Ślub w innej parafii

Ślub kościelny, cywilny, konkordatowy.

Ślub w innej parafii

Post przez Jolanta » 31 sty 2011, 16:56

Natalko widzę, że Ty nie bierzesz ślubu w swojej parafii, czy w parafii narzeczonego, tylko w zupełnie innej. A moja kuzynka właśnie tez tak by chciała, tylko obawia się czy nie będzie żadnych komplikacji i trudności. Czy możesz tak po krótce napisać jak to załatwiliście, co z dokumentami, gdzie nauki odbywacie. Bo moja kuzynka nawet się obawia, że ksiądz się "zezłości" hehe. Podobno ma takiego srogiego ;)
Jolanta
VI
VI

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Ślub w innej parafii

Post przez Natalia » 31 sty 2011, 17:16

Jolu U nas żadnych problemów nie było. Są dwa sposoby na załatwienie takiego ślubu:

- ksiądz proboszcz z parafii któregoś z narzeczonych wydaje pozwolenie na ślub w innej parafii. W takiej sytuacji z parafii w której było się chrzczonym odbiera się świadectwa chrztu, w parafii narzeczonych daje się zapowiedzi a wszystkie formalności załatwia się w parafii w której ma się odbyć ślub (tzn spisanie protokołu, dostarczenie zaświadczenia o odbytych naukach i poradni, wypełnienie wszystkich dokumentów formalnych).

- ksiądz proboszcz z parafii któregoś z narzeczonych wydaje tzw licencję. W tym przypadku wszystkie formalności załatwia się w parafii któregoś z narzeczonych (w naszym przypadku jest to moja parafia). Tu spisywaliśmy protokół i tu mamy dostarczyć akty chrztu, zaświadczenie o odbytych naukach i wizycie w poradni oraz dokumenty z USC jak również zaświadczenie o wywieszonych zapowiedziach czy jak to się nazywa z parafii mojego P. Jak będziemy mieli komplet dokumentów to moja parafia wystawia licencję i z tymi wszystkimi dokumentami i wystawioną licencją jedziemy do parafii w której bierzemy ślub. Musimy te dokumenty dostarczyć na 2 tygodnie przed planowanym ślubem.

Mam nadzieje, ze zrozumiale to opisałam.

Też miałam obawy co do tego czy mój proboszcz się zgodzi, ale nie robił nam żadnych problemów :) Proboszcz nie może nie zgodzić się na wydanie pozwolenia na ślub w innej parafii więc nie ma co się martwić ;)

Aha jeśli chodzi o nauki przedślubne i poradnię rodzinną to w każdej sytuacji można robić gdzie się chce.
Obrazek
Natalia
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: Mężatka :)
Data ślubu: 30 kwietnia 2011

Ślub w innej parafii

Post przez Jolanta » 1 lut 2011, 04:19

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Już kuzynce linka przesłałam, żeby sobie poczytała odpowiedź z pewnego źródła ;)
Jolanta
VI
VI

Ślub w innej parafii

Post przez 4eDsyUi » 1 lut 2011, 11:31

U nas jest tak samo jak w pierwszym przypadku opisanym przez Natalię.
I ksiądz nie może się nie zgodzić bo prawo kanoniczne nie nakazuje nikomu brać ślubu w swojej parafii. Jeśli się obrazi to znaczy, że nie jest z powołania bo tylko "co łaska" się dla niego liczy... Ksiądz u mnie nie był specjalnie zachwycony, że bierzemy ślub w zupełnie innej parafii ale zakończył wypowiedź, że w sumie to nie ma znaczenia skoro ten ślub się bierze :]
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: panna

Ślub w innej parafii

Post przez Jolanta » 4 lut 2011, 05:44

ecomobile napisał(a):Ksiądz u mnie nie był specjalnie zachwycony, że bierzemy ślub w zupełnie innej parafii

Ja brałam ślub u siebie to takich dylematów nie miałam. A kuzynka trochę przeżywa to wszystko, ale ja ją zapewniam, że będzie dobrze, a ksiądz im na drodze nie stanie :lol:
Jolanta
VI
VI