Ślub cywilny w plenerze

Ślub kościelny, cywilny, konkordatowy.

Ślub cywilny w plenerze

Post przez Icanfly » 17 sie 2010, 18:02

Czy jest możliwość, aby wziąć ślub cywilny w plenerze ? Ostatnio dużo pomysłów wpada nam odnoście naszego ślubu i wymyślamy ciągle coś nowego. Teraz zapragnęliśmy wziąć ślub w plenerze... Dzwoniłem do urzędu, ale pani powiedziała mi, że udzielają tylko w urzędzie. Jednak ja słyszałem, że niektórzy mieli właśnie w plenerze! Jak to zorganizować, ktoś może się orientuje ?
Icanfly
Nowy User
Nowy User

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Ślub cywilny w plenerze

Post przez 4eDsyUi » 17 sie 2010, 19:00

To niestety zależy od urzędnika, bo niby mogą udzielać ślubu w urzędzie albo innym miejscu i państwowym charakterze, typu statek, więzienie, szpital, zależnie od okoliczności. Jeśli ktoś miał w plenerze to albo miał właśnie z powodu nietyowych okoliczności losowych albo 'przekonał' jakoś urzędnika. Generalnie powiedzą Ci, że musi być to miejsce 'godne', ksiądz powie to samo. Spróbujcie na statku, np na 'Błyskawicy' albo 'Darze Pomorza'? Kapitan może wam ślubu udzielić, na pewno będzie co wspominać a ceremonia na wodzie... :)
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: panna

Ślub cywilny w plenerze

Post przez margolcia » 17 sie 2010, 19:03

Niestety, ale raczej nie. Oglądałam już jakiś czas temu dzień dobry tvn i tam poruszono ten temat. Zaproszona urzędniczka powiedziała, że ślub może odbyć się tylko u nich w urzędzie stanu cywilnego. Ślub w innym miejscu jest udzielany tylko w wyjątkowych sytuacjach i miejscach np. w szpitalu przy ciężkiej chorobie czy w więzieniu podczas odbywania kary. No a tego wam nie życzę... ;)
margolcia
VIP
VIP

Ślub cywilny w plenerze

Post przez kasik » 17 sie 2010, 19:11

A ja pamiętam, ze kilka znanych par miało cywilny w plenerze... Np. Piotr Kraśko miał. Ale może taka przyjemność nie jest dostępna dla zwykłych zjadaczy chleba ??
kasik
Nowy User
Nowy User

Ślub cywilny w plenerze

Post przez Jolanta » 17 sie 2010, 20:01

Ciężko to załatwić, ale zależy to chyba od urzędu... Należy napisać podanie do urzędu o udzielenie ślubu w innym miejscu, a urząd wyśle tam swego urzędnika. Trzeba tylko jak wiadomo mocno się starać i wykazać, że są to wyjątkowe okoliczności. To wszystko jak wiadomo zależy od dobrej woli urzędnika - czy się zgodzi czy nie. To od nas zależy czy go przekonamy, że to ważne dla nas. Ale raczej to jest wykonalne. Przecież znane osoby , które miały cywilny w plenerze, w świetle prawa nie mają szczególnych łask. No może łatwiej im załatwiać pewne sprawy, ok, ale to inny temat 8-) Ale każdy może mieć ślub cywilny w plenerze, trzeba miło zagadać z urzędnikiem i podanko stosowne sporządzić ;)
Jolanta
VI
VI

Ślub cywilny w plenerze

Post przez margolcia » 17 sie 2010, 21:05

Więc wynika z tego, że jak 'staniesz na głowie' to może się załatwi ;)
margolcia
VIP
VIP

Ślub cywilny w plenerze

Post przez 4eDsyUi » 17 sie 2010, 21:43

Dla miłości mozna wszystko :lol:
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: panna

Ślub cywilny w plenerze

Post przez Madzia » 18 sie 2010, 06:49

Ciężko załatwić takie zaświadczenie zezwalające na ślub w plenerze, ale mozna to zrobić najlepiej załatwić sobie zaświadczenie od jakiegos lekarza np o klaustrofobii ;) jest to trudne ale możliwe do załatwienia aha i musi to być miejsce nie uwłaczające rangi państwowej.
Obrazek
Madzia
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: Żonka :)

Ślub cywilny w plenerze

Post przez Icanfly » 18 sie 2010, 08:10

Dziękuję wam za odpowiedzi, Madzia tobie również. Nic mi nie zostaje innego, jak wziąć się za realizację naszego ślubu w plenerze. Myślę, ze może się udać, napaliłem się :]
Icanfly
Nowy User
Nowy User

Ślub cywilny w plenerze

Post przez Sonia86 » 24 sie 2010, 21:40

my bedziemy miec slub w plenerze, rzadnych zaswiadczen nie potrzebujemy, sporo dworkow, palacow organizuje taki slub ale oczywiscie za oplata :? zapytajcie sie czy miejsce w ktorym bedzie wesele organizuje rowniez slub w plenerze.
Obrazek
Sonia86
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: Mężatka
Data ślubu: 19 kwietnia 2011
Miejsce ślubu: Sri Lanka

Ślub cywilny w plenerze

Post przez Icanfly » 25 sie 2010, 15:10

Sonia86 napisał(a):my bedziemy miec slub w plenerze, rzadnych zaswiadczen nie potrzebujemy

Ale ślub kościelny udzielany przez księdza będziesz miała, czy cywilny udzielany przez urzędnika stanu cywilnego? Bo mnie tylko cywilny interesuje, jak juz pisałem ;)
Icanfly
Nowy User
Nowy User

Ślub cywilny w plenerze

Post przez hefi » 25 sie 2010, 16:31

Moi znajomi mieli ślub cywilny w restauracji w której było przyjęcie "weselne" i nie było żadnego problemu, żadnych dodatkowych opłat itp. Sam pan z restauracji zaproponował coś takiego a pani z urzędu mimo że miała do przejechania ładny kawałek drogi do tej restauracji to nie robiła problemu. :)
Obrazek
hefi
Moderator
Moderator

Status rodzinny: żona swojego męża
Data ślubu: 22 sierpnia 2009
Miejsce ślubu: Zamość

Ślub cywilny w plenerze

Post przez Sonia86 » 25 sie 2010, 16:54

Icanfly napisał(a):
Sonia86 napisał(a):my bedziemy miec slub w plenerze, rzadnych zaswiadczen nie potrzebujemy

Ale ślub kościelny udzielany przez księdza będziesz miała, czy cywilny udzielany przez urzędnika stanu cywilnego? Bo mnie tylko cywilny interesuje, jak juz pisałem ;)

cywilny :)
Obrazek
Sonia86
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: Mężatka
Data ślubu: 19 kwietnia 2011
Miejsce ślubu: Sri Lanka

Ślub cywilny w plenerze

Post przez Zuzia » 4 lis 2010, 15:17

Icanfly i jak udało Ci się zorganizować ten ślub w plenerze jak jak marzyliście ??
Zuzia
I
I