|
Nauki przedmałżeńskie
EkspertWeselny.pl poleca
Re: Nauki przedmałżeńskie / bierzmowanie
ja już jestem po tych naukach. W sumie w sobotę byliśmy tylko do 12, a w niedziele przyszliśmy po dyplom. Na naukach było 200 osób. Generalnie ciesze sie, ze jestem juz po
Oj chciałabym żeby i u Nas tak było, że szybko szybko i po sprawie
![]() ![]()
Ja to jeszcze bylabym w stanie tam wysiedziec, ale moj partner nie, po prostu balam sie, ze zaraz cos palnie ksiedzu, wiec zgodzilam sie na to zeby tam nie siedziec. Ksiadz mowi o tym, ze seks przed slubem to ciezki grzech, ze jak sie mieszka przed slubem to nie ma sensu isc do spowiedzi, bo i tak nie dostaniemy rozgrzeszenia, ze stosowanie prezerwatywy i środków "przeciwko życiu" to zło za które będziemy ukarani i przez to rozpadanie się nasz związek, o wielu zaletach stosowania metody naturalnej (ale wg księdza to już nie jest antykoncepcja) i generalnie takie farmazony. Mój M aż cały się gotował w środku. Więc Kasiunia jak Twój partner też jest taki to spokojnie możesz tak zrobić. W sobotę rano jest lista na która trzeba się wpisać, a potem już tylko w niedziele można odebrać dyplom. My nawet nie czekalismy do końca, bo pewnie dzis do 21 siedzeli, tylko w przerwie o 18 podeszlismy do ksiedza i poprosilismy o papierek. Oczywiscie nie odradzam, bo sa osoby, ktore zgadzaja sie z postulatami kosciola i wtedy na pewno im sie to spodoba.
Ale tak bez siedzienia i słuchania tego, nie ma problemu uzyskać ten papierek, bo ja się boje, że gdy sie człowiek ulotni ze spotkania to mogą tego papierka nie dać
Mój po prostu uzna, że to głupoty i wyjdzie jak mu nie bedzie pasowało, ale jak to takie farmazony to i mnie bedzie ciężko tam wytrwać :/ ![]() ![]()
Liste puszczają tylko raz, rano w sobotę przy wpłacaniu kasy:) (swoja drogą 80 złx200 to niezła sumka). Przy 200 osobach jak wyjdzie 20 to pewnie nikt nie zauważy:) u nas widzialam, ze pare par tez tak robilo. przynajmniej Nam sie jakos udalo, nauki mamy za sobą:) Moze niech sie tez Koneko wypowie na temat tych nauk, bo miala byc w padzierniku. Niestety nie poznałam ze zdjęcia:(
Hej ja wlasnie tez wypatrywalam, ale tez nie znalazlam Ciebie. My tez w sobote nie wytrzymalismy i sie zerwalismy wczesniej, bo ciezka nerwica mnie( i B.) brala jak ów ojciec wypowiadal sie w sprawach biologicznych grrr na tym gruncie bylam w stanie ocenic jego wiedze i powiem szczerze FARMAZONY!!!Zabil mnie txt o tym ze wszystkie plemniki i kom. jaj. sa jednorodne genetycznie...ale nic to dzisiaj zastosowalismy inna strategie spoznilismy sie
Ostatnio edytowano 19 paź 2008, 21:59 przez Koneko, łącznie edytowano 1 raz
No to rzeczywiście trzeba być nie złym kamikadze, zeby wytrwać w całości, ale jak czytam na gronie, to niektórym sie podobało
![]() ![]()
Kasiunia, wiesz ja rozumiem, szanuje,ze komus moglo sie podobac, ale widzisz ja do jakis specjalnie religijnych osob nie naleze...a merytoryczne bledy mnie po prostu raza.
Ja też za bardzo religijna nie jestem i chyba skorzystamy z nieobecności jak juz nie wytrzymamy naprawde...
No ja też rozumiem, że mogło sie podobac, jesli ktoś jest bardzo wierzący, to łyka gadke takich księży jak świętość największą i na błędy uwagi nie zwraca.. ![]() ![]()
My dzisiaj idziemy już na 6 spotkanie
A my dziś o 18:00 mamy pierwsze spotkanie, no zobaczymy czego się dowiem mądrego
My wczoraj już dokładnie dopytaliśmy się księdza jak to jest u nas z naukami. I jeżeli mamy ocenę z religii na świadectwie maturalnym to nie musimy chodzić
w ten weekend pewnie zaliczymy nauki,a później rozglądniemy się za poradnią.
![]() 02.05.2009 r.
Raczej niczego... hehe Ślubowaliśmy 27 czerwca 2009r.
![]()
A my już mamy za sobą 3 spotkanie na naukach,zostało nam jeszcze 3. Ale u nas jest fajnie,ksiądz nie gada żadnych pierdół tylko przychodzą różni terapeuci i psycholodzy. Tydzień temu była pani psycholog która mówiła nam o tym jak ważna w małżeństwie jest rozmowa i słuchanie partnera. A wczoraj był terapeuta,który pracuje z ludźmi uzależnionymi i przestrzegał nas przed róźnymi pułapkami codzienności. A ksiądz się temu przysłuchuje i czasem wtrąci jakieś parę zdań (przeważnie tak dla jaj,powie coś śmiesznego)
![]()
My dzisiaj mamy 6 spotkanie więc jeszcze 4, a później to już tylko poradnia.
My też dzisiaj mieliśmy 6
Szokujecie mnie! Nie wiedziałam ze jest aż tak ciezko z niektórymi ksieżami! My mielismy 3 spotkania -nauki przedmałżeńskie- w piatek,sobotę i niedziele po 1,5 godziny i w nastepnym tygodniu podobnie. W sumie spotkań było 6. Było miło i sympatycznie. Wykład prowadziła pani psycholog a na ostatnich zajeciach ksiądz,ale on nam na tych zajeciach życzył szczęścia na nowej drodze zycia i wypisał karteczki i papa.Trzeba przyznać że psycholog bardzo ważne żeczy mówiła o porodach o byciu razem w ważnych chwilach włóaśnie takich jak poród,o sile uczucia poddawanemu próbie czasu,problemó itp. Za to poradnia to chciało mi sie smiać! Pierwsze zajęcia ok,ale te drugie to była katastrofa!! Mój narzeczony odezwał się i prawdę mówiac zakpił z kobiety prowadzącej zajecia. Tłumaczyła ona jaki to grzech brać tabletki,ze jeśli już ktoś bierze to jego dni są policzone,oczywiscie ze wzgledu na efekty uboczne itp. Czyste brednie!! Nikt nie ma prawa nakazywac nam kobietom co robić aby NIE POPEŁNIAĆ BŁĘDU,bo jak go popełnisz to już jesteś nikim. Tak ta babka namieszała,ze w końcu wyszliśmy z salki ale potem i tak bez słowa nam podpisała papierek.
Raczej niczego... hehe
Hehe Annie noo ja dowiedziałam się, że za mało wiem o swoim narzeczonym i te spotkania pomogą mi właśnie w lepszym poznaniu mojego J. Jutro mamy 2 spotkanie i nie uśmiecha mi się na nie iść, a będzie 7 spotkań po ok 2-3 h
To strasznie długo macie...i jak widać nie za wesoło. Wspólczuje
![]()
No Emilka myślałam, że będzie tyle spotkań jak u was a tu lipa...no nic zaliczymy i będziemy mieli z głowy.
Właśnie jakoś dziwnie macie,bo ogólnie nauki trwają 10 godzin,a u Was to wyjdzie sporo więcej. Ale widać co kościól to inne zwyczaje
![]()
Powrót do Nauki przedmałżeńskie, protokół przedślubny Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości |