Zwrot zaliczki

Organizacja ślubu i wesela to ogromne koszty. Skąd wziąć na to wszystko pieniądze?

Zwrot zaliczki

Post przez Różyczka » 24 sie 2010, 08:10

Wybraliśmy z narzeczonym salę weselna i wpłaciliśmy zaliczkę. Jednak dopiero potem poszliśmy do parafii kościelnej i się okazało, że nasz wymarzony termin jest zajęty. Więc ustaliliśmy inny termin w kościele i poszliśmy zmienić datę wynajmu sali weselnej. Okazało się, że sala jest już wtedy zajęta, więc poprosiliśmy o oddanie zaliczki. Jednak pani tam zarządzająca odmówiła. Stąd moje pytanie, czy ta zaliczka faktycznie nam przepada czy mamy prawo ją odzyskać ??
Różyczka
Nowy User
Nowy User

EkspertWeselny.pl poleca

Pan Polecacz
II
II

Status rodzinny: narzeczony
Data ślubu: 5 sierpień 2011
Miejsce ślubu: Warszawa

Zwrot zaliczki

Post przez 4eDsyUi » 24 sie 2010, 12:04

Miałam podobny problem tylko, że my wybierzemy inną salę... Podobno zaliczkę muszą oddać a zadatek nie. W praktyce różni się to tylko nazwą ale tak mi powiedziała jedna prawniczka...
4eDsyUi
Przyjaciel
Przyjaciel

Status rodzinny: panna

Zwrot zaliczki

Post przez hefi » 24 sie 2010, 12:35

Ja z tego co pamiętam to mielismy ustalony termin w którym zaliczka była możliwa do zwrotu, po danym terminie gdybyśmy się rozmyślili to by przepadła.
Obrazek
hefi
Moderator
Moderator

Status rodzinny: żona swojego męża
Data ślubu: 22 sierpnia 2009
Miejsce ślubu: Zamość

Zwrot zaliczki

Post przez Jolanta » 24 sie 2010, 12:36

Tak musi oddać zaliczkę, ale wtedy jeżeli nie zostało zapisane w umowie, że jeżeli rozwiązanie umowy/odstąpienie od umowy zostało zawinione przez stronę wpłacającą zaliczkę (przez ciebie), to wtedy wpłacona zaliczka zostaje w takiej sytuacji po drugiej stronie jako należna kara umowna (czyli zostaje u właściciela sali)
Jolanta
VI
VI

Zadatek a zaliczka

Post przez Icanfly » 24 sie 2010, 12:47

Miałem podobną sytuację ale z firma budowlaną... Radziłem się wtedy znajomej prawniczki.

To wszystko zależy od tego jaką umowę podpisaliście, czy w umowie jest napisane "zadatek" czy „zaliczka”. Jeśli to był zadatek to faktycznie pieniądze przepadły. A jeśli „zaliczka” to ona podlega zwrotowi jeśli umowa nie dojdzie do skutku ! Zawsze podlega zwrotowi !

Zaliczka jest bowiem kwotą wpłaconą na poczet przyszłych należności, jest jedynie częścią ceny. I nie stanowi, jak zadatek formy zabezpieczenia wykonania umowy. Jeśli ktoś stosuje w umowie postanowienia dotyczące przepadku wpłaconej przez konsumenta zaliczki w wypadku odstąpienia przez niego od umowy to jest to jedna z "klauzul niedozwolonych" zabronionych prawnie. I można w takiej sytuacji zgłosić się do prawnika albo urzędu ochrony konsumenta!

A to różnice między zaliczką a zadatkiem:
ZALICZKA
* po wykonaniu usługi zostaje wliczona w jej cenę,
* jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to zwracają one sobie wzajemne świadczenia, w tym także zaliczkę,
* jeśli umowę rozwiąże strona biorąca zaliczkę, jest ona zobowiązana do zwrotu pobranej zaliczki.
* jeśli umowę rozwiąże strona dająca zaliczkę może ona się domagać jej zwrotu.

ZADATEK (Kodeks Cywilny art. 394. § 1, 2, 3)
* jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to zwracają one sobie wzajemne świadczenia, w tym także zadatek,
* jeśli umowa została wykonana prawidłowo, zadatek zostaje zaliczony w na poczet ceny,
* jeśli umowa nie została wykonana, z uwagi na rezygnację strony, która zadatek dała, zadatek przepada na rzecz biorącego zadatek,
* jeśli umowa nie została zrealizowana z przyczyn leżących po stronie biorącej zadatek, strona dająca zadatek może od umowy odstąpić i żądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości.
Icanfly
Nowy User
Nowy User

Zwrot zaliczki

Post przez Morus007 » 28 sie 2010, 15:59

radzę wziąć umowę i poradzić się prawnika. takie porady nie są najdroższe...
Morus007
Nowy User
Nowy User

Status rodzinny: Żonaty

Powrót do Twoje Finanse