|
Nauki przedmałżeńskie
Re: Nauki przedmałżeńskie
My bylismy na naukach w grudniu jakos. Poszlismy na 8 godz i mamy zaliczone trzy spotkania
EkspertWeselny.pl poleca
Mielismy dzis kolejne nauki i rozmawialismy o malzenstwie jako sakramencie i takze o znaczeniu seksu... bardzo ciekawe zajecia
![]()
To fajnie kiedy takie zajęcia wzbudzają zainteresowanie a nie zniechęcenie. Mam nadzieję, że w większości przypadków tak będzie.
![]() ![]()
A ja nie jestem zbytnio zadowolona z nauk (weekendowe na Freta).
Ogólnie było miło i czasem wesoło (czasem też nudno...) ale mało było poruszanych tematów które byłyby pomocne małżeństwu w przyszłości ... Jezus, wiara, wstrzemięźliwość itp itd...
bo to zależy kto prowadzi
a już nie daj Boże nie zgódź się z ich zdaniem to będą na siłę przekonywac...
U nas bylo znaczenie milosci dla nas, komunikacja w malzenstwie, znaczenie seksu w malzenstwie i co stanowi udany seks, znaczenie wiary w malzenstwie, "ja" a "my"..
Nikt nas do niczego nie przekonuje i nie narzuca opinii i to mi sie podoba. Wiadomo ze w roznych kosciolach jest inaczej ale wciaz o wielu sprawach sie nie mowi wogole a szkoda, no ale tez jak ksiadz ma sie wypowiadac na temat seksu w malzenstwie jak doswiadczenia nie ma w tej kwestii.. Wiara jest bardzo wazna ale podejscie w Polsce jest dziwne do niej. Tak jakby trzeba byl sie bac bo kosciol zabrania, bo pojdziemy do piekla itd.. tak jak jest z mieszkaniem razem, seksem przed slubem, antykoncepcja i narzucaniu metod naturalnych.. Chyba czas najwyzszy cos zmienic.. ![]()
też tak uważam
W poniedziałek kończymy nauki
Kolejna rzecz do "odhaczenia" ![]() ![]()
Wicky powodzenia i w innych przygotowaniach, oby także szły tak dobrze i sprawnie!
Nauki przedmałżeńskie
Dzięki margolcia i wzajemnie
Wczoraj oficjalnie zakończyliśmy nauki przedmałżeńskie - nawet świadectwa dostaliśmy (prawie jak w szkole) ![]() ![]()
Nauki przedmałżeńskie
Super
![]() ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
Masz 100% racji z tym co piszesz odnośnie podejścia w PL... "szaty głupców są pstrokate"
Nauki przedmałżeńskie
A my właśnie sobie załatwiliśmy sobie nauki przedmałżeńskie z polskim księdzem tu gdzie teraz mieszkamy. Bardzo się z tego cieszymy, bo wiadomo, przynajmniej cos do przodu ale też nie musimy specjalnie dlatego przyjeżdzać do PL i się ścigać z czasem
Nauki przedmałżeńskie
Dziewczyny, jestem po dwóch z trzech spotkaniach i jestem zachwycona! Ksiądz młody, życiowy, nie opowiadał o tym co wolno a co nie wolno. Dużo żartował nie zapominając przy tym po co tam jesteśmy. Nie było pouczania nas, że antykoncepcja to zło, jedynie powiedział, aby w razie wpadki (!!) swoje dziecko od razu zaakceptować. Nie było moralizowania na żaden temat. Bardzo nam się podobało i gdyby takich księży było więcej, wszyscy ludzie inaczej by patrzyli na kościół jako taki a nauk przedmałżeńskich nie traktowali jako zło konieczne
Nauki przedmałżeńskie
Cieszę się, ze tak dobrze trafiłaś
Nauki przedmałżeńskie
Oto kilka rodzynek z nauk:
"Kochani, ja wiem, że lepiej się nie kłócić niż kłócić ale w kłótniach fajne jest to, że można się godzić. A jak już będziecie się godzić to pozwólcie widzieć to dziecku, żeby wyniosło zgodę z domu. Chyba, że będziecie się godzić późnym wieczorem, to lepiej, żeby młodzież tego nie widziała, bo będzie miała traumę" ![]() "Kiedyś tam będziecie mieli dzieci. Albo już macie. Albo już macie, ale jeszcze o tym nie wiecie "Moja pierwsza miłość z dzieciństwa miała na imię Joanna. Gdyby nie wyjechała z rodzicami za granicę to pewnie stałbym przed wami jako Piotr-mąż. Ale widać Bóg miał inne plany i musiał się pozbyć konkurencji "
Nauki przedmałżeńskie
No to super ecomobile
Aż chce się chodzić na takie nauki, do księdza z takim podejściem, księdza "na czasie" ...napewno więcej wyniesiesz z takich nauk, a i kolejna sprawa już będzie załatwiona
Nauki przedmałżeńskie
lub wychodzić za mąż A ksiądz rzeczywiście nietuzinkowy. Super że ma takie podejście, przynajmniej chce się chodzić na nauki.
Nauki przedmałżeńskie
Nauki zakończone
Nauki przedmałżeńskie
ecomibole super nauki miałaś. Tylko pozazdrościć takiego fajnego księdza na czasie
Nauki przedmałżeńskie
ecomibole rzeczywiście ciekawe podejście księdza
![]()
Nauki przedmałżeńskie
U małżeństw mieszanych chyba każde się przygotowuje po swojemu czyli katolik ma nauki a druga strona nie. W sumie Bóg jest ten sam tylko wyznawanie go inne. I na pewno podejście jest inne. W mojej rodzinnej parafii też bym chętnie odbyła nauki bo to zakon braci kapucynów a oni są dość rzeczowi i zabawni w przygotowywaniu do sakramentów
![]()
Nauki przedmałżeńskie
A my dzisiaj kończymy nauki przedmałżeńskie. Udało nam się załatwić w 3 spotkaniach po godzinie. Nie były one zachwycające i inspirujące, ale bardzo nudne też nie. Starszy ksiądz, starał się "nie truć" i być tolerancyjnym, ale nie za bardzo mu to wychodziło
Teraz jeszcze załatwić gdzieś poradnię ![]()
Powrót do Nauki przedmałżeńskie, protokół przedślubny Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości |