|
Skupienie małżeńskie
Skupienie małżeńskie
aaaa może nie we wszystkich parafiach tak jest ale u nast tak;)
na indeksiku- gdzie zbieracie podpisy księdza nuk przedmałżeńskich jest cos takigo jak odbycie skupienia małżeńskiego- u nas Proboszcz prowadzący z nami nauki powiedział że wystarczy jak będziemy na rekolekcjach ![]() "jesteś wszystkim.....wszystko jest Tobą"
EkspertWeselny.pl poleca
Re: Postępy w przygotowaniach
U Nas tez czegos takiego nie ma, więc jak odbieramy karteczki z nauk, to na Nich jest tylko podpisy do poradni czy jakoś tak ...
![]() ![]()
o to macie fajnie u nas jest - mamy taki 4 stronicowy indeksik
na 1. str- są nasze dane- imię nazwisko i parafia na 2 str. - jest wykaz tematów nauk i miejsca na podpisy na 3 .str- jest miejsca na podpisy odbytej poradni , skupienia i rozmowy z księdzem a na 4 str- 2 spowiedzi ![]() "jesteś wszystkim.....wszystko jest Tobą"
o matko,to my tylko dostaliśmy dyplom z naszymi imionami i nazwiskami i napisane jest,że uczestnczyliśmy w spotkaniach przedmałżeńskich i jest wykropkowane miejsce na podpis z poradni
![]()
Emilka nie martw się moze nie we wszystkich parafiach jest to praktykowane:)
![]() "jesteś wszystkim.....wszystko jest Tobą"
Skupienie małżeńskie
Ale numer, na naszych książeczkach z nauk też mamy rubrykę na takie skupienie. Ale nikt nam nie mówił, że mamy je zrobić. Na czym to polega
Ślubowaliśmy 27 czerwca 2009r.
![]()
Re: Skupienie małżeńskie
U nas także tego nie ma i szczerze mówiąc nie słyszałam nigdy o czymś takim
![]() ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
ja chyba mam identyczną książeczkę jak Monix bo my też mamy coś takiego jak skupienie... ale nam ksiądz nic takiego nie mówił że coś takiego trzeba odbyć, a tą książeczkę dostaliśmy na naukach przedmałżeńskich, które odbywaliśmy w innej parafii, więc liczę na to że nam to darują. będę w naszym kościele w styczniu, więc na pewno się muszę o to zapytać.
ufff Żabcia dzieki Bogu nie tylko my tak mamy z tym Skupieniem:0 a własnie może Wam darują- u nas chyba jest tak ze Nasz ksiądz jest odpowiedzialny za Nauki w parafiach w naszej dzielnicy- ale nie żałuje - nauk wiele dowiedzielimy sie i przegadalismy na poruszane tam tematy;)
![]() "jesteś wszystkim.....wszystko jest Tobą"
no to nas wszystkie Monix zaskoczyła...
a czemu za to skupienie mają to byc rekolekcje? o kurczę trzeba będzie się dowiedziec od księdza jak jest u nas... ale to za jakiś czas może jak będzie chodził po kolędzie ![]()
My robiliśmy nauki w innej parafii i ksiądz tylko nam powiedział o poradni. Będziemy musieli się chyba przejechać do naszego.
![]()
Monia to dobry pomysł wypytam sie wszyskiego jak ksiądz bedzie po kolędzie chodził
Ja też mam taką jak Monix, ale nie wiem czy będziemy musieli mieć takie skupienie. Jak proboszcz dawał nam ten indeksik to mówił tylko o naukach a co do reszty to kazał przyjść po nowym roku, także chyba wszystko przed nami.
A wiecie dziewuszki na czym polega to skupienie
![]()
Zaciągnęłam z innego forum....
" Skupienie to po prostu jeszcze jedna katecheza. Niczym specjalnie się to nie rożni od 10 katechez. Nie ma w tym nic starszego, sugerowane jest by po skupieniu udać się na msze. I tyle" Na ile w tym prawdy nie wiem
u nas ksiądz tego nie wymaga,bo jak zwykle wszystko zależy od księdza,niektórzy przecież nawet poradni nie wymagają albo skracają nauki
![]()
aaaaa no to super:)
u nas wymaga ale my nie żałujemy:D ![]() "jesteś wszystkim.....wszystko jest Tobą"
ale takie skupienie moze byc bardzo fajne
Jak ma się ugodowego księdza / księży to nie będzie robił problemów gorzej z takimi z "powołaniem nie idącymi na ustępstwa" Wydaje mi się że u nas nie będzie problemu
Dobre hehe
Ja cokolwiek wyniosłam tylko z poradni. Wszystko zależy od prowadzenia nauk.Ślubowaliśmy 27 czerwca 2009r.
![]()
My mamy tak samo
łatwo i bez krzyku, tak powinno być.
Skupienie małżeńskie
oo to jest ciekawe, bo mój ksiądz tylko się uśmiechnął
Powrót do Nauki przedmałżeńskie, protokół przedślubny Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości |