|
Zwrot zaliczki
Zwrot zaliczki
Wybraliśmy z narzeczonym salę weselna i wpłaciliśmy zaliczkę. Jednak dopiero potem poszliśmy do parafii kościelnej i się okazało, że nasz wymarzony termin jest zajęty. Więc ustaliliśmy inny termin w kościele i poszliśmy zmienić datę wynajmu sali weselnej. Okazało się, że sala jest już wtedy zajęta, więc poprosiliśmy o oddanie zaliczki. Jednak pani tam zarządzająca odmówiła. Stąd moje pytanie, czy ta zaliczka faktycznie nam przepada czy mamy prawo ją odzyskać
EkspertWeselny.pl poleca
Zwrot zaliczki
Miałam podobny problem tylko, że my wybierzemy inną salę... Podobno zaliczkę muszą oddać a zadatek nie. W praktyce różni się to tylko nazwą ale tak mi powiedziała jedna prawniczka...
Zwrot zaliczki
Ja z tego co pamiętam to mielismy ustalony termin w którym zaliczka była możliwa do zwrotu, po danym terminie gdybyśmy się rozmyślili to by przepadła.
Zwrot zaliczki
Tak musi oddać zaliczkę, ale wtedy jeżeli nie zostało zapisane w umowie, że jeżeli rozwiązanie umowy/odstąpienie od umowy zostało zawinione przez stronę wpłacającą zaliczkę (przez ciebie), to wtedy wpłacona zaliczka zostaje w takiej sytuacji po drugiej stronie jako należna kara umowna (czyli zostaje u właściciela sali)
Zadatek a zaliczka
Miałem podobną sytuację ale z firma budowlaną... Radziłem się wtedy znajomej prawniczki.
To wszystko zależy od tego jaką umowę podpisaliście, czy w umowie jest napisane "zadatek" czy „zaliczka”. Jeśli to był zadatek to faktycznie pieniądze przepadły. A jeśli „zaliczka” to ona podlega zwrotowi jeśli umowa nie dojdzie do skutku ! Zawsze podlega zwrotowi ! Zaliczka jest bowiem kwotą wpłaconą na poczet przyszłych należności, jest jedynie częścią ceny. I nie stanowi, jak zadatek formy zabezpieczenia wykonania umowy. Jeśli ktoś stosuje w umowie postanowienia dotyczące przepadku wpłaconej przez konsumenta zaliczki w wypadku odstąpienia przez niego od umowy to jest to jedna z "klauzul niedozwolonych" zabronionych prawnie. I można w takiej sytuacji zgłosić się do prawnika albo urzędu ochrony konsumenta! A to różnice między zaliczką a zadatkiem: ZALICZKA * po wykonaniu usługi zostaje wliczona w jej cenę, * jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to zwracają one sobie wzajemne świadczenia, w tym także zaliczkę, * jeśli umowę rozwiąże strona biorąca zaliczkę, jest ona zobowiązana do zwrotu pobranej zaliczki. * jeśli umowę rozwiąże strona dająca zaliczkę może ona się domagać jej zwrotu. ZADATEK (Kodeks Cywilny art. 394. § 1, 2, 3) * jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to zwracają one sobie wzajemne świadczenia, w tym także zadatek, * jeśli umowa została wykonana prawidłowo, zadatek zostaje zaliczony w na poczet ceny, * jeśli umowa nie została wykonana, z uwagi na rezygnację strony, która zadatek dała, zadatek przepada na rzecz biorącego zadatek, * jeśli umowa nie została zrealizowana z przyczyn leżących po stronie biorącej zadatek, strona dająca zadatek może od umowy odstąpić i żądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości.
Zwrot zaliczki
radzę wziąć umowę i poradzić się prawnika. takie porady nie są najdroższe...