się do kredytu)? Proszę o odpowiedź na moje wątpliwości.
Pozdrawiam, Magdalena
Lena
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: rozwódka

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Kredyt przed ślubem

Post przez 4eDsyUi » 11 wrz 2010, 08:48

Formalnie mieszkanie będzie również Twoje bo z chwilą zawarcia małżeństwa ustanawiana jest wspólnota majątkowa. Ale w razie rozwodu (czego Ci rzecz jasna nie życzę) mieszkanie będzie Twojego męża, ponieważ nabył je przed małżeństwem z Tobą, kredyt ma zapisany na siebie i formalnie tylko on go spłaca.
Możecie u notariusza rozszerzyć wspólnotę majątkową, tj. Ty się formalnie podzielisz swoimi rzeczami, które nabyłaś przed ślubem (np spadkiem, meblami, samochodem, itd) a on swoimi, np tym kredytem a więc i mieszkaniem. To kosztuje u notariusza 400 zł.
Rozwiązaniem jest również przepisanie na Ciebie tego mieszkania, czyli będzie ono miało dwóch właścicieli, ale bez rozszerzania wspólnoty majątkowej.

Jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie :)
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: panna

Kredyt przed ślubem

Post przez margolcia » 11 wrz 2010, 12:28

Magdaleno mieszkanie nie jest teraz Twoje i niestety po ślubie też nie będzie. Po zawarciu małżeństwa będzie was obowiązywała ustawowa wspólnota majątkowa, ale dotyczyć to będzie tylko tego co nabędziecie podczas małżeństwa. Mieszkanie przyszły mąż nabył przed ślubem i to jest jego osobisty majątek. Po ślubie dalej pozostanie to jego osobistym majątkiem.

Jeśli chcesz nabyć prawa do mieszkania to możecie przed ślubem podpisać intercyzę o poszerzeniu wspólnoty majątkowej. Wtedy wasze majątki osobiste sprzed ślubu będą wspólne (w tym to mieszkania) i to co zakupicie podczas małżeństwa też będzie wspólne.

Albo jeśli chcecie mieć np. rozdzielność majątkową po ślubie, nie chcecie wspólnoty, to możecie udać się do notariusza i przepisać mieszkanie na was oboje. Wtedy według prawa będzie wspólne, a Ty może wtedy będziesz czuła się bezpieczniej, no bo jak piszesz dokładasz do kredytu.
margolcia
VIP
VIP

Kredyt przed ślubem

Post przez Lena » 12 wrz 2010, 20:16

Dzięki za odpowiedzi. Myślałam, że jak staniemy się małżeństwem to mieszkanie wejdzie w skład wspólnoty. Nie wiedziałam, że majątek osobisty jeszcze jest. Nie pomyślcie, że myślę tylko o kasie. Ale mieszkanie traktujemy jak wspólne, płacimy kredyt na pół, a ja po prostu czułabym się bezpieczniej wiedząc, że mam do niego prawa. Oczywiście nie myślę o rozwodzie i mam nadzieję że nigdy nie dojdzie do niego. Ale to po prostu poczucie, bym się lepiej czuła, na równi. Muszę pogadać z narzeczonym. Moze mnie zrozumie i pójdziemy do notariusza.
Pozdrawiam, Magdalena.
Lena
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: rozwódka