|
Ślub w innej parafii
Ślub w innej parafii
Natalko widzę, że Ty nie bierzesz ślubu w swojej parafii, czy w parafii narzeczonego, tylko w zupełnie innej. A moja kuzynka właśnie tez tak by chciała, tylko obawia się czy nie będzie żadnych komplikacji i trudności. Czy możesz tak po krótce napisać jak to załatwiliście, co z dokumentami, gdzie nauki odbywacie. Bo moja kuzynka nawet się obawia, że ksiądz się "zezłości" hehe. Podobno ma takiego srogiego
EkspertWeselny.pl poleca
Ślub w innej parafii
Jolu U nas żadnych problemów nie było. Są dwa sposoby na załatwienie takiego ślubu:
- ksiądz proboszcz z parafii któregoś z narzeczonych wydaje pozwolenie na ślub w innej parafii. W takiej sytuacji z parafii w której było się chrzczonym odbiera się świadectwa chrztu, w parafii narzeczonych daje się zapowiedzi a wszystkie formalności załatwia się w parafii w której ma się odbyć ślub (tzn spisanie protokołu, dostarczenie zaświadczenia o odbytych naukach i poradni, wypełnienie wszystkich dokumentów formalnych). - ksiądz proboszcz z parafii któregoś z narzeczonych wydaje tzw licencję. W tym przypadku wszystkie formalności załatwia się w parafii któregoś z narzeczonych (w naszym przypadku jest to moja parafia). Tu spisywaliśmy protokół i tu mamy dostarczyć akty chrztu, zaświadczenie o odbytych naukach i wizycie w poradni oraz dokumenty z USC jak również zaświadczenie o wywieszonych zapowiedziach czy jak to się nazywa z parafii mojego P. Jak będziemy mieli komplet dokumentów to moja parafia wystawia licencję i z tymi wszystkimi dokumentami i wystawioną licencją jedziemy do parafii w której bierzemy ślub. Musimy te dokumenty dostarczyć na 2 tygodnie przed planowanym ślubem. Mam nadzieje, ze zrozumiale to opisałam. Też miałam obawy co do tego czy mój proboszcz się zgodzi, ale nie robił nam żadnych problemów Aha jeśli chodzi o nauki przedślubne i poradnię rodzinną to w każdej sytuacji można robić gdzie się chce. ![]()
Ślub w innej parafii
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Już kuzynce linka przesłałam, żeby sobie poczytała odpowiedź z pewnego źródła
Ślub w innej parafii
U nas jest tak samo jak w pierwszym przypadku opisanym przez Natalię.
I ksiądz nie może się nie zgodzić bo prawo kanoniczne nie nakazuje nikomu brać ślubu w swojej parafii. Jeśli się obrazi to znaczy, że nie jest z powołania bo tylko "co łaska" się dla niego liczy... Ksiądz u mnie nie był specjalnie zachwycony, że bierzemy ślub w zupełnie innej parafii ale zakończył wypowiedź, że w sumie to nie ma znaczenia skoro ten ślub się bierze
Ślub w innej parafii
Ja brałam ślub u siebie to takich dylematów nie miałam. A kuzynka trochę przeżywa to wszystko, ale ja ją zapewniam, że będzie dobrze, a ksiądz im na drodze nie stanie
Powrót do Kościół / USC - ustalenia Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości |