Co o tym sądzicie i co wybieracie
|
Wspólnota majątkowa czy rozdzielność majątkowa
Dziewczyny oglądałam niedawno reportaż w telewizji o rozdzielności majątkowej i wspólnocie majątkowej, i tak się zastanawiam z ciekawości jaką formę wy wybrałyście/ czy wybierzecie w przyszłości ? Dla mnie naturalną była wspólnota majątkowa. Ale niby wiele kochających się par (które w ogóle o rozwodzie nie myślą nawet hipotetycznie) wybiera rozdzielność, niby z wygody.
Co o tym sądzicie i co wybieracie
EkspertWeselny.pl poleca
My mamy wspólnotę
![]() ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem." K.Hadley
My wybierzemy rozdzielność majątkową a powodów jest kilka.
Ostatnio edytowano 14 cze 2011, 20:07 przez 4eDsyUi, łącznie edytowano 1 raz
Ecomobile ja dokładnie myslę tak jak Ty i też zdecydowaliśmy się an rozdzielność majątkową a konto i tak mamy wspólne więc akurat jesli chodzi o wydatki nie ma problemu. I nie mamy żadnych spięć o to kto ile zarabia.
![]()
My również mamy wspólnotę, ale jak tak czytam Wasze zdanie na temat rozdzielności to nawet powiem że troszkę żałuję że nie zastanawiałam się nad tym wcale.
Wydaje mi się ze rozdzielność majątkowa w Polsce nie jest jeszcze zbytnio praktykowana, ludzie trakują to raczej jako coś krzywdzącego i zdarzającego się raczej w przypadkach gdy jedna ze stron ma coś do stracenia lub jest niepewna. A jednak z opisu Beaty wydaje mi się to bardzo pozytywnym rozwiązaniem.
Rozdzielność majątkową można przeprowadzić w każdym momencie pożycia małżeńskiego. Intercyzę można natomiast spisać tylko przed ślubem. Np. jeśli Ty jesteś dużo bogatsza i nie chcesz aby w razie rozwodu mąż miał jakikolwiek dostęp do Twojego majątku nabytego w trakcie małżeństwa (bo normalnie dzieli się po połowie. to sytuacja czysto hipotetyczna, żeby nie było
). Zresztą każda rzecz, która była kupiona przez stronę przed ślubem należy do niej. Tak czy siak, rozdzielność przeprowadza się kiedy się chce, z reguły kiedy potrzebne są dwa kredyty, bo jeden to za mało (jak małżeństwo nie dostaniecie dwóch) albo przed wzięciem pożyczki w razie sytuacji jaką opisałam wcześniej. Jeśli ma się rozdzielność spisaną u notariusza można też rzeczy kupować wspólnie ale warto (trzeba?) je też spisać notarialnie, tzn jeśli kupuję z mężem samochód to ustalanie między sobą, że macie go po połowie, tak samo z meblami, generalnie jakimś większym majątkiem. Nic nie jest jeszcze stracona ale uwaga, jeśli przed spisaniem rozdzielności para wziela kredyt jako małżeństwo to spłaca je jako małżeństwo, ale chyba dopuszcza się przepisanie długu na jedną stronę, tutaj jestem już mocno niepewna. Jeżeli się mylę, a nie jestem prawnikiem tylko interesowałam się tym z punktu widzenia osoby, która chce to zrobić, to bardzo proszę mnie poprawic
Ja tez się tym interesowałam niedawno i wiem mniej więcej tyle:
zgodnie z polskim prawem małżonków po ślubie łączy automatycznie wspólnota majątkowa. Jeżeli chcemy, żeby było inaczej, musimy odwiedzić notariusza. Przed ślubem przyszli małżonkowie mogą zawrzeć intercyzę małżeńską, za pomocą której mogą zmienić ten ustawowy ustrój wspólności majątkowej na coś innego. Intercyza taka dzieli się na 3 rodzaje: -może doprowadzić do rozszerzenia wspólnoty majątkowej (wtedy wspólne staje się wszystko co małżonkowie posiadali przed małżeństwem) -może ograniczyć wspólnotę majątkową. (małżonkowi mogą za jej pomocą wyłączyć ze wspólności określone składniki majątkowe) -albo wprowadzić rozdzielność majątkową (każdy z małżonków zachowuje zarówno majątek nabyty przed zawarciem umowy, jak i majątek nabyty później oraz samodzielnie zarządza i rozporządza całym swym majątkiem). Intercyzę mogą zawrzeć przyszli małżonkowie, ale staje się ona ważna dopiero z chwilą zawarcia związku małżeńskiego. Stosunki majątkowe można zmienić również w trakcie trwania małżeństwa. Też trzeba odwiedzić wtedy notariusza i sporządzić majątkową umowę małżeńską o zniesieniu wspólności ustawowej (ale i tak potocznie ludzie nazywają to intercyzą, choć intercyzą to nie jest. Bo intercyza to umowa przedmałżeńska).Po wprowadzeniu rozdzielności każdy małżonek dostaje te składniki majątku, które przypadną mu w drodze podziału majątku wspólnego. Jego są także przedmioty nabyte już po wprowadzeniu rozdzielności no i dowolnie nimi zarządza. Co do wzięcia kredytu wspólnie przez małżeństwo, a potem wprowadzenia rozdzielności to nie wiem jak to fizycznie wygląda. Choć wydaje mi się tak jak Beacie, że można na jedna stronę dług przepisać. Ale to tak jedynie intuicyjnie przypuszczam, a odpowiedź poprawna mnie ciekawi... Ale się rozpisałam, aż paluchy bolą...
my bedziemy miec rozdzielnosc majatkowa, przed slubem odwiedzamy notariusza i spisujemy intercyze. to byla nasza wspolna decyzja, ale Robert sam to zaproponowal, sklonil mnie do tego fakt iz prowadzi dzialalnosc i w razie jakis prolemow nie chcialabym byc obarczona dlugami. jest to w glownej mierze na papierze, bo w rzeczywistosci wszystkie pieniadze sa wspolne.nie ma sytuacji ze ja jemu pozyczam czy on mi... nie wyobrazam sobie takiego ukladu w malzenstwie czy w zwiazku, chociaz zdarzalo sie ze na poczatkach naszego zwiazku pozyczalam jakas drobna kwote od niego.