|
...poradnia rodzinna przed ślubem, spowiedź przedślubna... czyli formalności w kościele.
przez foczka22 » 18 lis 2010, 12:27
Witam. Mam takie pytanie co trzeba wogole zalatwiac w kosciele zwiazanego ze slubem? Pytam poniewaz bylismy juz u ksiedza ktory powiedzial ze wystarczy ze oboje z przyszlym mezem przyniesiemy zaswiadczenie o bierzmowaniu i nic pozatym on reszta sie zajmie. Dodam ze bierzemy slub w parafii nazeczonego a nie mojej i tymbardziej wydaje mi sie to dziwne ze tylko zaswiadczenie o bierzmowaniu musimy zaniesc. Do tego wiem ze jakies papiery z usc musimy podpisac. Wydaje mi sie to bardzo dziwne ze tak malo. Czytalam na roznych stronach i tam jest mnustwo rzeczy ktore trzeba zaniesc a nie tylko to. Bylabym wdzieczna za pomoc.
-
foczka22
- Nowy User

-
EkspertWeselny.pl poleca
-
Pan Polecacz
- II
.png)
-
- Status rodzinny: narzeczony
- Data ślubu: 5 sierpień 2011
- Miejsce ślubu: Warszawa
przez 4eDsyUi » 18 lis 2010, 17:22
Fakt, że to parafia Twojego narzeczonego może świadczyć o tym, że ksiądz faktycznie po znajomości załatwia, ale najlepiej zapytać. Teoretycznie powinniście oboje mieć zaświadczenie z USC, że jesteście stanu wolnego, akt chrztu, więc Twój ukochany pewnie nie musi skoro był chrzczony w tej samej, zaświadczenie o odbyciu nauk i poradni rodzinnej. Znów może robi to po znajomości. To nie jest aż takie dziwne, spotkałam się już z życzliwością księży, ale tak jak wyżej, lepiej go zapytać, zeby się potem nie okazało, że macie nieważny ślub. Jeśli ksiądz o tym wszystkim pamięta a sam załatwia to nie ma się czego bać 
-
4eDsyUi
- Przyjaciel

-
- Status rodzinny: panna
przez margolcia » 18 lis 2010, 17:42
Jeszcze poczytaj sobie tu na forum o podpisaniu protokołu przedślubnego, bo to raczej Cię nie ominie.
-

margolcia
- VIP

-
przez foczka22 » 19 lis 2010, 07:16
Wlasnie tym sie martwie bo mieszkamy w angli nauki przed malzenskie juz mielismy miesiac temu tutaj. Poprostu martwie sie ze ksiedz tydzien przed slubem powie ze to i to trzeba zamiast teraz powiedziec. Tymbardziej ze ja nie mieszkam w parafi jakiej bedziemy brac slub. I co ja nagle bede musiala jechac do swojego usc. Dla mnie to dziwne ze tylko akt bierzmowania jest potrzebny.Martwie sie bo bedziemy dopiero tydzien przed slubem w polsce i moze ja wyskocze na jeden dzien do polski bo nie mam dowodu osobistego jedynie paszport a pewnie konieczny jest dowod osobisty. wiecie moze cos o tym czy moze byc paszport czy konieczny jest dowod? Martwie sie tym wszystkim nie ma to jak sie jest na miejscu a poprostu ja nie mam takiej mozliwosci:(:(:( Martwie sie.
-
foczka22
- Nowy User

-
przez AiM » 19 lis 2010, 09:21
foczka22 to może wyślij mame, żeby się upewniła, czy na pewno tylko to potrzebujecie. Może ksiądz Was nie zrozumiał, że Ty jesteś z innej parafii. Albo jak masz możliwość, to zadzwoń do księdza, albo napisz maila  Lepiej się upewnić, niż później mieć problemy.
  "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
-

AiM
- Members

-
- Status rodzinny: 1+1=3 :)))
- Data ślubu: 18 lipca 2009
przez foczka22 » 19 lis 2010, 09:27
Pisalam do ksiedza ale nie odpisal  Z tego co pytala przyszla tesciowa to wszystko. Ale dla mnie to podejrzane bo nib tyle tego zalatwiania jest a tu tylko tyle. No musze sie dowiedziec dokladnie i jeszcze z tym dowodem kurde.
-
foczka22
- Nowy User

-
przez Natalia » 19 lis 2010, 10:25
foczka22 napisał(a): I co ja nagle bede musiala jechac do swojego usc.
Nie do swojego USC bo czegoś takiego nie ma. Z tego co wiem, to obojętnie w jakim USC załatwia się dokumenty bo nie ma już rejonizacji w tym urzędzie, przynajmniej tak mi powiedział ksiądz. Musisz udać się do swojej parafii żeby dostać odpis aktu chrztu, a nie bierzmowania. W akcie chrztu będzie wypisane że byłaś chrzczona oraz bierzmowana. W Twojej parafii ksiądz musi także "dać zapowiedzi" i dopiero po zapowiedziach (z tego co pamiętam zapowiedzi muszą wisieć na tablicy ogłoszeń 3 tygodnie) musisz dostarczyć dokumenty do parafii narzeczonego, razem z tymi dokumentami musisz także do parafii dostarczyć dokumenty z USC. W parafii narzeczonego musicie także spisać protokół przedmałżeński. Ale to możecie na kilka dni przed ślubem. I tego raczej się nie obejdzie, ksiądz po znajomości może "odpuścić" nauki, poradnię, ale raczej nie tego typu formalności. Mam nadzieje, że nic nie pomyliłam - jak tak to mnie poprawcie 
-
Natalia
- Przyjaciel

-
- Status rodzinny: Mężatka :)
- Data ślubu: 30 kwietnia 2011
przez 4eDsyUi » 19 lis 2010, 13:11
No właśnie chyba nie pomyliłaś. Jeśli Foczko masz nauki odrobione to weźcie od księdza zaświadczenie. Nie istnieje rejonizacja jeśli chodzi o USC aczkolwiek nie wiem ile trwa załatwienie o stanie wolnym, zadzwon do byle jakiego urzedu albo poszperaj w internecie. bo w twoim miescie byloby toraz dwa a tak to muszą to załatwiać miedzy sobą. zapowiedzi muszą być wygłaszane / wisiec w widoczny miejscu właśnie 3 tygodnie, co niedzielę. u mnie akurat muszę mieć zaświadczenie o bierzmowaniu i chrzcie i będą to dwa osobne świstki, bo to i to miała w dwóch róznych parafiach. wszystkie powyższe (poza naukami) są ważne 3 miesiące więc w zasadzie można je załatwić w tydzień ślubu ale będzie trochę latania. Może faktycznie ksiądz nie zrozumiał, że jesteś z innej parafii..
-
4eDsyUi
- Przyjaciel

-
- Status rodzinny: panna
przez Natalia » 19 lis 2010, 15:56
ecomobile napisał(a): u mnie akurat muszę mieć zaświadczenie o bierzmowaniu i chrzcie i będą to dwa osobne świstki, bo to i to miała w dwóch róznych parafiach
Ja mam taką samą sytuację, ale niby jest tak, że informacje o pierwszej komunii i bierzmowaniu są dopisywane do aktu chrztu w parafii w której było się chrzczonym, dlatego wystarczy odpis chrztu. Czyli jak było się bierzmowanym w innej parafii aniżeli chrzczonym, to księża przesyłają informację o bierzmowaniu do parafii macierzystej... Tak mi tłumaczył nasz proboszcz, ale pewnie co parafia to innej zwyczaje więc najlepiej podpytać w parafii w której ma być udzielany ślub 
-
Natalia
- Przyjaciel

-
- Status rodzinny: Mężatka :)
- Data ślubu: 30 kwietnia 2011
przez foczka22 » 22 lis 2010, 09:13
Dzieki dziewczyny. Poprostu tak sie martwie nie ma to jak sie jest na miejscu i samemu sie wszystko zalatwia a nie przez przyszla tesciowa. Mam juz zaswiadczenie o naukach przedmalzenskich. Znowusz bierzmowana bylam tutaj w angli tyle tego wszystkiego jestem zielona w tym wszystkim i tak jak mowie nie ma to jak sie jest na miejscu i samemu wszystko zalatwia.
-
foczka22
- Nowy User

-
Powrót do Nauki przedmałżeńskie, protokół przedślubny