|
Ślub kościelny, cywilny, konkordatowy.
-

Ann
- Administratorka

-
- Status rodzinny: Żonka
- Data ślubu: 27 czerwca 2009
- Miejsce ślubu: Janówek Pierwszy
EkspertWeselny.pl poleca
-
Pan Polecacz
- II
.png)
-
- Status rodzinny: narzeczony
- Data ślubu: 5 sierpień 2011
- Miejsce ślubu: Warszawa
przez Koneko » 1 lis 2008, 14:00
My w innej, ale do tej licencji to jeszcze kupa czasu bo to bodajże 3 miesiące tylko ważne.
-

Koneko
- Przyjaciel

-
- Data ślubu: 1 sierpnia 2009
przez barbaraR » 2 lis 2008, 19:09
Koneko napisał(a):To ja może napisze to co dostałam w parafii w ktorej planujemy sie pobrac:
1-Uzgodnienie terminu ślubu w parafii sw. Anny w Wilanowie
2-Narzeczeni zglaszaja sie do parafii narzeczonej(lub narzeczonego) ze swiadectwami chrztu sw. i tam spisuja protokol przedslubny (swiadectwo chrztu-do slubu koscielnego-wydaje parafia, w ktorej odbywal sie chrzest i jest wazne 3 miesiace). Nalezy przedstawic potwierdzenie przyjecia sakramentu bierzmowania, zasw. o ukonczeniu kursu przedslubnego oraz spotkan z poradni rodzinnej.Po spisaniu protokolu przedslubnego, ksiadz wydaje skierowanie do zapowiedzi przedslubnych w parafiach obojga narzeczonych.
3-W parafii narzeczonej lub narzeczonego po spisaniu protokolu przedslubnego prosimy o wystawienie licencji do parafii sw. Anny w Wilanowie.
4-W USC(narzeczona wraz z narzeczonym)pobieraja zaswiadczenie o stanie wolnym- wazne 3 miesiace(nalezy miec ze soba odpis aktu urodzenia i dowod osobisty). Przy odbiorze nalezy spr wlasne dane. Wszystkie 3 egzemplarze dostarczamydo parafii sw.Anny w Wilanowie w dniu spisania aktu.
5-Na 3 tyg przed data slubu(minimum)narzeczeni zgalaszaja sie do parafii sw. Anny w Wilanowie z licencja i zaswiadczeniami o st. wolnym z USC
6-W par. sw. Anny w Wilanowie nastepuje spisanie aktu malzenskiego i ustalenie scenariusza uroczystosci zawarcia zwiazku malzenskiego( nalezy wskazac dane swiadkow-imie, nazwisko, wiek,wyznanie,adres zamieszkania)  o kurcze no to pięknie Ciekawe jak to u mnie będzie My nawet jeszcze nie byliśmy u księdza a chcemy wziąć ślub u Niego w Parafii bo ja swoich księży jakoś nie lubię a do tamtego kościólka mam sentyment, wogóle jest taki mały zabytkowy . A pytanko mam, słyszałam, że jak si e robi ślub "przenoszony" to ode mnie w mojej parafii ksiądz zażyczy sobie kaskę w wysokości polowy tego co bierze za udzielenie ślubu, wiecie drogie Panie może coś na ten temat? a widzę że wy już na jakieś nauki chodzicie. U mnie chyba jest jakoś tak że 3 miesiące przed ślubem się mamy zgłosić do księdza i on nas gdzieś na nie skieruje......
|
Notatka moderatora
|
| proszę nie cytować tak długich wypowiedzi/mroowi |

-
barbaraR
- Nowy User

-
- Status rodzinny: jeszce panna :p
- Data ślubu: 5 września 2009
- Miejsce ślubu: he Śliczna wioska
-

Ann
- Administratorka

-
przez barbaraR » 3 lis 2008, 19:20
Annie napisał(a):A co to znaczy ślub "przenoszony"  Ja pierwszy raz o czymś takim słyszę. Musi proboszcz wydać Ci licencję albo zaświadczenie na ślub w innej parafii, chyba nie może brać za to pieniędzy. To jest odgórnie ustalone w kurii, opłat nie powinien pobierać. Tak mi się wydaje 
Dobrze by było gdyby to było zabronione tylko że często jest tak że księża uważają że ślub powinien być w parafii panny młodej no a jak ja chcę gdzie indziej to moja parafia nie zarobi na tym więc to się nazywa opłata za wypisanie tej licencji czy tam zaświadczenia 
-
barbaraR
- Nowy User

-
- Status rodzinny: jeszce panna :p
- Data ślubu: 5 września 2009
- Miejsce ślubu: he Śliczna wioska
przez divette » 24 lis 2008, 23:11
jak ślub jest w jednej z parafii młodych to nie ma problemu. u mnie jest i to podwójny xD ślub biorę w kościele akademickim, który nie ma swojej parafi. jest on przypisany pod kościół katedralny i wszystkie formalności musimy załatwić w katedrze. co ważniejsze moja parafia jest niedaleko i musze się do niej przejśc po zgodę. wszystkie papiery (chrzest i bierzmowanie) miała w jeszcze innych kościołach, więc będzie wesoło. jutro jade z moim księciem do proboszcza(którego nie za bardzo lubię), żeby dał nam zgodę. jestem tylko ciekawa czy zawoła jakąś kasę za wystawienie tego. mam nadzieję, że nie, bo na bierzmowanie papier dostałam bez problemu...
-

divette
- Moderator

-
- Status rodzinny: Panna
- Data ślubu: 7 lutego 2009
- Miejsce ślubu: Toruń
-
-

Ann
- Administratorka

-
przez divette » 25 lis 2008, 13:20
dzis ide obadac kiedy i w jakich godzinach przyjmują. może uda nam się już jutro to załatwic, bo najwyzszy czas...
-

divette
- Moderator

-
- Status rodzinny: Panna
- Data ślubu: 7 lutego 2009
- Miejsce ślubu: Toruń
-
-

Ann
- Administratorka

-
przez Madzia » 17 gru 2008, 11:33
a czemu korektę??
-

Madzia
- Przyjaciel

-
- Status rodzinny: Żonka :)
przez mroowi » 17 gru 2008, 13:37
Ja chciałam brać ślub w innym kościele, bo w moim był kiedyś okropny proboszcz i mam wstręt z dzieciństwa. Ale gdy sie dowiedziałam, że trochę papierkowej roboty z tym przenoszeniem jest, to postanowiłam, że jednak zostanę w swojej parafii. W końcu może nie będzie tak źle, proboszcz się już zmienił...
-

mroowi
- Moderator

-
- Status rodzinny: już nie panna ...
- Data ślubu: 10 października 2009
- Miejsce ślubu: Racibórz
przez Kasiunia » 30 maja 2009, 17:47
W moim kościele, żeby ksiądz wydał licencje, trzeba zapłacić 50 % tego co sie daje za ślub w tej drugiej parafii, tzn. moja koleżanka musi zapłacic 700zł za licencje i reszte potrzebnych świastków i jeszcze ksiądz z ogromną łaską jej to wypisał ... nie lubie ksieży od dawna, ale oni już całkiem na głowy popadali 
-

Kasiunia
- Przyjaciel

-
- Status rodzinny: zaręczona
-
przez M3456 » 31 maja 2009, 09:01
my się pobieramy w mojej parafii, więc narzeczony zabuera wszelkie dokumenty ze swojej parafii
-
M3456
-
przez Flawia » 28 lip 2009, 10:19
a my bierzemy ślub w kompletnie innej parafii czyli ani mojej ani narzeczonego i ksiądz dał nam 2 możliwości...albo licencja z parafii któregoś z nas i wtedy papierki skladamy w parafii jednego z nas i tylko dostarczamy licencje do parafii gdzie bedziemy brac ślub albo tzw. substytucja..czyli pozwolenie księdza z parafii jednego z nas na ślub w wybranej przez nas parafii...i wtedy wszystko skladamy już wtej parafii gdzie sie pobieramy...tylko słyszałam ze substytucję to wydaje biskup...czy któraś z was zalatwiała juz substytucję?
-
Flawia
- II
.png)
-
- Status rodzinny: mężatka
przez hefi » 28 lip 2009, 15:36
Flawia - my mamy licencję z parafii do której należymy. Też bierzemy ślub w innej parafii  tzn w mojej rodzinnej miejscowości ale to już od 6 lat nie jest moja parafia... co do substytucji to się nie orientuje... pierwszy raz słyszę. 
-

hefi
- Moderator

-
- Status rodzinny: żona swojego męża
- Data ślubu: 22 sierpnia 2009
- Miejsce ślubu: Zamość
-
przez Flawia » 29 lip 2009, 09:39
ale jak macie licencję to dokumenty musicie składac i tak w tej parafii z ktorej macie licencje tak?
czy żeby uzyskac licencje musze mieć juz wszystkie dokumenty?kiedy to sie załatwia w ogole?...zaczynam sie gubic w tych terminach i kolejności:(
-
Flawia
- II
.png)
-
przez hefi » 29 lip 2009, 11:09
Flawia napisał(a):ale jak macie licencję to dokumenty musicie składac i tak w tej parafii z ktorej macie licencje tak?
czy żeby uzyskac licencje musze mieć juz wszystkie dokumenty?kiedy to sie załatwia w ogole?...zaczynam sie gubic w tych terminach i kolejności:(
Dokumenty składasz w kościele w którym będziesz spisywać protokół  czyli w tym który wydaje tzw. licencję. Z tym tylko że musisz mieć zgodę w parafii w której będziecie brać ślub na licencję z innego kościoła. Trochę pogmatwane ale w praktyce o wiele łatwiejsze. Idź do księdza gdzie będziecie spisywać protokół, on ci wszystko powie. Z tego co się zorientowałam w każdym kościele jest inaczej tzn inne dokumenty w innym czasie są wymagane. U nas było tak, że na spisanie protokołu musieliśmy przynieść: - akty chrztu z adnotacją o bierzmowaniu - zaświadczenie o naukach przedmałżeńskich - ostatnie świadectwo katechizacji - zaświadczenie z USC Po spisaniu protokołu idą zapowiedzi. My mamy spotkać się aby odebrać dokumenty na 2 tygodnie przed ślubem.

-

hefi
- Moderator

-
-
przez Flawia » 29 lip 2009, 12:34
własnie....ostatnie świadectwo katechizacji.......to chyba świadectwo maturalne powinnam przynieśc bo tam chyba mam religie wpisaną;)..jakies dyplomy z religi to posiadam ale z podstawowki chyba:) Hefi....jakie świadectwo katechizacji musialac dostarczyc?
-
Flawia
- II
.png)
-
przez hefi » 29 lip 2009, 19:13
Flawia najlepiej maturalne. Ale mój Bartek miał z 1 klasy technikum tylko bo maturalnego nie mógł znaleźć i też przeszło  ksiądz tylko na to patrzy i zapisuje oceny w protokole więc spokojnie.
-

hefi
- Moderator

-
-
przez Flawia » 30 lip 2009, 08:41
nam ksiądz też nie powiedział nic o świadectwach religii ale dał nam broszurkę jak załatwić wszystkie formalności i tam sie doczytaliśmy...ale moj narzeczony wczoraj stwierdził że nie zamierza nic takiego dostraczac bo juz i tak ta papierologia jest bezsensowana dostatecznie;)
-
Flawia
- II
.png)
-
przez psota » 30 lip 2009, 13:27
chodziło mi o to, że podczas spisywania protokołu ksiądz nie chciał od nas świadectw religii. mieliśmy przygotowane, ale nie prosił o nie.
-

psota
- II
.png)
-
- Data ślubu: 8 sierpnia 2009
- Miejsce ślubu: Niepokalanów
-
-
Pas do podwiązek na ślub
Autor kaczkosia20w Bielizna ślubna
- 4