Ślub cywilny

Ślub kościelny, cywilny, konkordatowy.

Ślub cywilny

Post przez Irminka » 15 sie 2010, 13:00

Witam wszystkich. Mam do was pytanie. Czy po tym jak weźmiemy z narzeczonym ślub cywilny, możemy dopiero za kilka lat wziąć ślub kościelny bez żadnych problemów ? I czy przy ślubie cywilnym mogę jako panna młoda pozostać przy swoim nazwisku ?
Irminka
Nowy User
Nowy User

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Ślub cywilny

Post przez 4eDsyUi » 15 sie 2010, 16:40

Nie wiem skąd masz takie informacje ale możesz wziąć ślub kościelny kiedy chcesz i bez cywilnego a jeśli chodzi o nazwisko to tez jak wolisz.
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: panna

Ślub cywilny

Post przez margolcia » 15 sie 2010, 19:14

No jasne, że można wziąć ślub cywilny a dopiero później kościelny. Pewnie wiele osób tak robi. Tak samo bez problemu możesz pozostać przy swoim nazwisku. Oświadczenie o wyborze nazwiska składa się właśnie w urzędzie stanu cywilnego bezpośrednio po zawartym ślubie bądź przed nim. I tak masz do wyboru: przyjąć nazwisko męża, mąż może przyjąć nazwisko żony, albo wybrać nazwisko dwuczłonowe, czyli dodać do swojego nazwiska nazwisko współmałżonka. ;)
margolcia
VIP
VIP

Ślub cywilny

Post przez Irminka » 15 sie 2010, 19:46

No to mnie uspokoiłyście, dziękuję :]
A tak przy okazji, może ktoś się orientuje jakie są wymogi, by wziąć ślub cywilny, jakie dokumenty są potrzebne ??
Irminka
Nowy User
Nowy User

Ślub cywilny wiek

Post przez Jolanta » 15 sie 2010, 20:11

No ważny jest oczywiście wiek... ;) Ślub w Polsce można wziąć od 18 roku życia. Jednak są wyjątki. Ustanowione w art. 10 ust. 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego:

Art. 10. § 1. Nie może zawrzeć małżeństwa osoba nie mająca ukończonych lat osiemnastu. Jednakże z ważnych powodów sąd opiekuńczy może zezwolić na zawarcie małżeństwa kobiecie, która ukończyła lat szesnaście, a z okoliczności wynika, że zawarcie małżeństwa będzie zgodne z dobrem założonej rodziny.
Jolanta
VI
VI

Formalności związane ze ślubem cywilnym

Post przez kasik » 15 sie 2010, 20:54

Ja mogę dopisać, iż najpóźniej 31 dni przed planowanym terminem ślubu narzeczeni muszą osobiście zgłosić się do Urzędu Stanu Cywilnego. Oczywiście jeśli planują wziąć ślub w popularnym okresie (np. świątecznym czy wakacyjnym), warto by wcześniej zarezerwowali termin.

Podczas wizyty w USC para musi:
·wypełnić specjalne, pisemne zapewnienia o braku jakichkolwiek przeszkód do zawarcia związku małżeńskiego,
·podjąć decyzję, jakie nazwiska po ślubie będą nosić oni, oraz ich dzieci,
·uiścić opłatę skarbową, jest to koszt w wysokości ok. 80 zł.
(-odpis skrócony - 10 zł (za pierwsze trzy egzemplarze odpisu skróconego aktu małżeństwa nie pobierana jest opłata),
-odpis zupełny - 20 zł,
-decyzja o przyśpieszeniu terminu - 20 zł (plus opłata skarbowa za druk podania w wysokości 1,50 zł., a od każdego załącznika 15gr).

Para młoda może wybrać dowolny USC, ponieważ obecnie nie obowiązuje żadna rejonizacja i przypisanie do konkretnego urzędu.
Natomiast świadkowie powinni pojawić się w Urzędzie Stanu Cywilnego dopiero w dzień ślubu na około 15 minut przed wyznaczoną godziną ceremonii. Świadkami mogą być dwie osoby pełnoletnie o dowolnej płci.
kasik
Nowy User
Nowy User

DOKUMENTY WYMAGANE DO ŚLUBU CYWILNEGO

Post przez Różyczka » 16 sie 2010, 11:14

By przystąpić do ślubu trzeba okazać odpowiednie dokumenty w urzędzie stanu cywilnego:

Panna / kawaler musi mieć ze sobą:
· dowód osobisty,
· skrócony odpis aktu urodzenia.

Rozwódka / rozwodnik musi mieć ze sobą:
· dowód osobisty,
· skrócony odpis aktu urodzenia,
· skrócony odpis aktu małżeństwa, z konieczną adnotacją o rozwodzie .

Wdową / wdowiec musi mieć ze sobą:
· dowód osobisty,
· skrócony odpis aktu urodzenia,
· skrócony odpis aktu zgonu poprzedniego małżonka.

Kobieta pomiędzy szesnastym a osiemnastym rokiem życia:
· odpis skrócony aktu urodzenia,
· pisemne zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa,
· postanowienie sądu rodzinnego zezwalające na zawarcie małżeństwa.

Obcokrajowiec:
· odpis aktu urodzenia wraz z tłumaczeniem dokonanym przez tłumacza przysięgłego,
· zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa wydane przez właściwy organ w kraju cudzoziemca lub przedstawicielstwo dyplomatyczne albo postanowienie sądu rejonowego zwalniające od obowiązku przedłożenia zaświadczenia o zdolności prawnej.
Różyczka
Nowy User
Nowy User

TEKST PRZYSIĘGI MAŁŻEŃSKIEJ W USC

Post przez Icanfly » 16 sie 2010, 14:22

Tez interesuje się teraz tym tematem :] Nie wiem, czy znasz tekst przysięgi małżeńskiej w URZĘDZIE STANU CYWILNEGO:

Świadomy praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny, uroczyście oświadczam, że wstępuje w związek małżeński z... (imię Panny Młodej) i przyrzekam, że uczynię wszystko aby nasze małżeństwo, było zgodne, szczęśliwe i trwałe.

A to dla porównania tekst KOŚCIELNEJ przysięgi małżeńskiej :
Ja ... (imię Pana Młodego) biorę Ciebie ... (imię Panny Młodej) za żonę i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz to że Cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci.

(Ta druga na razie musi na mnie poczekać. A pierwsza przysięga już czuje jak się zbliża :] )
Icanfly
Nowy User
Nowy User

PRZEBIEG CEREMONII ŚLUBU CYWILNEGO

Post przez Zuzia » 16 sie 2010, 15:11

A tak wygląda PRZEBIEG CEREMONII ŚLUBU CYWILNEGO:

Zawarcie małżeństwa następuje publicznie, w obecności kierownika USC i dwóch pełnoletnich świadków. Przed ceremonią sprawdza się tożsamości ich i narzeczonych na podstawie dowodów osobistych. Na początku urzędnik wygłasza mowę o roli małżeństwa jako podstawowej komórki społeczeństwa, po czym zadaje narzeczonych pytanie, czy zamierzają zawrzeć małżeństwo i czy uczynią wszystko, by ich małżeństwo było trwałe i szczęśliwe. Jako symbol zawartego związku małżonkowie zakładają sobie nawzajem obrączki. Ta część uroczystości trawa około 10-15 minut (krótko w każdym razie). Następnym etapem ceremonii jest podpisanie aktu małżeństwa, najpierw przez Państwa Młodych, a potem przez świadków oraz urzędnika USC. Uroczystość kończą życzenia dla nowo zaślubionych, które jako pierwszy składa urzędnik, a następnie świadkowie, rodzice pary młodej i pozostali uczestnicy ceremonii, jeśli takowi są obecni. Tradycyjnie po głównej części uroczystości uczestnicy przechodzą do drugiej, bardziej kameralnej sali, w której wznoszony jest toast za pomyślność nowo poślubionych małżonków.
Najczęściej urząd zapewnia jedynie kieliszki do toastu, a szampana ewentualnie trzeba zorganizować we własnym zakresie ;)
Zuzia
I
I

Ślub cywilny

Post przez 4eDsyUi » 16 sie 2010, 21:46

Najczęściej ślub sam w sobie trwa 10-15 minut, zależy od urzędnika. Ślub cywilny mojego brata trwał dokładnie 7 minut i 42 sekundy :D
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: panna

Ślub cywilny

Post przez Jolanta » 17 sie 2010, 08:53

ecomobile napisał(a):Najczęściej ślub sam w sobie trwa 10-15 minut, zależy od urzędnika. Ślub cywilny mojego brata trwał dokładnie 7 minut i 42 sekundy :D

Może urzędnikowi się gdzieś spieszyło :lol:
Jolanta
VI
VI