|
Ślub cywilny
Ślub cywilny
Witam wszystkich. Mam do was pytanie. Czy po tym jak weźmiemy z narzeczonym ślub cywilny, możemy dopiero za kilka lat wziąć ślub kościelny bez żadnych problemów ? I czy przy ślubie cywilnym mogę jako panna młoda pozostać przy swoim nazwisku ?
EkspertWeselny.pl poleca
Ślub cywilny
Nie wiem skąd masz takie informacje ale możesz wziąć ślub kościelny kiedy chcesz i bez cywilnego a jeśli chodzi o nazwisko to tez jak wolisz.
Ślub cywilny
No jasne, że można wziąć ślub cywilny a dopiero później kościelny. Pewnie wiele osób tak robi. Tak samo bez problemu możesz pozostać przy swoim nazwisku. Oświadczenie o wyborze nazwiska składa się właśnie w urzędzie stanu cywilnego bezpośrednio po zawartym ślubie bądź przed nim. I tak masz do wyboru: przyjąć nazwisko męża, mąż może przyjąć nazwisko żony, albo wybrać nazwisko dwuczłonowe, czyli dodać do swojego nazwiska nazwisko współmałżonka.
Ślub cywilny
No to mnie uspokoiłyście, dziękuję
A tak przy okazji, może ktoś się orientuje jakie są wymogi, by wziąć ślub cywilny, jakie dokumenty są potrzebne
Ślub cywilny wiek
No ważny jest oczywiście wiek...
Art. 10. § 1. Nie może zawrzeć małżeństwa osoba nie mająca ukończonych lat osiemnastu. Jednakże z ważnych powodów sąd opiekuńczy może zezwolić na zawarcie małżeństwa kobiecie, która ukończyła lat szesnaście, a z okoliczności wynika, że zawarcie małżeństwa będzie zgodne z dobrem założonej rodziny.
Formalności związane ze ślubem cywilnym
Ja mogę dopisać, iż najpóźniej 31 dni przed planowanym terminem ślubu narzeczeni muszą osobiście zgłosić się do Urzędu Stanu Cywilnego. Oczywiście jeśli planują wziąć ślub w popularnym okresie (np. świątecznym czy wakacyjnym), warto by wcześniej zarezerwowali termin.
Podczas wizyty w USC para musi: ·wypełnić specjalne, pisemne zapewnienia o braku jakichkolwiek przeszkód do zawarcia związku małżeńskiego, ·podjąć decyzję, jakie nazwiska po ślubie będą nosić oni, oraz ich dzieci, ·uiścić opłatę skarbową, jest to koszt w wysokości ok. 80 zł. (-odpis skrócony - 10 zł (za pierwsze trzy egzemplarze odpisu skróconego aktu małżeństwa nie pobierana jest opłata), -odpis zupełny - 20 zł, -decyzja o przyśpieszeniu terminu - 20 zł (plus opłata skarbowa za druk podania w wysokości 1,50 zł., a od każdego załącznika 15gr). Para młoda może wybrać dowolny USC, ponieważ obecnie nie obowiązuje żadna rejonizacja i przypisanie do konkretnego urzędu. Natomiast świadkowie powinni pojawić się w Urzędzie Stanu Cywilnego dopiero w dzień ślubu na około 15 minut przed wyznaczoną godziną ceremonii. Świadkami mogą być dwie osoby pełnoletnie o dowolnej płci.
DOKUMENTY WYMAGANE DO ŚLUBU CYWILNEGO
By przystąpić do ślubu trzeba okazać odpowiednie dokumenty w urzędzie stanu cywilnego:
Panna / kawaler musi mieć ze sobą: · dowód osobisty, · skrócony odpis aktu urodzenia. Rozwódka / rozwodnik musi mieć ze sobą: · dowód osobisty, · skrócony odpis aktu urodzenia, · skrócony odpis aktu małżeństwa, z konieczną adnotacją o rozwodzie . Wdową / wdowiec musi mieć ze sobą: · dowód osobisty, · skrócony odpis aktu urodzenia, · skrócony odpis aktu zgonu poprzedniego małżonka. Kobieta pomiędzy szesnastym a osiemnastym rokiem życia: · odpis skrócony aktu urodzenia, · pisemne zapewnienie o nieistnieniu okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa, · postanowienie sądu rodzinnego zezwalające na zawarcie małżeństwa. Obcokrajowiec: · odpis aktu urodzenia wraz z tłumaczeniem dokonanym przez tłumacza przysięgłego, · zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa wydane przez właściwy organ w kraju cudzoziemca lub przedstawicielstwo dyplomatyczne albo postanowienie sądu rejonowego zwalniające od obowiązku przedłożenia zaświadczenia o zdolności prawnej.
TEKST PRZYSIĘGI MAŁŻEŃSKIEJ W USC
Tez interesuje się teraz tym tematem
Świadomy praw i obowiązków wynikających z założenia rodziny, uroczyście oświadczam, że wstępuje w związek małżeński z... (imię Panny Młodej) i przyrzekam, że uczynię wszystko aby nasze małżeństwo, było zgodne, szczęśliwe i trwałe. A to dla porównania tekst KOŚCIELNEJ przysięgi małżeńskiej : Ja ... (imię Pana Młodego) biorę Ciebie ... (imię Panny Młodej) za żonę i ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz to że Cię nie opuszczę aż do śmierci. Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący w Trójcy Jedyny i Wszyscy Święci. (Ta druga na razie musi na mnie poczekać. A pierwsza przysięga już czuje jak się zbliża
PRZEBIEG CEREMONII ŚLUBU CYWILNEGO
A tak wygląda PRZEBIEG CEREMONII ŚLUBU CYWILNEGO:
Zawarcie małżeństwa następuje publicznie, w obecności kierownika USC i dwóch pełnoletnich świadków. Przed ceremonią sprawdza się tożsamości ich i narzeczonych na podstawie dowodów osobistych. Na początku urzędnik wygłasza mowę o roli małżeństwa jako podstawowej komórki społeczeństwa, po czym zadaje narzeczonych pytanie, czy zamierzają zawrzeć małżeństwo i czy uczynią wszystko, by ich małżeństwo było trwałe i szczęśliwe. Jako symbol zawartego związku małżonkowie zakładają sobie nawzajem obrączki. Ta część uroczystości trawa około 10-15 minut (krótko w każdym razie). Następnym etapem ceremonii jest podpisanie aktu małżeństwa, najpierw przez Państwa Młodych, a potem przez świadków oraz urzędnika USC. Uroczystość kończą życzenia dla nowo zaślubionych, które jako pierwszy składa urzędnik, a następnie świadkowie, rodzice pary młodej i pozostali uczestnicy ceremonii, jeśli takowi są obecni. Tradycyjnie po głównej części uroczystości uczestnicy przechodzą do drugiej, bardziej kameralnej sali, w której wznoszony jest toast za pomyślność nowo poślubionych małżonków. Najczęściej urząd zapewnia jedynie kieliszki do toastu, a szampana ewentualnie trzeba zorganizować we własnym zakresie
Ślub cywilny
Najczęściej ślub sam w sobie trwa 10-15 minut, zależy od urzędnika. Ślub cywilny mojego brata trwał dokładnie 7 minut i 42 sekundy
![]()
Ślub cywilny
Może urzędnikowi się gdzieś spieszyło
Powrót do Kościół / USC - ustalenia Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości |