|
Odpowiedzialność dzieci za długi rodziców
Witam, mam pytanie i mam głęboką nadzieje, że ktoś mi pomoże. Za pół roku wychodzę za mąż. Wszystko mamy już ustalone, zamówione, zostały powiedzmy drobiazgi. Tak się cieszyłam na ten dzień, a teraz wszystko się psuje... Nie mam mamy, bo zmarła jak byłam jeszcze mała. A z ojcem nie utrzymuje kontaktów od wielu lat, z różnych przyczyn osobistych. O weselu go nawet nie informowałam. Wszystko zmieniło się kilka dni temu, gdy odszukał mnie brat ojca i powiedział mi o jego śmierci. Jak się okazało jako jedyna córka dziedziczę po nim majątek. Jednak sęk w tym, że on nie ma żadnego majątku a długi na kilkadziesiąt tysięcy zł. I niby ja te długi po nim dziedziczę, szok
EkspertWeselny.pl poleca
Nic się nie bój
Oświadczenie o odrzuceniu spadku sporządzisz u notariusza. Koszt to ok. 50 zł. A jeśli dzieci są niepełnoletnie, to trzeba zgłosić się do sadu rodzinnego w sprawie odrzucenia spadku przez dzieci, bowiem dzieci u notariusza nie mogą oświadczeń żadnych sporządzać. Bo jeśli przyjmiesz spadek po kimś, to przyjmiesz jego majątek i długi. Długi te masz spłacać majątkiem spadkowym oraz całym swoim majątkiem osobistym. Dlatego zawsze przed przyjęciem spadku zróbcie rozeznacie o stanie majątkowym danej osoby!
Dokładnie tak
W ciągu 6 miesięcy musisz wydać oświadczenie o swojej woli przyjęcia lub odrzucenia. Swą wolę trzeba wyrazić w sądzie, bądź przed notariuszem, ustnie lub na piśmie z podpisem urzędowo poświadczonym. Jako spadkobierca możesz: -przyjąć spadek całkowicie, bez ograniczenia odpowiedzialności za długi (tzw. przyjęcie proste), -przyjąć spadek z ograniczeniem tej odpowiedzialności (tzw. przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza) -spadek odrzucić. No i pamiętaj, jeśli spadkobierca w tym terminie nie złoży żadnego oświadczenia, jest to jednoznaczne z prostym przyjęciem spadku – dziedziczy wszystko. Jednakże jeśli swojej woli nie wyrazi spadkobiercą, który jest osobą niemającą pełnej zdolności do czynności prawnych to jest to jednoznaczne z przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza. Z taka wiedza nic ci nie grozi
W tym wszystkim najgorsze jest to, że kiedy się spadek odrzuca, spłata jego przechodzi nadal na dzieci i te dzieci znów muszą go odrzucić, aż w końcu któreś pokolenie go spłaci
![]() ![]()
Kasiuniu spadek przechodzi tylko na osoby, które żyją i są uprawnione do dziedziczenia tego spadku. Spadek nie może przejść na dzieci, których jeszcze nie ma na świecie.
Więc podajmy przykład - zmarł ojciec i zostawił spadem z długami. Jego jedyny syn odrzuca spadek. Syn ma dzieci i te dzieci też odrzucily spadek za pośrednictwem sądu rodzinngeo. Powiedzmy, że juz nie ma innych osób uprawnionych do dziedziczenia (zadnych braci ojca np.). Wtedy spadek przechodzi na gminę i na tym koniec. Gmina dziedziczy spadek, jednak tylko z dobrodziejstwem inwentarza, więc nie odpowiada za długi swoim majątkiem. No i w takiej sytuacji wierzyciele tego zmarłego ojca, pożyczkodawcy nie odzyskają swego długu, bo nie maja od kogo go odzyskać, dług jest nieściągalny.
Spadek z dobrodziejstwem inwentarza
Chyba jeszcze trzeba wytłumaczyć co to znaczy przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza
To pojecie oznacza, że spadkobierca przyjmuje spadek, jednak ponosi odpowiedzialność za długi spadkowe tylko do wartości ustalonego stanu czynnego spadku w inwentarzu (inwentarz - zestawienie składników majątku zmarłego, pasywów i aktywów). Chodzi o to, że spadkobierca w takim przypadku, gdy odziedziczy długi po zmarłym, to jego odpowiedzialność za nie zostanie ograniczona jedynie do wartości spadku jaki odziedziczył. Nie będzie za długi odpowiadaj swoim majątkiem osobistym. A więc w najgorszym wypadku nie dostaniemy nic, ale i nic nie stracimy na tym spadku. A jak wszystko pójdzie po naszej myśli, to jeszcze możemy na spadku zyskać. Chcąc zatem uniknąć długów spadkowych, można odrzucić spadek lub złożyć oświadczenie o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza. Jeśli jesteśmy pewni, że są same długi to odrzućmy spadek. Jeśli jest możliwość, ze po spłacie długów coś nam zostanie to weźmy spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Nic nie stracimy, możemy tylko zyskać. Tylko musimy jeszcze ponieść koszt sporządzenia spisu inwentarza przez komornika.
Dziękuje za wyjaśnienie zagadnienia. Tak właśnie myślałam, że jakoś jest szansa by się wymigać od długów ojca, no i wy mnie utwierdziłyście w tym przekonaniu. Juz sie umówiłam z notariuszem. A dzieci jeszcze nie mam, więc w tej kwestii mam spokój. Dziękuję za pomoc i trzymajcie za mnie kciuki, za pół roku wychodzę za mąż