|
Zakaz palenia w salach weselnych
Witam! Piszę do was, bo mam pewne wątpliwości. Dziś weszła w życie ustawa o zakazie palenia w miejscach publicznych... No i zgodnie z nią w lokalach i innych miejscach gastronomiczno-rozrywkowym nie wolno palić. A czy ten zakaz dotyczy tez wynajmowanych sal weselnych
EkspertWeselny.pl poleca
Muszę Cię zmartwić, bo sala weselna zalicza się do grona lokali gastronomiczno-rozrywkowym, i niestety nowa ustawa ma tam zastosowanie. Jednym słowem w sali weselnej nie wolno palić. I nieważne jest kto salę wynajmuje i w jakim celu.
Ale ustawa pozwala na to by właściciel sali zagospodarował jakieś miejsce w budynku i zorganizował palarnię. Może już o tym pomyślał nawet
Znam bardzo dobrze lokal, w którym będzie wesele i niestety wiem, że nie ma tam żadnego pomieszczenia wolnego, by zorganizować taką palarnię. Chyba, ze gdzieś przy wejściu, na holu zorganizują takie miejsce do palenia, wydaje mi się, ze tam już wcześniej stały popielniczki...
O ile wiem to w salach weselnych od lat jest taka niepisana umowa,że po prostu się nie pali. Jest to chyba kultura gości,że na dymka wychodzi się na zewnąrz,lub do palarni,a nie pali przy stołach.
![]()
Ale niestety w holu nie można organizować miejsca do palenia. Nowa ustawa wymaga, by palarnia była wyodrębnionym konstrukcyjnie i zamkniętym pomieszczeniem. Te pomieszczenie musi być przeznaczone wyłącznie do celów palenia tytoniu (wiec nie może być też holem, korytarzem itp.). Palarnia musi być odizolowana i wyposażona w mechaniczną wentylację lub system filtracyjny, tak aby dym nie przenosił się do innych pomieszczeń. Właściciel musi albo wydzielić takie pomieszczenie, albo goście będą wychodzić na zewnątrz budynku i tam palić.
No i tak jak pisze Emilka obowiązuje taki zwyczaj, iż na sali weselnej się nie pali, nie wypada. Goście wychodzili zazwyczaj z sali na zewnątrz, albo tak jak piszesz najwyżej na holu były jakieś popielniczki umieszczone.
No to teraz się zmartwiłam nieco. W takim razie jutro się przejadę i pogadam z właścicielem na temat wydzielonego miejsca do palenia. Nie chcę, by moi goście rozgrzani od tańców wychodzili w grudniu na zewnątrz by sobie zapalić. Żeby to była inna pora roku, ale to będzie zima, koniec grudnia. Potem będzie pewnie tak, że pół mego wesela rozchoruje się u mnie na imprezie i tak je będą wspominać mile...
A wiecie, że ten zakaz palenia idzie on tak daleko, że np. samochód firmowy też uważa się za miejsce publiczne i w nim nie można palić. No a za łamanie przepisów palacz może dostać mandat w wysokości 500 zł, a właściciel lokalu 2000 zł. Tylko że na razie nie do końca jednak wiadomo kto ma te przepisy egzekwować. Straż miejska nie ma takich uprawnień, ona może tylko karać na przystankach, na plażach itp. A zatrzymywać służbowe auta, wchodzić do prywatnych lokali czy szpitali, może tylko policja, jednak oglądałam w tv, że oni nie angażują się na razie w pełni w tę akcję antynikotynową. Zamieszania i bałagan, standard w Polsce
A ja nie wyobrażam sobie, żeby na zamkniętej imprezie palono, jeżeli są tam osoby niepalące.. To oznaczałoby brak jakiegokolwiek szacunku dla gości niepalących. W ogóle wyobrażasz sobie suknię i welon śmierdzące jak po dyskotece? Fuj.
doskonale rozumiem o czym mówisz, i jestem tego samego zdania. Jeśli ktoś chce albo musi palić to powinien wyjść na zewnątrz, a nie zadymiać sale, gdzie stoi jedzenie i dzieci biegają...
Nie spotkałam się jeszcze z taka sytuacją, żeby gość weselny palił na sali, w której odbywa się zabawa weselna
![]()
Dokładnie, sala wesela zadymiona i śmierdząca - nie wyobrażam sobie tego . teraz ludzie są przyzwyczajemi, że jeśli chca zapalić to muszą wyjść.
Ustawa, ustawą! Generalnie i tak wszystko jest ściśle uzależnione od właściciela sali, ponieważ jest mnustwo miejsc w których od dawna nie można się palić, ale i są takie gdzie po zakazie pali się normalnie
![]()
Są miejsca, w którym nie tylko zakaz prawny, ale i kultura nie pozwala palić. Takim miejscem jest na pewno sala weselna.
Nie spotkałam się jeszcze by na sali weselnej ktoś palił. Nie wypada po prostu, nawet bez zakazów. Poza tym nie wyobrażam sobie zabaw weselnych w dymie. Albo sukni Panny Młodej która nasiąka tym dymem...