|
Ślub konkordatowy dokumenty i formalnościŚlub konkordatowy dokumenty i formalności
Od lipca 1998 roku (po podpisaniu ustawy konkordatowej przez Polskę i Stolicę Apostolską) wystarczy zawrzeć związek małżeński w kościele oraz dopełnić kilku formalności, aby był on uznawany przez polskie prawo. Jest to tzw. ślub konkordatowy. Ślub konkordatowy najczęściej jest zawierany w parafii panny młodej lub pana młodego. Można jednak wziąć ślub także w innym kościele. Wzięcie ślubu w innej parafii wymaga zgody własnej parafii.
Wymagane dokumenty: • dowody osobiste • metryki chrztu (nie starsze niż 3-miesięczne) • zaświadczenia o bierzmowaniu (jeżeli nie zaznaczono tego na świadectwie chrztu) • świadectwa nauki religii • zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego o braku okoliczności wykluczających zawarcie związku małżeńskiego • potwierdzenie nauk przedmałżeńskich i odbycia spotkań w poradni rodzinnej • zaświadczenie o wygłoszeniu zapowiedzi jeżeli głoszone były w innej parafii • zaświadczenia o spowiedzi Termin: • 6 miesięcy przed wybraną datą ślubu należy zgłosić się do kancelarii parafialnej w celu ustalenia dokładnej daty ślubu (czasami należy tę datę potwierdzić w wyznaczonym przez księdza terminie). • 3 miesiące przed ustaloną datą ślubu w kancelarii parafialnej spisuje się protokół przedślubny. Do spisania protokołu z dokumentów potrzebne będą cztery pierwsze pozycje (patrz wyżej - wymagane dokumenty). Po spisaniu protokołu przez 2 tygodnie w parafiach młodych głoszone są zapowiedzi. Młodzi przystępują po raz pierwszy do spowiedzi. W tym samym czasie należy rozpocząć uczęszczanie na kurs przedmałżeński (kurs trwa do 10 tygodni). • Nie wcześniej niż trzy miesiące przed uroczystością należy zdobyć z Urzędu Stanu Cywilnego zaświadczenie o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa (zaświadczenie to jest ważne tylko 3 miesiące). W tym celu należy zgłosić się do U.S.C. z dowodami i skróconymi odpisami aktów urodzenia. Szczególne przypadki poznasz w rozdziale Ślub cywilny. • 2 miesiące przed ślubem należy zacząć spotkania w poradni rodzinnej (mogą trwać nawet 6 tygodni). • Tydzień przed należy spisać akt ślubu. W tym celu stawiamy się z kompletem dokumentów (bez zaświadczenia o spowiedzi) w kancelarii parafialnej. Do spisania aktu ślubu zgłaszają się również dwaj świadkowie z dowodami osobistymi. Jeżeli świadkowie z jakiś przyczyn nie mogą się stawić wystarczy podać ich imiona, nazwiska, wiek oraz adresy. • Dzień przed ślubem po raz drugi przystępujemy do sakramentu spowiedzi. • W dniu ślubu należy przyjechać do kościoła na kilkanaście minut przed uroczystością. Wraz ze świadkami udać się do zakrystii. Musimy posiadać zaświadczenia o spowiedzi. Wobec świadków i księdza, który będzie udzielał sakramentu małżeństwa narzeczeni, składając podpisy, potwierdzają wolę wywarcia skutków cywilnych małżeństwa kanonicznego. Dokument podpisują także świadkowie, natomiast duchowny asystujący złoży swój podpis dopiero po zawarciu małżeństwa. • W ciągu 5 dni od zawarcia związku małżeńskiego ksiądz zobowiązany jest powiadomić o tym fakcie Urząd Stanu Cywilnego • Po około 2 tygodniach w Urzędzie Stanu Cywilnego gotowe są do odebrania skrócone odpisy aktu ślubu. Po odpisy ten może zgłosić się tylko jeden ze współmałżonków, ale z obydwoma dowodami osobistymi (do dowodów wbijane są odpowiednie adnotacje). Opłaty: • w Urzędzie Stanu Cywilnego opłata skarbowa - 50 zł. • w kościele - "co łaska" Opisana powyżej procedura może różnić się nieco w zależności od parafii, w której zawierany jest ślub. Szczegóły dotyczące wystroju kościoła, muzyki, możliwości robienia zdjęć i filmowania omawiamy z księdzem. Ślubowaliśmy 27 czerwca 2009r.
![]()
EkspertWeselny.pl poleca
Re: Ślub konkordatowy - formalności
Wstawiam protokół przedślubny, może ktoś z ciekawości spojrzy.
http://www.speedyshare.com/434977439.html Ślubowaliśmy 27 czerwca 2009r.
![]()
Dzieki Annie!! Pokaże to mojemu Przemkowi,bo troszke sie baliśmy tych pytan a tak to wiemy jakie zadaje ksiadz.
My dzisiaj spisywaliśmy protokół nie było tak źle trochę śmiechu
kaczkosia20 pochwal się jak to wyglądało,
czy wchodziliście razem? był taki sam czy może podobny do tego, którego Annie podała linka?
Słuchajcie my weszliśmy razem i razem odpowiadaliśmy a tak naprawde to była taka możliwość bym sama odpowiadała na pytania ponieważ ksiądz mówił bardzo cichutko a mój Przemek jest osobą niedosłyszącą to za bardzo nie słyszał pytań tylko ja mu je powtarzałam. Dużo z protokołu wypełnił nam sam proboszcz. Zadawał 1 pytanie a zaznaczał 3 odpowiedzi. Zaczeło się od podstaw imię nazwisko swoje matki i ojca zawód wyuczony rodziców i nasz. Gdzie był chrzest komunia i bierzmowanie. Kiedy się poznaliśmy, kiedy zareczyliśmy. Były tez pytania o choroby o to czy jesteśmy pewni że jesteśmy "zdolni" mieć dzieci. Czy rodzice wiedzą i czy nie mają nic przeciwko. A no i najważniejsze nie zapomnijcie potwierdzić że chcecie żyć w wierze w boga i czy jesteśmy pewni założenia rodziny. krótko mówiąc zero stresu a po wszystkim dużo śmiechu jak proboszcz widział z jakim przekonaniem odpowiadało się na pytanie.
Nie taki diabeł straszny jak go malują całe szczęście my już mamy to za sobą jutro tylko po zaświadczenia do stanu cywilnego no i opłacić tam wszystko
Kurcze,ale Wy już macie bliziutko- Najgorętszy okres Wam się zaczyna-fajnie
![]()
Tak i to bardzo znowu duzo spraw do załatwienia ale ja się ciesze z tego powodu
Fajnie, fajnie, ale stresik się zaczyna
![]() ![]()
Też tak myślałam że będe musiała ale wcale nie teraz więcej Przemek przeżywa bo teraz jego sprawami się zajmujemy które do niego należa a ja właśnie przeglądam suknie bo musze się w końcu zdecydować
aaaj stresik moze i bedzie- ale oby mobilizujący
ale finał za to jaki- a potem ...i żyli dluugo i szczęśliwie ![]() "jesteś wszystkim.....wszystko jest Tobą"
Już dla mnie można śpiewać : Już niedługo coraz bliżej. Hi hi obym tylko stresiku nie miała
...żyli długo i szczęsliwie jest najcudowniejsze w tym wszystkim
![]() ![]()
Możesz sobie już śpiewać: "Już mi niosą suknię z welonem....." ![]()
dziewczyny a może wiecie kiedy trzeba iść do USC po wszystkie papierki czy jest na to jakis okreslny termin
Z tego co czytałam i się dowiadywałam, to zaświadczenie z USC nie może być starsze niż 3 miesiące w dniu ślubu. Poza tym, jeśli mavcie różne USC to wystarczy pójść do jednego z odpisem aktu urodzenia tego z Was, które nie przynależy do danego USC. Opłata za zaświadczenie wynosi ok. 90 zł.
Tzn. Idziecie do USC pana młodego, to panna młoda musi mieć swój odpis i na odwrót. Przynajmniej tak mi powiedziano w jednym z urzędów w W-wie
Nam ksiądz kazał przynieść te papierki na miesiąc przed ślubem, więc kiedyś się tam po 12 czerwca wybierzemy
![]() ![]()
Zaświadczenie dokładnie kosztuje 84 zł i musi mieścić się w 3 miesiącach do ślubu zostaniecie poinformowane o przyniesieniu zaświadczenia podczas wypełniania protokołu w kancelarii
A orientujecie się może ile trwa załatwianie tego zaświadczenia? Czy jak zajmę się tym na 2 miesiące przed ślubem, to zdążę?
Za osobę czy już w sumie ![]() ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
Powrót do Kościół / USC - ustalenia Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości |