Zakaz palenia w salach weselnych

Najpiękniejsze domy weselne i ich zawartość.

Post przez Słoneczna » 15 lis 2010, 13:47

Witam! Piszę do was, bo mam pewne wątpliwości. Dziś weszła w życie ustawa o zakazie palenia w miejscach publicznych... No i zgodnie z nią w lokalach i innych miejscach gastronomiczno-rozrywkowym nie wolno palić. A czy ten zakaz dotyczy tez wynajmowanych sal weselnych ?? Mam wątpliwości, czy tu ustawa też obowiązuje, bo to w końcu jest moja prywatna, zamknięta impreza i ja tu ustalam zasady. Wesele mam już w grudniu i wiem, że sporo moich znajomych pali i będą niezadowoleni jeśli będzie zakaz. A jak ludzie nie mogą zapalić, to podobno robią się nerwowi. A ja chcę by na moim weselu wszyscy czuli się dobrze i swobodnie.
Słoneczna
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: panna

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Post przez Jolanta » 15 lis 2010, 14:24

Muszę Cię zmartwić, bo sala weselna zalicza się do grona lokali gastronomiczno-rozrywkowym, i niestety nowa ustawa ma tam zastosowanie. Jednym słowem w sali weselnej nie wolno palić. I nieważne jest kto salę wynajmuje i w jakim celu.
Ale ustawa pozwala na to by właściciel sali zagospodarował jakieś miejsce w budynku i zorganizował palarnię. Może już o tym pomyślał nawet ;)
Jolanta
VI
VI

Post przez Słoneczna » 15 lis 2010, 14:26

Znam bardzo dobrze lokal, w którym będzie wesele i niestety wiem, że nie ma tam żadnego pomieszczenia wolnego, by zorganizować taką palarnię. Chyba, ze gdzieś przy wejściu, na holu zorganizują takie miejsce do palenia, wydaje mi się, ze tam już wcześniej stały popielniczki...
Słoneczna
Nowy User
Nowy User

Post przez Emilka » 15 lis 2010, 14:34

O ile wiem to w salach weselnych od lat jest taka niepisana umowa,że po prostu się nie pali. Jest to chyba kultura gości,że na dymka wychodzi się na zewnąrz,lub do palarni,a nie pali przy stołach.
Obrazek
Emilka
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: mężatka
Data ślubu: 27 czerwca 2009
Miejsce ślubu: Warszawa

Post przez Jolanta » 15 lis 2010, 14:37

Ale niestety w holu nie można organizować miejsca do palenia. Nowa ustawa wymaga, by palarnia była wyodrębnionym konstrukcyjnie i zamkniętym pomieszczeniem. Te pomieszczenie musi być przeznaczone wyłącznie do celów palenia tytoniu (wiec nie może być też holem, korytarzem itp.). Palarnia musi być odizolowana i wyposażona w mechaniczną wentylację lub system filtracyjny, tak aby dym nie przenosił się do innych pomieszczeń. Właściciel musi albo wydzielić takie pomieszczenie, albo goście będą wychodzić na zewnątrz budynku i tam palić.
No i tak jak pisze Emilka obowiązuje taki zwyczaj, iż na sali weselnej się nie pali, nie wypada. Goście wychodzili zazwyczaj z sali na zewnątrz, albo tak jak piszesz najwyżej na holu były jakieś popielniczki umieszczone.
Jolanta
VI
VI

Post przez Słoneczna » 15 lis 2010, 15:05

No to teraz się zmartwiłam nieco. W takim razie jutro się przejadę i pogadam z właścicielem na temat wydzielonego miejsca do palenia. Nie chcę, by moi goście rozgrzani od tańców wychodzili w grudniu na zewnątrz by sobie zapalić. Żeby to była inna pora roku, ale to będzie zima, koniec grudnia. Potem będzie pewnie tak, że pół mego wesela rozchoruje się u mnie na imprezie i tak je będą wspominać mile...
Słoneczna
Nowy User
Nowy User

Post przez Jolanta » 15 lis 2010, 18:59

A wiecie, że ten zakaz palenia idzie on tak daleko, że np. samochód firmowy też uważa się za miejsce publiczne i w nim nie można palić. No a za łamanie przepisów palacz może dostać mandat w wysokości 500 zł, a właściciel lokalu 2000 zł. Tylko że na razie nie do końca jednak wiadomo kto ma te przepisy egzekwować. Straż miejska nie ma takich uprawnień, ona może tylko karać na przystankach, na plażach itp. A zatrzymywać służbowe auta, wchodzić do prywatnych lokali czy szpitali, może tylko policja, jednak oglądałam w tv, że oni nie angażują się na razie w pełni w tę akcję antynikotynową. Zamieszania i bałagan, standard w Polsce 8-)
Jolanta
VI
VI

Post przez ewelinka89 » 14 mar 2011, 15:49

A ja nie wyobrażam sobie, żeby na zamkniętej imprezie palono, jeżeli są tam osoby niepalące.. To oznaczałoby brak jakiegokolwiek szacunku dla gości niepalących. W ogóle wyobrażasz sobie suknię i welon śmierdzące jak po dyskotece? Fuj.
ewelinka89
Nowy User
Nowy User

Post przez wesolakasia79 » 26 kwi 2011, 03:26

ewelinka89 napisał(a):A ja nie wyobrażam sobie, żeby na zamkniętej imprezie palono, jeżeli są tam osoby niepalące.. To oznaczałoby brak jakiegokolwiek szacunku dla gości niepalących. W ogóle wyobrażasz sobie suknię i welon śmierdzące jak po dyskotece? Fuj.

doskonale rozumiem o czym mówisz, i jestem tego samego zdania. Jeśli ktoś chce albo musi palić to powinien wyjść na zewnątrz, a nie zadymiać sale, gdzie stoi jedzenie i dzieci biegają...
wesolakasia79
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: Panna

Post przez BasiaTomek » 26 kwi 2011, 09:03

Nie spotkałam się jeszcze z taka sytuacją, żeby gość weselny palił na sali, w której odbywa się zabawa weselna ;) ..co innego zapalić w miejscu do tego przeznaczonym, wręcz wskazanym do tego celu. ;)
Obrazek
BasiaTomek
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: Mężatka :)
Data ślubu: 5 sierpnia 2011
Miejsce ślubu: Białystok

Post przez OłkiDołki » 18 wrz 2011, 18:21

BasiaTomek napisał(a):Nie spotkałam się jeszcze z taka sytuacją, żeby gość weselny palił na sali, w której odbywa się zabawa weselna ;) ..co innego zapalić w miejscu do tego przeznaczonym, wręcz wskazanym do tego celu. ;)

Dokładnie, sala wesela zadymiona i śmierdząca - nie wyobrażam sobie tego . teraz ludzie są przyzwyczajemi, że jeśli chca zapalić to muszą wyjść.
OłkiDołki
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: mężatka

Post przez nina » 2 paź 2011, 05:37

Ustawa, ustawą! Generalnie i tak wszystko jest ściśle uzależnione od właściciela sali, ponieważ jest mnustwo miejsc w których od dawna nie można się palić, ale i są takie gdzie po zakazie pali się normalnie :D
nina
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: Panna

Post przez Zuzia » 2 paź 2011, 17:31

Są miejsca, w którym nie tylko zakaz prawny, ale i kultura nie pozwala palić. Takim miejscem jest na pewno sala weselna.
Zuzia
I
I

Post przez margolcia » 6 paź 2011, 03:12

Nie spotkałam się jeszcze by na sali weselnej ktoś palił. Nie wypada po prostu, nawet bez zakazów. Poza tym nie wyobrażam sobie zabaw weselnych w dymie. Albo sukni Panny Młodej która nasiąka tym dymem... :?
margolcia
VIP
VIP