Protokół przedślubny

...poradnia rodzinna przed ślubem, spowiedź przedślubna... czyli formalności w kościele.

Protokół przedślubny

Post przez Natalia » 9 sie 2010, 15:03

Nie widziałam podobnego tematu więc zakładam nowy.
Nie bierzemy ślubu w naszej Parafii, ale mamy w niej załatwić wszystkie formalności. Byliśmy dziś w Kościele i ksiądz umówił się już z nami na podpisanie protokołu i wydanie licencji. Czy to nie jest za wcześnie ?? Ile taki protokół jest ważny ?? Czytałam gdzieś, że tylko 3 miesiące... Proboszcz powiedział nam żebyśmy nic się nie martwili i nic więcej :roll:

I wogóle powiedzcie jak przeżyłyście spisywanie protokołu ?? Ja się go trochę zaczynam obawiać :roll: Tym bardziej, że mamy nowego proboszcza (poprzedni to dobry znajomy rodziny, że też musiał akurat teraz być przeniesiony ;( )...
Obrazek
Natalia
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: Mężatka :)
Data ślubu: 30 kwietnia 2011

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Protokół przedślubny

Post przez 4eDsyUi » 9 sie 2010, 15:13

Nie bój się protokołu bo możecie się do niego przygotować, pytania są zawsze takie same. Jeśli żadne z was nie ukatrupiło poprzedniego współmałżonka, nie jest po ślubie cywilnym z kimś innym ani nie jesteście rodzeństwem, nie macie się czego obawiać.
Protokół się spisuje chyba w parafii, w której bierze się ślub, o ile pamiętam a nie w swojej rodzinnej, chyba, że ja czegoś nie wiem...a licencja to chyba ważna jest dłużej niż 3 miesiące :)
Nie martwcie się i...ustalcie odpowiedzi, na wszelki wypadek hahaah można wzór propokołu znaleźć w necie :)
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: panna

Protokół przedślubny

Post przez AiM » 9 sie 2010, 20:45

Natalia nie martw się :] To nic strasznego ;) U nas to spisanie wyglądało tak, że ksiądz czytał pytania i na większość sam odpowiadał :lol: Niestety nie wiem ile to jest ważne, bo my godzinę zamówiliśmy 1,5 roku przed ślubem, a protokół spisywaliśmy jak dostarczyliśmy dokumenty z USC, czyli mniej niż 3 miesiące przed. Obydwoje jesteśmy z tego samego miasta w którym jest tylko 1 parafia, więc nie musieliśmy nic dodatkowo załatwiać ;)
Obrazek

Obrazek

"Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
AiM
Members
Members

Status rodzinny: 1+1=3 :)))
Data ślubu: 18 lipca 2009

Protokół przedślubny

Post przez Wicky » 9 sie 2010, 21:01

My też protokół spisywaliśmy w parafii gdzie ślub bierzemy i dokumenty które musieliśmy przynieść z USC są ważne 3 miesiące a bez tych dokumentów u nas protokołu by nie spisali. Protokół sam w sobie to nic strasznego, pytania są normalne i możesz je znaleźć w necie. My przy spisywaniu protokołu byliśmy oboje i pierwszy odpowiedzi udzielał narzeczony więc ja się śmiałam że miałam ułatwione zadanie ;)
Obrazek
Obrazek
Wicky
Members
Members

Status rodzinny: Mężatka :)

Protokół przedślubny

Post przez Asama » 13 sie 2010, 18:57

Witam

A jakie pytania są zadawane?? ??
np. znajomi byli wypytywani czy się modlą i czy w ogóle znają modlitwy, podczas takich spotkań.

A jak było u Was? Może to zależy od proboszcza?
Asama
Nowy User
Nowy User

Data ślubu: 6 sierpnia 2011

Protokół przedślubny

Post przez AiM » 13 sie 2010, 19:16

Tu masz pytania:
http://www.informator-weselny.pl/poradn ... zenski.htm

Myślę, że wszelkiego rodzaju dodatkowe pytania zależą od księdza i nie są wpisywane do protokołu. Jak ksiądz dowiedział się, gdzie pracuję, to miał kilka pytań, ale prywatnych i nigdzie tego nie wpisywał ;)
Obrazek

Obrazek

"Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
AiM
Members
Members

Status rodzinny: 1+1=3 :)))
Data ślubu: 18 lipca 2009

Protokół przedślubny

Post przez Asama » 13 sie 2010, 19:31

O dzięki

Ja się pytań nie obawiam, ale tak z ciekawość. Proboszcza mamy bardzo fajnego. :]

Jeśli żadne z was nie ukatrupiło poprzedniego współmałżonka, nie jest po ślubie cywilnym z kimś innym ani nie jesteście rodzeństwem, nie macie się czego obawiać.

Między i dlatego się niczego nie obawiam :lol: :lol:
Asama
Nowy User
Nowy User

Data ślubu: 6 sierpnia 2011