Nie zapraszamy osób z pracy bo u nas to odległość ponad 500km i na sam ślub wątpię żeby ktokolwiek przyjechał.
|
Lista gości weselnych
Re: Lista gości
My mamy również już listę zamkniętą, zamówiliśmy zaproszenia z personalizacją + 5 nie wypisanych zaproszeń
Nie zapraszamy osób z pracy bo u nas to odległość ponad 500km i na sam ślub wątpię żeby ktokolwiek przyjechał.
EkspertWeselny.pl poleca
Re: Lista gości
my mamy juz prawie wszystkie zaproszenia rozdane. W pracy dalam takie ogolne zaproszenie na slub i jednej dobrej kumpeli dalam na wesele
Lista gości weselnych
Uważam, że osób poniżej 18 roku życia nie powinno się zapraszać osobno z osobą towarzyszącą ponieważ nie są one dorosłe. Moja kuzynka ma już po 20-tce ale tak się składa, że na każdy ślub w rodzinie przychodzi z kimś innym a prezent daje z rodzicami a to wg mnie jest nie w porządku też ze strony tych jej partnerów. Wiem, że nie ma reguły i wiem, że to nie prezenty są najważniejsze ale np kiedy mój brat nie dał jej osobnego zaproszenia to się obraziła. Naprawił to ale i tak oboje przyszli z jej rodzicami tak więc też głupio wyszło, tym razem z jej strony.
Co do osób poniżej 18 roku to rodzice powinni swoim dzieciom uświadomić dlaczego nie wypada aby przychodzili osobno.
Lista gości weselnych
To wszystko zależy. Jak ja miałam 18 lat to już od 3 lat byłam z Pawłem, więc jakbym dostała zaproszenie bez Pawła to bym na nie nie poszła. Sytuację wg mnie zawsze trzeba wybadać
My mamy tylko dwie osoby poniżej 18 lat - mają ok 15 lat i oboje są zapraszani bez osób towarzyszących. A tak to wszyscy są po 20stce i zostali zaproszeni oczywiście z osobami towarzyszącymi. A lista gości za sprawą mojej mamy się powiększyła do 99 osób ![]()
Lista gości weselnych
Dokładnie..
Trzeba mniej więcej się orientować czy dana osoba jest w związku, czy jednak nie.. W naszym przypadku osoby niepełnoletnie z rodziny zapraszamy bez osób towarzyszących i dopiszemy je do zaproszeń rodziców. A reszta będzie musiała potwierdzić czy przybędzie z osobą towarzyszącą itp. Jednak u nas już mało kto z pełnoletniego rodzeństwa ciotecznego jest sam i duży plus bo wszyscy się znamy, wiadomo wspólne imprezy rodzinne i nie tylko..więc o intruzów nie muszę się martwić ![]()
Lista gości weselnych
Natalka, masz tu rację, skoro Ty ze swoim chłopakiem byłaś w tak poważnym związku i Twoja rodzina go znała to Ci przyznaję rację obiema rękami.
U mnie w rodzinie będzie sześć osób niepełnoletnich w tym 3 to jeszcze dzieci a jedna najpewniej w ogóle nie przyjdzie bo się chłopak woli szlajać po obozach koszykarskich Kamil z kolei ma kuzyna 21 letniego, który ma dziewczynę od roku a nikt jej na oczy nie widział z rodziny. Nawet jego rodzice i nie bardzo wiadomo dlaczego. Kamil chce z nim porozmawiać, że jeśli chce z nią przyjechać to proszę bardzo ale powinien ją przedstawić przynajmniej jemu, no i rodzicom przede wszystkim. A co do dopraszania to nie wiem co Ci poradzić chyba tylko tyle, żebyś powiedziała Mamie, że jeśli kogoś zaprosi 'bo to silniejsze od niej' to będzie musiała to sama odkręcać... Coś o tym wiem, bo u nas lista właśnie przekroczyła stówkę.