Termin ślubu

Ślub kościelny, cywilny, konkordatowy.

Termin ślubu Termin ślubu

Post przez KonradAgatka123 » 11 wrz 2010, 10:01

Witam, mam takie pytanie, czy teramin slubu moze ustalic moja narzeczona? ja znajduje sie w niemczech i planujemy slub. tylko troche mam problem z praca, bo nie dostane 2 urlopow, wiec moze isc sama z moim dowodem np?
KonradAgatka123
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: Kawaler

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

termin slubu

Post przez 4eDsyUi » 11 wrz 2010, 11:46

W urzędzie to nie da rady chyba, może z upoważnieniem. W kościele termin ustala się 'na gębę' z księdzem, dopiero przy spisywaniu protokołu trzeba mieć dowód. Wtedy musisz się pojawić tak czy siak, bo będziesz odpowiadał na pytania.
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: panna

Termin ślubu

Post przez margolcia » 11 wrz 2010, 12:39

Zaklepać datę w kościele pewnie może sama bez problemów.
W urzędzie musi mieć upoważnienie, by działać w twoim imieniu. Takie upoważnienie możecie zrobić u notariusza. Koszt tylko ok.20 zł, a z nim będzie mogła wiele spraw załatwić sama.
No a na spisanie protokołu przedślubnego trzeba osobiście, bo tam ksiądz pytania zadaje. Ale pewnie można się z nim umówić, że spiszecie kiedy wam będzie pasowało. Niech narzeczonym zagada z księdzem. Do protokołu potrzebne są dokumenty ważne 3 miesiące, więc protokół pewnie można spisać tuż przed ślubem jak się dobrze umówicie z księdzem;)

A to treść upoważnienia, jakbyś chciał:
U góry po lewej imię i nazwisko, miejsce zamieszkania, nr dowodu, pesel osoby upoważniającej, po prawej data.
Upoważniam Panią:.... zam. .... legitymująca się dowodem osobistym nr.... ,pesel..... do reprezentowania i załatwiania wszelkich spraw urzędowych oraz występowania przed organami państwowymi i innymi instytucjami w imieniu mojej osoby.
margolcia
VIP
VIP