|
...poradnia rodzinna przed ślubem, spowiedź przedślubna... czyli formalności w kościele.
przez Natalia » 9 sie 2010, 15:03
Nie widziałam podobnego tematu więc zakładam nowy. Nie bierzemy ślubu w naszej Parafii, ale mamy w niej załatwić wszystkie formalności. Byliśmy dziś w Kościele i ksiądz umówił się już z nami na podpisanie protokołu i wydanie licencji. Czy to nie jest za wcześnie  Ile taki protokół jest ważny  Czytałam gdzieś, że tylko 3 miesiące... Proboszcz powiedział nam żebyśmy nic się nie martwili i nic więcej I wogóle powiedzcie jak przeżyłyście spisywanie protokołu  Ja się go trochę zaczynam obawiać  Tym bardziej, że mamy nowego proboszcza (poprzedni to dobry znajomy rodziny, że też musiał akurat teraz być przeniesiony  )...
-
Natalia
- Przyjaciel

-
- Status rodzinny: Mężatka :)
- Data ślubu: 30 kwietnia 2011
EkspertWeselny.pl poleca
-
Pan Polecacz
- II
.png)
-
- Status rodzinny: narzeczony
- Data ślubu: 5 sierpień 2011
- Miejsce ślubu: Warszawa
przez 4eDsyUi » 9 sie 2010, 15:13
Nie bój się protokołu bo możecie się do niego przygotować, pytania są zawsze takie same. Jeśli żadne z was nie ukatrupiło poprzedniego współmałżonka, nie jest po ślubie cywilnym z kimś innym ani nie jesteście rodzeństwem, nie macie się czego obawiać. Protokół się spisuje chyba w parafii, w której bierze się ślub, o ile pamiętam a nie w swojej rodzinnej, chyba, że ja czegoś nie wiem...a licencja to chyba ważna jest dłużej niż 3 miesiące  Nie martwcie się i...ustalcie odpowiedzi, na wszelki wypadek hahaah można wzór propokołu znaleźć w necie 
-
4eDsyUi
- Przyjaciel

-
- Status rodzinny: panna
przez AiM » 9 sie 2010, 20:45
Natalia nie martw się ![Bardzo Szczęśliwy :]](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif) To nic strasznego  U nas to spisanie wyglądało tak, że ksiądz czytał pytania i na większość sam odpowiadał  Niestety nie wiem ile to jest ważne, bo my godzinę zamówiliśmy 1,5 roku przed ślubem, a protokół spisywaliśmy jak dostarczyliśmy dokumenty z USC, czyli mniej niż 3 miesiące przed. Obydwoje jesteśmy z tego samego miasta w którym jest tylko 1 parafia, więc nie musieliśmy nic dodatkowo załatwiać 
  "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
-

AiM
- Members

-
- Status rodzinny: 1+1=3 :)))
- Data ślubu: 18 lipca 2009
przez Asama » 13 sie 2010, 18:57
Witam A jakie pytania są zadawane?? np. znajomi byli wypytywani czy się modlą i czy w ogóle znają modlitwy, podczas takich spotkań. A jak było u Was? Może to zależy od proboszcza?
-

Asama
- Nowy User

-
- Data ślubu: 6 sierpnia 2011
-
przez AiM » 13 sie 2010, 19:16
Tu masz pytania: http://www.informator-weselny.pl/poradn ... zenski.htmMyślę, że wszelkiego rodzaju dodatkowe pytania zależą od księdza i nie są wpisywane do protokołu. Jak ksiądz dowiedział się, gdzie pracuję, to miał kilka pytań, ale prywatnych i nigdzie tego nie wpisywał 
  "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
-

AiM
- Members

-
- Status rodzinny: 1+1=3 :)))
- Data ślubu: 18 lipca 2009
przez Asama » 13 sie 2010, 19:31
O dzięki Ja się pytań nie obawiam, ale tak z ciekawość. Proboszcza mamy bardzo fajnego. Jeśli żadne z was nie ukatrupiło poprzedniego współmałżonka, nie jest po ślubie cywilnym z kimś innym ani nie jesteście rodzeństwem, nie macie się czego obawiać.
Między i dlatego się niczego nie obawiam 
-

Asama
- Nowy User

-
- Data ślubu: 6 sierpnia 2011
-
Powrót do Nauki przedmałżeńskie, protokół przedślubny