Ślub z obcokrajowcem

Ślub kościelny, cywilny, konkordatowy.

Ślub z obcokrajowcem

Post przez Janka » 15 sie 2010, 19:57

Witam serdecznie. Planuję niedługo wziąć ślub z narzeczonym, który jest obywatelem innego państwa. Z tego co wiem cudzoziemiec do Urzędu Stanu Cywilnego musi przynieść:
· paszport,
· akt urodzenia (przetłumaczony przez tłumacza przysięgłego),
· zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego (dostanie je w ambasadzie w swoim kraju, w odpowiedniku naszego USC).
· ważną wizę lub inny dokument uprawniający do pobytu w Polsce w przypadku możliwości wjazdu na zasadach bezwizowych albo karta stałego pobytu (do wglądu).

Czy to są wszystkie dokumenty ?? Czy coś jeszcze trzeba spełnić ?? Nie mogłam się pogadać z panią z urzędu, bo miała chyba zły dzień... Ale z tego co zrozumiałam, to jedynie te dokumenty są wymagane. Jeśli nie, proszę poprawcie mnie.
Janka
Nowy User
Nowy User

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Ślub z obcokrajowcem

Post przez Zuzia » 16 sie 2010, 11:02

Ja będę brała ślub w Polsce z Hiszpanem i jak dotąd nie spotkałam żadnych większych komplikacji czy problemów ;) Byłam w USC i jedynie co musi zrobić mój narzeczony to złożyć akt urodzenia oraz dokument prawny orzekający o zezwoleniu na ślub (wszystko musi być przetłumaczone na język polski u tłumacza przysięgłego). Jestem dobrej myśli :]

Nie wiem skąd jest twój narzeczony, ale wiem, że niektóre kraje (np. USA) nie wydają zaświadczeń o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego. Amerykanin musi się zwrócić do polskiego sądu rodzinnego o zgodę na zawarcie małżeństwa bez zaświadczenia (czeka się na nią dwa, trzy miesiące; musi ją przetłumaczyć tłumacz przysięgły)
I pamiętaj, że konieczne jest także przetłumaczenie aktu małżeństwa oraz jego odpisu na język ojczysty małżonka z innego kraju ;)
Zuzia
I
I

Ślub z obcokrajowcem

Post przez Icanfly » 16 sie 2010, 14:13

Z chęcią przyłącze się do tego wątku. Zamierzam wziąć ślub z Niemką w Polsce. Czy ktoś wie jakie dokumenty są do tego wymagane i jakie formalności muszę spełnić ??

Pozdrawiam,
Jacek
Icanfly
Nowy User
Nowy User

Ślub z obcokrajowcem

Post przez 4eDsyUi » 16 sie 2010, 14:23

Tu masz to opisane: http://www.ekspertweselny.pl/slub-cywilny-t885.html. Ale i tak najpełniejszych informacji Ci pewnie udzielą w USC i ambasadzie. Jeśli chodzi o ślub kościelny to moja koleżanka w przyszłym roku bierze ślub z anglikiem w legnicy i mogę popytać jakie dokumenty im są potrzebne do tego (on jest w dodatku innego wyznania). Na pewno będą mieli tlumaczenie tego co mowi ksiądz na telebimie dla jego gosci :]
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: panna

Ślub z obcokrajowcem

Post przez Icanfly » 16 sie 2010, 14:26

ecomobile napisał(a): Na pewno będą mieli tlumaczenie tego co mowi ksiądz na telebimie dla jego gosci :]

Wow, a o takim cudzie to pierwszy raz słyszę... ;)
Icanfly
Nowy User
Nowy User

Ślub z obcokrajowcem

Post przez 4eDsyUi » 16 sie 2010, 14:38

Ale przecież w większych kościołach są telebimy do wyświetlania treści psalmów do śpiewania :)
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Ślub z obcokrajowcem

Post przez Zuzia » 16 sie 2010, 15:09

Po krótce mogę napisać, iż musisz załatwić kilka rzeczy:

1) przyszły mąż bierze odpis swego aktu urodzenia ,
2) trzeba przetłumaczyć akt urodzenia przyszłej żony u tłumacza przysięgłego,
3) z tym tłumaczeniem, paszportem i dokumentami męża przyszła żona idzie się do konsulatu Niemiec i bierze tam zaświadczenie, iż nie jest zamężna w Niemczech, tam wypełnia odpowiedni wniosek, jest on niedrogi
4) z zaświadczeniem, tłumaczeniem aktu urodzenia przyszłej zony i odpisem z aktu urodzenia przyszłego męża razem idą do USC i składają wniosek, płacąc za znaczki skarbowe.

To tyle chyba ;)
Zuzia
I
I

Ślub z obcokrajowcem

Post przez Icanfly » 16 sie 2010, 15:15

ecomobile napisał(a):Ale przecież w większych kościołach są telebimy do wyświetlania treści psalmów do śpiewania :)

Proszę nie zawstydzaj mnie... Jestem z małej miejscowości i takie wygody wielkomiejskie są mi obce jak na razie ;)

Dzięki za wszystkie odpowiedzi ;)
Icanfly
Nowy User
Nowy User

Ślub z obcokrajowcem

Post przez 4eDsyUi » 16 sie 2010, 15:20

hahaha, spoko, ty mnie nie zawstydzaj, jak już idę do kościoła to bez takiego telebimu nie znalabym low zadnej piesni :lol:
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel