Renta rodzinna

Organizacja ślubu i wesela to ogromne koszty. Skąd wziąć na to wszystko pieniądze?

Renta rodzinna

Post przez Stokrotka » 2 wrz 2010, 21:04

Witam. Od 3 miesięcy jestem wdową. Mąż zmarł nagle. Choć miał problemy z ciśnieniem, to nie były one jakieś poważne, nie myślałam, ze tak się to wszystko skończy. Teraz wychowuje dwójkę naszych małych dzieci, 3 latka i 1 roczne dziecko. W związku z tym, że druga ciążę miałam zagrożona od początku, to odeszłam z pracy i siedziałam w domu. Po urodzeniu dziecka zostałam dalej w domu, bo dwójka dzieci i trzeba się nimi było zająć. Teraz jak mąż zmarł dostałam niewielka sumę z ubezpieczenia. Pieniądze się niebawem skończą, a ja po prostu nie będę miała za co żyć. Młodsze dziecko jest jeszcze małe, i nie chce go zostawić i iść do pracy. Choć nawet jeśli to zrobię, to będę musiała starsze posłać do przedszkola a do młodszego nianie znaleźć, a to znów koszty. Mam pytanie, czy przysługuje mi renta rodzinna po mężu? Czy mogę ją jakoś uzyskać ze względu ma moją sytuację? Bardzo by mi się te pieniążki przydały.
Stokrotka
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: wdowa

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Renta rodzinna

Post przez Jolanta » 2 wrz 2010, 22:47

Podstawowym pytaniem jest to, czy twój mąż był niezdolny do pracy przed śmiercią. Czy był na rencie, emeryturze lub czy miał prawo do tego?

Bo renta rodzinna przysługuje uprawnionym członkom rodziny osoby, która w chwili śmierci:
-miała prawo do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy albo
-spełniała warunki wymagane do uzyskania jednego z tych świadczeń (przy ocenie prawa do renty przyjmuje się, że osoba zmarła była całkowicie niezdolna do pracy),
-pobierała zasiłek przedemerytalny lub świadczenie przedemerytalne (w takim przypadku przyjmuje się, że osoba zmarła spełniała warunki do uzyskania renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy).

Prawo do renty rodzinnej ma wdowa, ale jeżeli:
-w chwili śmierci męża ukończyła 50 lat lub była niezdolna do pracy,
-albo wychowuje co najmniej jedno z dzieci, wnuków lub rodzeństwa uprawnionych do renty rodzinnej po zmarłym mężu, które nie ukończyły 16. roku życia, a jeżeli uczą się - 18. roku życia lub są całkowicie niezdolne do pracy.
-renta należy się też wdowie, która spełni warunek dotyczący wieku lub niezdolności do pracy w okresie nie dłuższym niż 5 lat od śmierci męża lub od zaprzestania wychowywania ww. dzieci.
-małżonka rozwiedziona oraz wdowa, która przed śmiercią męża nie pozostawała z nim we wspólności małżeńskiej, ma prawo do renty rodzinnej, jeżeli oprócz spełnienia w/w warunków wymaganych od wdowy, w dniu śmierci męża miała prawo do alimentów z jego strony ustalone wyrokiem sądowym lub ugodą sądową.

Jednak wdowa, która nie spełnia żadnego z wymienionych warunków wymaganych do przyznania renty rodzinnej i nie posiada niezbędnych źródeł utrzymania – ma prawo do okresowej renty rodzinnej przez okres jednego roku od dnia śmierci męża albo do uczestniczenia w zorganizowanym szkoleniu mającym na celu uzyskanie kwalifikacji do wykonywania pracy zarobkowej, nie dłużej jednak niż przez 2 lata od śmierci męża.

(To samo dotyczy tez wdowca)

Jako matka samotnie wychowująca dzieci możesz też liczyć na pomoc z ZUSu, opieki społecznej, czy nawet urzędu gminy. Popytaj w tych palcówkach, powinni ci pomóc.

Pozdrawiam, życzę powodzenia w życiu i rozwiązania problemów.
Jolanta
VI
VI

Osoby uprawnione do renty rodzinnej

Post przez Zuzia » 3 wrz 2010, 09:52

Ja mam rentę rodzinna po ojcu. On przed śmiercią był rencistą.

Do renty rodzinnej mają prawo także:
1)-dzieci własne, dzieci drugiego małżonka, dzieci przysposobione,
-w wieku: do ukończenia 16. roku życia lub 25. roku życia, jeśli się uczą oraz
bez względu na wiek, jeśli stały się całkowicie niezdolne do pracy przed 16. rokiem życia lub w czasie nauki w szkole do ukończenia 25. roku życia.
Ponadto jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.

2) -wnuki, rodzeństwo i inne dzieci przyjęte na wychowanie i utrzymanie przed osiągnięciem pełnoletności, jeżeli spełniają takie warunki jak dzieci własne
-zostały przyjęte na wychowanie co najmniej na rok przed śmiercią ubezpieczonego (emeryta lub rencisty), chyba że śmierć była następstwem wypadku,
-ponadto nie mogą mieć prawa do renty po zmarłych rodzicach, a gdy rodzice żyją – to wtedy jeżeli nie mogą zapewnić im utrzymania, albo zmarły ubezpieczony (emeryt lub rencista) lub jego małżonek był ich opiekunem ustanowionym przez sąd.

3)-rodzice
-jeżeli ubezpieczony (emeryt lub rencista) bezpośrednio przed śmiercią przyczyniał się do ich utrzymania a ponadto spełniają warunki takie jak dla wdowy/wdowca (dotyczące wieku, niezdolności do pracy lub wychowywania małoletnich osób).

4) wdowa/wdowiec – opisane w poście powyżej.

Wysokość renty rodzinnej:
Wysokość renty rodzinnej wynosi:
-dla jednej osoby uprawnionej - 85% świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu
-dla dwóch osób uprawnionych - 90% świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu
-dla trzech i więcej osób uprawnionych - 95% świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu.

Wszystkim uprawnionym członkom rodziny przysługuje jedna łączna renta rodzinna, która dzielona jest w równych częściach między uprawnionych.

Jeżeli do renty rodzinnej uprawniona jest sierota zupełna, to przysługuje jej wtedy dodatek dla sierot zupełnych.
Zuzia
I
I